Dostupni linkovi

'Zaobilaženje' barikada na severu Kosova


Barikade na putu u selu Rudare opštine Zvečan na severu Kosova, 14. decembar 2022.
Barikade na putu u selu Rudare opštine Zvečan na severu Kosova, 14. decembar 2022.

Pripadnici srpske zajednice na severu Kosova se šesti dan "snalaze" na različite načine da zaobiđu barikade na putevima, koje su podigli zbog hapšenja bivšeg kosovskog policajca Dejana Pantića.

Radio Slobodna Evropa (RSE) je ova saznanja dobio od samih meštana sa severa Kosova, ali oni ne žele javno da govore na ovu temu.

Na severu Kosova se nalaze četiri teritorijalno povezane opštine sa srpskom većinom – Leposavić, Zubin Potok, Severna Mitrovica i Zvečan – a sela u blizini ovih gradova su postala "popularna ruta" kako bi se zaobišle glavne saobraćajnice na kojima se nalazi teška mehanizacija.

Iako je Policija Kosova zatvorila granične prelaze na severu – Jarinje i Brnjak – koriste se takozvani alternativni putevi da se sa Kosova stigne u Srbiju i obrnuto.

Jedan od njih je preko sela Mure, koje zvanično pripada opštini Raška, pograničnom gradu u Srbiji.

Ova saznanja RSE potvrđuje i direktor lokalne RTV "Mir" iz Leposavića, Nenad Radosavljević.

I sam je drugog dana barikada (11. decembar) imao potrebu da ode u Prištinu pa je, kako kaže, bio prinuđen da "zaobilazi" barikade.

Putevi na sjeveru Kosova i dalje blokirani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:46 0:00

Radosavljević napominje da to "uopšte nije tako jednostavno", iako dobro poznaje lokalne puteve jer je rođen i živi u opštini Leposavić.

"Put od Leposavića do (Severne) Mitrovice inače traje nekih pola sata ja sam morao da provedem sat i po da bih došao do Mitrovice. To su vrlo loši putevi", priča Radosavljević.

Ipak, napominje da za sada nemaju drugu opciju i dodaje da se tim putevima kreću i patrole EULEX-a (Misija EU za vladavinu prava) i KFOR-a (Mirovna misija NATO-a).

Koga blokiraju Srbi na severu?

Na severu Kosova živi većinsko srpsko stanovništvo a granične prelaze sa Srbijom u tom regionu, Jarinje i Brnjak, takođe uglavnom koriste pripadnici srpske zajednice.

Postoje i drugi prelazi sa Srbijom južno od Ibra koji funkcionišu bez problema, ali su oni mnogo udaljeni za Srbe koji žive na severu.

Primera radi, granični prelaz Jarinje sa kosovske strane se nalazi na teritoriji opštine Leposavić, a od prvog grada u Srbiji -Raške - udaljen je oko deset kilometara.

Lokalni Srbi blokiraju cestu u selu Rudine opštine Zvečan, sever Kosova, 14. decembar 2022.
Lokalni Srbi blokiraju cestu u selu Rudine opštine Zvečan, sever Kosova, 14. decembar 2022.

S druge strane, Podujevo, gde je prelaz Merdare, od Leposavića je udaljeno više od 100 kilometara.

Radosavljević u izjavi za RSE smatra da lokalni Srbi koji su podigli barikade "blokiraju sopstveni narod".

Smatra da iza svega stoji zapravo Srpska lista, partija koja na Kosovu deluje uz podršku Beograda, te da poslednja dešavanja nisu volja građana već "pokušaj da se upravlja ljudima i svim institucijama".

"Naivni i uplašeni narod, ucenjen radnim mestima, platama, na sve moguće načine, oni jednostavno idu i dalje (na barikade), slepo slušaju", kaže on.

Na barikadama se uglavnom nalaze zaposleni u srpskim institucijama koje funkcionišu na Kosovu.

Zvaničnici Srpske liste javno podržavaju barikade na severu i fizički prisustvuju na tim mestima uz poruke ohrabrenja okupljenim građanima.

Predsednik ove partije kosovskih Srba Goran Rakić je ponovo izjavio da su barikade "reakcija, a ne akcija".

On je to isto govorio kada su 31. jula 2022. postavljene barikade na putevima severnih opština zbog nezadovoljstva lokalnih Srba odlukama kosovskih vlasti.

Zašto se zatvaraju ugostiteljski objekti i škole?

Ponavlja se i praksa zatvaranja ugostiteljskih objekata dok je u prodavnicama brze hrane moguće naručiti samo "za poneti" jer, kako su za RSE rekli radnici, "ne dozvoljavaju da se ovde sedi".

Nisu želeli da preciziraju ko to ne dozvoljava građanima da sednu i naruče hranu.

Zatvoreni ugostiteljski objekti u Severnoj Mitrovici, 14. decembar 2022.
Zatvoreni ugostiteljski objekti u Severnoj Mitrovici, 14. decembar 2022.

Gotovo identična situacija je bila u septembru 2021. godine kada su takođe bile podignute barikade a Privremeni opštinski organi, koji rade u sistemu Srbije, "naredili" vlasnicima ugostiteljskih objekata da ne otvaraju sa ciljem da "što veći broj ljudi ode na barikade".

RSE se ovim povodom obratio predsedniku Privremenog opštinskog organa u Severnoj Mitrovici, Aleksandru Spiriću, ali odgovor od njega nije stigao do objavljivanja ovog teksta.

Takođe, u opštinama na severu od 12. decembra ne rade obrazovne institucije, a direktor osnovne škole Sveti Sava u Severnoj Mitrovici, Miodrag Jovanović, je u izjavi za RSE rekao da je odluka o obustavi nastave doneta od strane nadležnih institucija zbog bezbednosne situacije.

Škole u srpskim sredinama na Kosovu rade u srpskom sistemu, odnosno u nadležnosti su Ministarstva prosvete Vlade Srbije.

Zašto su postavljene barikade?

Blokiranje puteva na severu Kosova je usledilo 10. decembra nakon što je isti dan uhapšen Dejan Pantić, bivši policajac kog kosovske vlasti terete da je učestvovao u napadu na prostorije Centralne izborne komisije Kosova.

Prethodno su tenzije između Kosova i Srbije narasle nakon niza incidenata pošto su kosovski Srbi napustili institucije na severu početkom novembra.

U incidentima koji su usledili početkom decembra korišćeno je vatreno oružje i eksplozivne naprave.

Barikade su česti vid "otpora" pripadnika srpske zajednice sa severa prema kosovskim vlastima i odlukama koje Vlada Kosova donosi.

Ovo je teći put da se one postavljaju u roku od godinu i po dana.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG