Dostupni linkovi

Srbija uručila protesnu notu Albaniji zbog izjava o ukidanju granice sa Kosovom


Ministarstvo spoljnih poslova (MSP) Srbije, saopštilo je da je u sredu, 7. oktobra pozvalo ambasadora Republike Albanije Iljira Bočku kako bi mu uručili protesnu notu.

Kako se navodi, nota se odnosi na izjave date tokom zajedničke sednice vlada Albanije i Kosova, 2. oktobra u Tirani, a koje se, kako su saopštili, tiču ukidanja granice između Albanije i Kosova.

„Takve izjave koje impliciraju ujedinjenje Albanije i srpske pokrajine Kosova i Metohije i stvaranje Velike Albanije predstavljaju opravdan razlog za zabrinutost, kako Republike Srbije, tako i ostalih država regiona opredeljenih za očuvanje stabilnosti i intenziviranje saradnje u regionu“, objavljeno je u saopštenju na sajtu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

U noti je, dodaje MSP, ukazano i na „svakodnevne napore koje najviši zvaničnici Srbije ulažu u cilju razvijanja bilateralnih političkih i svih drugih odnosa sa susednim zemljama i približavanju stavova o kojima ne postoji saglasnost“.

„U tom smislu, izraženo je očekivanje da će se i najviši zvaničnici Albanije, ubuduće uzdržavati od davanja izjava koje narušavaju bilateralne odnose Srbije i Albanije i mogu destabilizovati region“, saopštilo je MSP Srbije.

Ministarstvo Srbije je saopštilo i da je privremeni otpravnik poslova Ambasade Srbije u Tirani 6. oktobra bio pozvan u albansko Ministarstvo spoljnih poslova radi uručivanja proteste note, ali je, kako stoji u saopštenju, „on odbio da primi notu zbog neprihvatljivih stavova iznetih u istoj“.

U saopštenju MSP Srbije se ne navodi na šta se odnosi nota koju je Albanija nameravala da uruči diplomatskom predstavniku Srbije.

Premijer Albanije Edi Rama saopštio je međutim u utorak da je Ministarstvo spoljnih poslova te zemlje pozvalo ambasadora Srbije u Tirani kako bi mu predao verbalnu notu zbog izjava srpskog ministra odbrane, Aleksandra Vulina.

Rama je tada kazao da neće tolerisati nijednu uvredu predstavnika srpske vlade.

U poslednjih mesec dana, na sajtu Ministarstva odbrane Srbije, objavljeno je šest saopštenja u kojima Vulin, prvi čovek tog ministarstva, kosovske Albance naziva „Šiptarima“ ignorišući presudu suda u Srbiji po kojoj je taj termin „politički nekorektan i uvredljiv“.

XS
SM
MD
LG