Dostupni linkovi

Kuper i u Prištini, očekuje se da Srbija provede sporazume


U vreme sastanka Kupera i Thacija, pred zgradom Vlade Kosova protestovali su aktivisti pokreta "Samoopredeljenje", Priština, 21. juni 2012.
U vreme sastanka Kupera i Thacija, pred zgradom Vlade Kosova protestovali su aktivisti pokreta "Samoopredeljenje", Priština, 21. juni 2012.
Posrednik EU u dijalogu Prištine i Beograda, Robert Kuper, nakon posete Beogradu u sredu, u Prištini se u četvrtak sastao sa premijerom Kosova Hashimom Thacijem.

Obraćanja medijima nije bilo, a iz saopštenja Vlade Kosova sazanje se da je tokom sastanka bilo reči o “implementaciji postignutih sporazuma između Republike Kosova i Srbije tokom tehničkih razgovora u Briselu”.

Citira se da je premijer Thaçi kazao da se “ovi sporazumi trebaju sprovesti i od strane Srbije, pošto su oni u dobrobit građana dve države i u dobit ojačavanja mira, stabilnosti i regionalne saradnje“.

Navodi se i da je evropski diplomata kazao da se „sporazumi potpisani od strane predstavnika Kosova i Srbije moraju sprovesti što pre kako bi se išlo napred“.

Zgrada Vlade gađana paradajzom tokom protesta Samoopredeljenja, Priština, 21. juni 2012.
Zgrada Vlade gađana paradajzom tokom protesta Samoopredeljenja, Priština, 21. juni 2012.
U vreme sastanka Kupera i Thacija, pred zgradom Vlade Kosova protestovali su aktivisti pokreta "Samoopredeljenje".

Uz parole “Stop dijalogu”, “Bez pregovora – Samoopredeljenje”, “Srbija nije tražila izvinjenje za rate zločine”, demonstranti su zgradu Vlade gađali paradajzom, ali protest je završen bez incidenata. Visoki zvaničnici Kosova osudili su ovaj akt, navodeći da to šteti slici Kosova.

I šef Kancelarije EU na Kosovu Samuel Žbogar izjavio je kako je razočaran zbog poteza aktivista pokreta Samoopredeljenje tokom suseta EU posrednika Roberta Kupera i premijera Kosova Hašima Tačija.

"Gađanje paradajzom i vikanje na službenu delegaciju EU, čiji je cilj samo da pomogne da se olakšaju odnosi između Prištine i Beograda, je neprihvatljivo. Samoopredeljenje može da ne podržava dijalog; međutim, ovakvo ponašanje nikada nije uspešna alternativa", naveo je Žbogar.

On je naveo kako očekuje da će se Samoopredeljenje 'distancirati od ovakvog ponašanja, koje Briselu šalje poruke sukoba'.

Platforma za razgovore

Inače, sporni dio provedbe sporazuma Prištine sa Beogradom tiče se predstavljanja Kosova na regionalnim skupovima i slobode kretanja.

Kosovski analitičar Behlul Beqaj u izjavi za RSE ističe da je glavni cilj Kuperove posete Prištine bio da se pojasne dogovoreni sporazumi Prištine i Beograda kako bi dijalog bio nastavljen.

„Mislim da je zadnjih dana bilo raznih interpretacija onoga šta se desilo u Briselu. Pretpostavljam da je razjašnjena ukupna situacija svih dosadašnjih dogovora i, na osnovu onoga što se moglo shvatiti iz saopštenja kabineta predsednika Nikolića, može se zaključiti da ništa sakrivenog ili konfuznog nije bilo. I ukoliko svi dogovori imaju adekvatna pojašnjena, onda se može razmisliti o tome da se dijalog nastavi, budući da nije bilo ničega što podriva nacionalne i državne interese u Srbiji i na Kosovu“, kaže Beqaj.

Sa druge strane, Ardian Arifaj iz Kosovskog instituta za istraživanje i razvoj politika ističe da Priština treba jasno da stavi do znanja EU da neće da nastavi dijalog sve dok Srbija ne sprovede postignute dogovore i ne odustane od ilegalnih struktura na severu Mitrovice. On dodaje da je kosovskim vlastima potrebna jasna platforma o ovom procesu.

“Kako bi bila spremna za dijalog, Priština najpre treba da razvije platformu o čemu bi se razgovaralo tokom dijaloga, šta je najvažnije, i da odredi crvene linije Kosova u ovom dialogu, odnosno teme o kojima se neće diskutovati tokom dijaloga”, kaže Arifaj.

Dosadašnji šef srpskog pregovaračkog tima Borko Stefanović,dan ranije je izjavio da će se budući pregovori sa Prištinom voditi na višem političkom nivou i da će ih verovatno predvoditi predsednik ili budući premijer Srbije.

Kosovski analitičar Behlul Beqaj ipak smatra da namera za politički dijalog nije sporna ali dodaje da nije stvorena adekvatna klima za jedan takav dijalog.

„Nije dobro da odgodimo nešto što je nezaobilazno, nešto što se možda trebalo dogoditi ranije. Prema tome, kao nameru, trebamo podržati. Ali, realno gledano, mislim da nije adekvatna klima za nastavak dijaloga, utoliko pre što još nemamo formiranu vladu u Srbiji i mislim da je euroforija neosnovana, neracionalna i zapravo ima i kontraproduktivan smisao“, ističe on.
XS
SM
MD
LG