Dostupni linkovi

Kako će bh. kultura 'preživjeti' pandemiju?


Bioskopske sale su u vrijeme pandemije prazne širom svijeta
Bioskopske sale su u vrijeme pandemije prazne širom svijeta

Rijad Gvozden, mladi bosanskohercegovački pozorišni i filmski glumac, mjesecima je prije pojave pandemije korona virusa punio dvorane sa svojom monodramom „Mora od odmora – Bosanac na odmoru”.

Turneja sa tom predstavom je otkazana, a zaustavljeni su mu i svi drugi projekti na kojima je radio. Unatoč tome što mu je egzistencija ugrožena, Rijad je ipak optimističan.

“Od sveg srca vjerujem da će sve ovo brzo proći i da će se pronaći rješenje i da će narod bez panike moći uživati u životu”, kazao je za Radio Slobodan Evropa (RSE) Gvozden.

Otkazivanja prvi put u povjesti

Prvi put u povijesti od svog održavanja otkazani i svi programi 36. Internacionalnog festivala “Sarajevo Sarajevska zima”. Direktor festvala Ibrahim Spahić kaže kako je direkcija festivala zbog toga pokrenula online program posvećen Svjetskom danu umjetnosti, koji se obilježava 15. travnja.

“Da je situacija normalna, cijeli bi svijet taj dan slavio datum rođenja Leonarda da Vinčija i njegovu umjetnost od Sikstinske kapele do džamija, sinagoga i crkava gdje su izložena njegova djela. Mi smo počeli realizaciju online programa, prikazivanjem filma ‘Romea i Julije’ Nenada Fišera koji za razliku od Shakespearove verzije ima sretan završetak”, kazao je Spahić.

Krećemo s online programom: Ibrahim Spahić
Krećemo s online programom: Ibrahim Spahić

Spahić je također dodao kako su ljudi oduvijek imali potrebu za kulturom, bez obzira na pošasti koje su pogađale čovječanstvo kroz povijest.

“Duboko vjerujem da će se iz ovog izaći sa novom kulturom života i potpuno drugačijom organizacijom svijeta”, naglasio je Spahić

Online pozorište

Usljed otkazivanja repertoara, Bosansko narodno pozorište (BNP) u Zenici pokrenulo je online prikazivanja svojih predstava, kako i na taj način zadovoljili potrebe svoje publike. Nedžad Fejzić, umjetnički direktor BNP-a kaže za RSE kako nisu htjeli ostati dužni publici.

“U nevolji treba tražiti i neki dobitak. Smislili smo ovu varijantu online prikazivanja predstava i vjerujem da će to biti dosta uspješno”, objašanjava Fejzić.

Dino Mustafić, bosanskohercegovački redetalj za RSE je kazao kako je spomenuta pandemija pogodila kulturne institucije, a posebno slobodne i nezavisne umjetnike. Proći će još dosta vremena da se sve te institucije ponovo ne regeneriraju, dodaje on.

“U svakom slučaju kulturni sektor, odnosno kreativna industrija, imat će dalekosežne posljedice. Najvažnije je dobiti ovu bitku, a to je zdravlje. Kultura će se vratiti u punom kapacitetu sa jednom novom spoznajom, koliko je ona važna i dragocjena, te kako su skupovi na kojim se imamo priliku družiti i uživati u umjetnosti čine esenciju naših života”, objašnjava Mustafić.

Mustafić dodaje kako će se u narednim tjednima imati jasnija slika o svemu što nas očekuje u budućnosti u kuturnom i svim drugim sektorima.

“Nemamo prvo biti neki proroci, nego slušati upute i gledati kako se ova bitka odvija na globlanom planu. Vidjeli smo kroz ovu panedmiju koliko je čovječanstvo povezano i koliko smo krhka kaktegorija na planeti”, istakao je Mustafić.

Otkazani Cann, Eurosong, Kopa Amerika ….

Ovih dana prolongirano je održavanje 73. Filmskog festivala u Cannesu, a za 12 mjeseci prolongirano je i održavanje 65. Eurosonga.

Korona virus pogodio je sportsku branšu. Sva domaća i međunarodna sportska natjecanja su otkazana ili su prebačena u druge termine.

Garažni internet šou Rouzi O'Donel sa zvezdama Brodveja
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:32 0:00

Najbolji bosnakohercegovački tenisač Damir Džumhur kako će ovu pandemiju posebno osjetiti teniski svijet.

“Teško je u ovom period trenirati. Svi se trebamo pridržavati uputa nadležnih jer trebamo ostati kući u izolaciji. To sve nije lagano. Nastojim trenirati kad mogu jer ne želim praviti predugu pauzu”, kazao je za RSE Džumhur.

Međunarodna nogomenta federacija (FIFA) objavila je kako će Europsko prvenstvo i Kopa Amerika, koji su se trebali održati ove godine, održati 12 mjeseci kasnije.

Međunarodni olimpijski odbor (MOO) objavio je kako za sada nisu potrebne drastične odluke glede održavanja Olimpijskih igara Tokio 2020. do kojih je ostalo više od četiri mjeseca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG