Dostupni linkovi

Šta se krije iza Barosove poruke Podgorici


Žoze Manuel Barozo i Igor Lukšić, na susretu u Podgorici u aprilu 2011.
Žoze Manuel Barozo i Igor Lukšić, na susretu u Podgorici u aprilu 2011.
Kako je nakon razgovora u srijedu u Briselu sa crnogorskim premijerom Igorom Lušićem ocijenio prvi čovjek Evropske komisije Žoze Manuel Barozo, Crna Gora je blizu otvaranja pregovora sa Evropskom unijom, iako nije precizirao da Ii bi to moglo da se desi već u junu. No osim pohvala Baroso je tražio od Lukšića i da pokaže snažnu volju u daljim reformama.

"Ako je rečeno da nam je ostalo veoma malo koraka do pristupnih pregovora, mislim da da je to znak da će ti pregovori ubrzo početi, a isto tako moramo i preostale korake da odradimo kvalitetno. Treba da budemo odlučni da se uhvatimo u koštac sa organizovanim kriminalom i korupcijom koji su evidentni u svim zemljama regiona ali i šire", tako je član skupštinskog Odbora za evropske integracije iz vladajuće DPS Obrad Mišo Stanišić protumačio poruku predsjednika Evropske komisije.

Baroso je Crnoj Gori odao priznanje za postignuto, ali i ohrabrio Lukšića da nastavi reforme u ključnim oblastima, konstatujući kako u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije ima još dosta posla. Naglasio je i da će evropska delegacija u proljećnom izvještaju posebnu pažnju posvetiti i slobodi medija u Crnoj Gori.

Kako takve poruke Brisela tumače u opoziciji? Vasilije Lalošević, član Odbora za evropske integracije iz SNP-a je optimista.

"Najnovija poruka Barosa, koja je istaknuta u razgovoru sa premijerom Lukšićem, jeste činjenica da Crna Gora do tog juna mora ipak pokazati neke mjerljive rezultate. Baroso je jasno ukazao koje su to oblasti u kojima Crna Gora treba da radi. Moramo prije svega obezbijediti slobodu medija i slobodu novinara. Mi ne smijemo dozvoliti da se u Crnoj Gori stvara milje u kojem će novinari biti napadani ali takođe moramo pokazati mjerljivije rezultate u brobi protiv korupcije i organizovanog kriminala", ocjenjuje Lalošević.

Dosta je bilo retorike

Da li se u Barosovim riječima - da je uspjeh u rukama crnogorske vlasti koja treba da pokaže snažnu političku volju i odlučnost za nastavak reformi - krije upakovano upozorenje da Brisel čeka na hapšenje tzv krupnijih riba?

"Nijesu pominjane ni krupne ni sitne ribe, već je pominjan samo napredak Crne Gore ka članstvu u EU. Sportskim žargonom rečeno, završni koraci u svim trkama su bitni pa i ovi naši i to je samo nagovještaj od gospodina Barosa da budemo oprezni pri ovim završnim koracima i da ne napravimo neku grešku. Do sada ih nije bilo. Ja vjerujem da je Brisel imao prilike u prethodnom periodu da se uvjeri u čvrstu opredijeljenost Crne Gore prema evropskim integracijama", ocjenujuje Obrad Mišo Stanišić iz DPS-a.

Dosta je na ovim prostorima bilo retorike, treba uraditi konkretne stvari kako bi zaista počeli proces pregovaranja, kažu u opoziciji.


Sa druge strane, Vasilije Lalošević iz SNP očekuje da će Lukšićeva Vlada do juna povući neke ključne poteze u suzbijanju korupcije i kriminala:

"Jasna poruka Vladi i državnim organima je stigla iz Brisela. Da li će oni to protumačiti na taj način oko krupnih ili sitnih riba ja u ovom trenutku ne bih želio da komentarišem, ali je činjenica da im je stavljeno do znanja da mjerljivih rezultata mora da bude. Dosta je na ovim prostorima bilo retorike, treba uraditi konkretne stvari kako bi zaista počeli proces pregovaranja, a kada on i stvarno počne ništa više u Crnoj Gori neće biti kao što je bilo."

Daliborka Uljarević iz Nevladine organizacije Centar za građansko obrazovanje, smatra da je Žoze Manuel Baroso svojom najnovijom porukom Podgorici potvrdio da je mogućnost otvaranja pregovora sa EU u junu realna, ali i upozorio da postoje određene rezerve koje taj proces mogu dovesti u pitanje.

"Činjenica je da se Crna Gora trenutno nalazi na prekretnici procesa eurointegracija i preispitivanja dosadašnjeg rada i djelovanja njenih institucija koje su prilično opterećene političkim oportunizmom. Meni se čini da je Baroso svojom izjavom ujedno i ohrabrio i upozorio Crnu Goru da je everopski put pravi put, ali da se njime stiže samo uz sopstvenu sposobnost da crnogorske institucije izgradimo u skladu sa evropskim standardima. U tom dijelu će Lukšić morati mnogo više rezultata da proizvede a mnogo manje obećanja koja se vrlo lijepo upakuju ali na kraju nijesu opipljiva", zaključuje Daliborka Uljarević.
XS
SM
MD
LG