Dostupni linkovi

Kurspahić: Epidemija 'smrtonosnog federalizma'


Predsjedništvo BiH i ministri iz Vijeća ministara na sastanku oko korona virusa, 16. mart 2020
Predsjedništvo BiH i ministri iz Vijeća ministara na sastanku oko korona virusa, 16. mart 2020

Piše: Kemal Kurspahić

(Mišljenja izrečena u komentaru ne odražavaju nužno stavove RSE)

U normalnom svijetu dobre volje najnovija vijest u četvrtak iz Kine kako u Wuhanu, gradu iz kojeg je potekla pošast korona virusa, ni u njegovoj okolini prethodnog dana nije zabilježen nijedan novi slučaj bila bi jednodušno dočekana kao istinska vijest dana. Za zemlje koje su postale žarišta širenja korona virusa – od Italije i Irana do Njemačke i naših podneblja – to bi mogao biti izvor nade kako će i ova kriza biti prevladana i kako njen ishod ne mora biti onako kataklizmičan ni njeno trajanje tako zastrašujuće dugo kako pretskazuju medicinski a sve češće i politički autoriteti u svijetu. (Osim toga – pitanje je i koliko će potrajati normalizacija života nakon obuzdavanja epidemije)

Ali, ovo nije baš svijet dobre volje niti se vijest iz Kine može nekritički primati zdravo za gotovo prije nego što bude ponuđen ubjedljiv odgovor na pitanja o odgovornosti Kine za predugo zakašnjenje u obznanjivanju epidemije i sprečavanje njenog širenja: dok je Kina šutjela putnici iz Wuhana, domaći i strani, raznosili su virus i prenijeli ga u Evropu i Sjedinjene Države – kažu kritičari kineskog reagovanja na korona virus na Zapadu. Oni ističu i drastičnu razliku u ustavnim okvirima u kojima se Sjedinjene Države i Kina nose s korona virusom: centralizovana vlast u Kini može donositi odluke bez konsultovanja i saglasnosti nižih nivoa vlasti. Drastične mjere, poput obustave avio. drumskog i željezničkog saobraćaja ili potpuna zabrana izlaska građana na ulicu, mjere su za koje autoritarna vlast komunističke Kine nije morala da traži saglasnost lokalnih vlasti.

Kina, takođe, ima svoj – nepotkrijepljeni – odgovor kako su korona virus donijele američke vojne snage.

To je propagandni rat koji će potrajati ali su, bez obzira na njegov neizvjesni ishod – koji će zavisiti od provjere i utvrđivanja činjenica – srpske vođe iz naših krajeva u znak zahvalnosti za kinesku pomoć u zaštitnim maskama i drugoj medicinskoj zaštitnoj opremi uputili poruke zahvalnosti kineskom predsjedniku u kojima ga predsjednik Srbije Aleksandar Vučić naziva "bratom i prijateljem" a član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik – pozajmljujući Vučićevu karakterizaciju – zahvaljuje "kineskoj braći i sestrama koji žive i rade u Bosni i Hercegovini" za pomoć lokalnim zajednicama u nošenju s krizom širenja korona virusa.

To euforično svrstavanje u jednom još otvorenom sukobu svjetova, u kojem i Vučić i Dodik - uz zahvalnost za kineske maske i rukavice – istovremeno kritikuju odsustvo pomoći iz Evropske unije, čije su zemlje prisiljene da proglase vanredno stanje i potpunu izolaciju, moglo bi dovesti u pitanje njihovu proklamovanu pripadnost evropskim vrijednostima.

Srpsko "bratstvo i prijateljstvo" iz poruke predsjednika Srbije kineskom vođi i Dodikova prateća poruka mogle bi, osim upitnika nad srpskim opredjeljenjem za evropsku budućnost, izazvati interesovanje i u Vašingtonu gdje ovih dana traje rasprava o tome da li je izjavama o "kineskom virusu" američki predsjednik zašao u teritoriju rasizma. Sam Tramp (Trump) kaže kako je spominjući – u brojnim prilikama – "kineski virus" iznosio samo činjenicu da je taj virus došao iz Kine. Njegovi kritičari, posebno Amerikanci kineskog i uopšte azijskog porijekla i zagovornici ljudskih prava, opominju kako naglašavanje "kineskog porijekla" virusa već izaziva manifestacije mržnje i nasilja prema Amerikancima azijskih korijena

UŽIVO o korona virusu iz minuta u minut


Bosanskohercegovački problem sa zaustavljanjem širenja korona virusa u bar jednom detalju sličan je problemu s kojim se suočava moćna Njemačka: obje zemlje imaju decentralizovan sistem koji otežava postizanje nacionalne saglasnosti o reagovanju nameđunarodne krize.

U Njemačkoj – nastojanja za obuzdavanje krize nerijetko se suočavaju s teškoćama u koordinaciji djelovanja 16 ministara zdravstva i državnih premijera koji snose konačnu odgovornost za usvajanje – ili neusvajanje – preporuka federalne agencije odgovorne za kontrolu zaraznih bolesti. Pred zastrašujućim razmjerama širenja korona virusa ne treba da se čude prizvucima sudnjeg dana u njemačkoj štampi – "Njemačka tragedija" i "Federacija može da bude smrtonosna".

Nakon početnih nagovještaja mogućeg otriježnjenja balkanskih vođa u sučeljavanju s krizom globalnih razmjera kraj nedjelje dočekujemo u znaku još jedne iznevjerene nade da bi "oni" možda mogli i bolje.

XS
SM
MD
LG