Dostupni linkovi

EP: Crna Gora je blizu pregovora


Briselski zvaničnici u crnogorskoj skupštini, 2. april 2012.
Briselski zvaničnici u crnogorskoj skupštini, 2. april 2012.
Crna Gora je ostvarila značajan napredak u mnogim segmentima, a do početka pregovora o članstvu u Evropskoj uniji reformske aktivnosti treba da budu nastavljene, saopštili su u Podgorici između ostalog članovi delegacije Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropske unije i Crne Gore. Visoki briselski zvaničnici su poručili crnogorskim zvaničnicima da napredak koji je ostvaren ne znači da je sve perfektno, već da se radi o početku dugog puta u Evropsku uniju.

Predsedavajući delegacije Evropskog parlamenta za odnose sa zemljama aspirantima za članstvo Eduard Kukan i generalni direktor Direktorata za proširenje EU Stefano Sanino poručili su u Podgorici crnogorskim vlastima da otvaranje pregovora sa Evropskom unijom o članstvu nije kraj procesa već početak dugog i zahtjevnog puta.

Evropski zvaničnici su istakli značaj širokog političkog konsenzusa, konstruktivnog dijaloga između Vlade i opozicije, uključivanja civilnog sektora po pitanju puta u Evropsku uniju.

"Svakako ste postigli dobre rezultate koji se cijene od strane svih institucija EU. Drago mi je što vidim da ovaj napredak vodi do otvaranja vrata za početak pregovora o pristupanju. Crna Gora je blizu da započne pregovore i nadam se da će se snažnim nacionalnim konsenzusom, političkom voljom i odlučnošću i nastavkom reformi uspjeti u ovom procesu", naglasio je Kukan.

Eduard Kukan u posjeti Crnoj Gori, 2. april 2012.
Eduard Kukan u posjeti Crnoj Gori, 2. april 2012.
Obraćajući se crnogorskim parlamentarcima Stefano Sanino je ponovio nedavni stav Brisela da Crna Gora treba u narednih nekoliko nedjelja da ostvari napredak u osnovnim fundamentalnim oblastima kao što je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije i reformi pravosuđa.

"Tu mislim na borbu protiv korupcije gdje se nadamo da ćemo vidjeti konkretne rezultate i poboljšanje tih rezultata. Mislim takođe i na slobodu izražavanja imajući posebno na umu nedavne napade na neke novinare i mislim da to može da pomogne kolektivno Crnoj Gori kao i EU da nađu pravi put kako da se nastavi napredak u svim ovim oblastima", naglasio je Sanino.

Sanino je pohvalio dosadašnji angažman državnih institucija u procesu reformi, ali i opozicione stranke za koje je rekao da su bile konstruktivne radeći u interesu države, a ne u interesu sopstvene politike. Sanino je iznio pohvalu na račun nevladinih organizacija za koje je rekao da su bile kritične prema vlasti ali ujedno konstruktivne, što je pomoglo da se nađu odgovori na različite probleme.

Dodatna motivacija

Šef delegacije EU u Crnoj Gori Leopold Maurer je rekao da u poređenju sa drugim državama regiona, Crna Gora je dosta napredovala na evropskom putu i najavio da će Evropska komisija uskoro predstaviti privremeni izvještaj, a sljedeći korak u integracijama je na dohvat ruke

"Mi vjerujemo u pozitivan politički dijalog između partija, da se se slože i ojačaju nezavisnost pravosuđa, uključujući i ustavne promjene", istakao je Maurer.
Leopold Maurer
Leopold Maurer

Šef crnogorske diplomatije Milan Roćen je naveo da je Crna Gora zabilježila evidentan progres u evropskim integracijama što je valorizovano preporukom Evropske komisije da se otvore pregovori o članstvu.

"To je dodatna motivacija da Crna Gora danas bude zemlja dinamičnih aktivnosti u reformskom i integracionom procesu. Sve aktivnosti vlade, parlamenta i svih djelova crnogorskog društva i direktno i posredno fokusirane su na proces evropske integracije", naveo je Roćen.

Predsjednik skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić je obraćajući se evropskoj delegaciji rekao da je parlament u potpunosti posvećen integracijama, a ideja Evropske unije je glavna integrativna ideja u Crnoj Gori

"Pokazujemo ono što nas najviše ujedinjuje – zajedničku volju da budemo članica EU. Crna Gora je oduvijek bila članica evropske porodice i taj drugi milenijum je njeno trajanje u evropskoj porodici, ali njenu vrijednost nikada nije dosegla. Mislim da je ne bi tako lako dosegli da nemamo ogromnu pomoć EU, a to je potpuno funkcionalna demokratija. To je vrijednost koja je još ostala da u svojoj evropskoj baštini ostvarimo i to jeste put dosezanja članstva u EU", kazao je Krivokapić.
XS
SM
MD
LG