Dostupni linkovi

Kurti: Barikade na severu Kosova ne mogu da ostanu još dugo


Premijer Kosova Aljbin Kurti
Premijer Kosova Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je izjavio da putevi na severu Kosova neće moći da se blokiraju dugo, te da je oko tog pitanja u redovnoj koordinaciji sa KFOR-om (vojna misija NATO-a na Kosovu).

"KFOR je tražio još neko vreme od nas, tako da smo u koordinaciji, u redovnoj, kontinuiranoj, intenzivnoj komunikaciji sa KFOR-om i očigledno da se barikade neće dugo tolerisati", rekao je 19. decembra kosovski premijer.

Lokalni Srbi na severu Kosova deset dana blokiraju puteve zbog hapšenja njihovog sunarodnika Dejana Pantića, koji je bivši pripadnik kosovske policije. Njemu se na teret stavlja da je 6. decembra učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova u Severnoj Mitrovici.

Inače, na barikadama se uglavnom nalaze radnici zaposleni u institucijama Srbije koje funkcionišu na Kosovu, najviše oni iz oblasti obrazovanja i zdravstva.

Formiran je i takozvani krizni štab, koji takođe čine uglavnom zaposleni u institucijama koje finansira Srbija.

Nakon što đaci nedelju dana nisu išli u školu zbog "bezbednosne situacije", ovaj krizni štab je doneo odluku da se od 19. decembra osnovci vrate u klupe, dok će učenici srednjih škola nastavu pohađati u online formatu.

Srpska lista, koja na Kosovu deluje uz podršku Beograda, je podržala barikade na severu a Srbija je od KFOR-a zatražila da vrati do 1.000 svojih snaga na osnovu Rezolucije 1244.

Premijer Kosova Kurti je podvukao da je to "nerealan zahtev", koji govori da je Srbija ostala u devetnaestom i dvadesetom veku.

On očekuje da će NATO odgovoriti negativno na ovaj zahtev Beograda.

Na pitanje da prokomentariše protest desničarskih grupa iz Srbije na prelazu Jarinje 18. decembra, Kurti je rekao da je on imao za cilj da destabilizuje Kosovo ali da će takve inicijative propadati.

Grupa ultradesničara je kod prelaza Jarinje sa srpske strane u jednom trenutku probila policijski kordon kada je došlo i do sukoba ali su oni ipak sprečeni da idu prema kosovskoj strani granice, gde su bili prisutni pripadnici KFOR-a.

Ultradesničari iz Srbije se sukobili sa policijom na Jarinju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG