Dostupni linkovi

KFOR razmatra zahtjev Srbije za raspoređivanje snaga na Kosovu


Snage KFOR-a u Sjevernoj Mitrovici, 13. decembar 2022.
Snage KFOR-a u Sjevernoj Mitrovici, 13. decembar 2022.

Međunarodna mirovna misija pod vodstvom NATO saveza na Kosovu KFOR dobila je zahtjev Beograda o vraćanju policijskih i vojnih snaga iz Srbije na Kosovo, potvrđeno je za Radio Slobodna Evropa.

"Dobili smo pismo iz Srbije i trenutno ga procjenjujemo. KFOR ostaje iznimno oprezan i potpuno sposoban ispuniti svoj mandat UN-a", naveli su u odgovoru za RSE iz KFOR-a.

Ranije u petak, potpredsednik Vlade i ministar odbrane Srbije Miloš Vučević rekao je da su pripadnici Vojske Srbije uručili zahtev KFOR-u za povratak do 1.000 pripadnika vojske i policije Srbije na Kosovo.

"Malopre sam obavestio predsednika Republike i predsednicu Vlade da je Vojska Srbije, odnosno Komisija za primenu Vojno-tehničkog sporazuma iz Kumanova pri Generalštabu Vojske Srbije, predala, jutros pre 11 časova, na administrativnoj liniji kod Merdara u pisanom, štampanom obliku Odluku Vlade", rekao je Vučević u saopštenju Ministarstva odbrane.

Kako dalje piše u saopštenju, u noći između 15. i 16. decembra Vojska Srbije je poslala mejl sa potrebnom dokumentacijom kancelariji KFOR-a.

"Tako da smo i formalnopravno, tehnički, pokrenuli proceduru u skladu sa Rezolucijom 1244, u skladu sa Vojno-tehničkim sporazumom iz Kumanova da zahtevamo i koristimo ono što je definisano međunarodnim javnim pravnim aktima, međunarodnim javnim pravom", navodi se u saopćenju ministra Vučevića.

On je dodao da je to "nešto što niko ne može da ospori Srbiji i u kontekstu zaštite naših nacionalnih, državnih interesa i svakako radi zaštite našeg naroda na prostoru pokrajine Kosovo i Metohija".

Beograd je donio odluku o slanju svojih pripadnika snaga sigurnosti kao reakciju na, kako tvrde vlasti u Beogradu, pojačano prisustvo kosovske policije na sjeveru Kosova.

Zvanični Beograd se upućujući ovaj zahtjev poziva na Rezoluciju 1244 Saveta bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) iz 1999. godine.

Vučić je naveo i da očekuje da zahtjev neće prihvaćen na osnovu poruka međunarodnih zvanučnika prethodnih dana.

Gabrijel Eskobar (Gabriel Escobar), specijalni izaslanik predsjednika SAD za Zapadni Balkan, rekao je 13. decembra za RSE da se Sjedinjene Države kategorički protive mogućnosti povratka srpskih snaga na teritoriju Kosova.

Slanje zahtjeva dolazi i u danima kada su pojačane tenzije na sjeveru Kosova, koje je 2008. godine proglasilo nezavinost, što zvaničan Beograd odbija.

Predstavnici srpske zajednice napustili su kosovske institucije, uključujući i policiju. Kosovske vlasti su 8. decembra odlučile da upute snage kosovske policije na sjever Kosova, gde većinski živi srpsko stanovništvo.

Grupe Srba su potom 10. decembra blokirale puteve sprječavajući saobraćaj prema graničnim prelazima sa Srbijom, Jarinju i Brnjaku. Barikade su postavljene nakon što je kosovska policija uhapsila bivšeg srpskog policajca Dejana Pantića zbog sumnje da je umiješan u napad na službenike Centralne izborne komisije.

Kosovske vlasti pokušale su da organizuju lokalne izbore na sjeveru Kosova kao odgovor na odluku predstavnika tamošnjih Srba da napuste kosovske institucije.

Na sugestiju EU i SAD, izbori su odloženi za proljeće iduće godine.

Predstavnici zapadnih država pozvali su na uklanjanje barikada i deeskalaciju odnosa.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG