Dostupni linkovi

Kriza u formiranju vlasti zaustaviće ekonomski rast


Zgrada Vlade Kosova
Zgrada Vlade Kosova

Nedovršeno konstituisanje Skupštine i neformiranje Vlade Kosova negativno će uticati na ekonomske procese u zemlju, ocenjuju stručnjaci u Prištini. Ekonomski rast od 5 posto, koliko je Vlada Kosova ranije predvidela, nemoguće je postići zbog trenutne političke stagnacije u zemlji.

Profesor ekonomije na Univerzitetu Prištine, Naim Gashi, u izjavi za RSE navodi da politički zastoj višestruko utiče na ekonomski razvoj zemlje, koji će zabeležiti stagnaciju ove godine.

„Politički zastoj skojim se suočava Kosovo ima negativne efekte u svim društvenim procesima, a posebno na ekonomiju. Nestabilnost institucija traje već godinu dana, prvo smo imali vladu koja nije imala većinu u Skupštini, a sada imamo totalan zastoj u svim institucijama, a to će uticati na mikro i makro ekonomiju na Kosovu“, kaže Gashi.

On podseća da Kosovo trenutno ima vladu koja nema dovoljnu legitimnost da odlučuje o projektima i o investicijama, bilo da su oni mali ili veliki.

Gashi dodaje i da se ugovaranje radova može osporiti od buduće vlade, što može kreirati velike nejasnoće i negativne efekte na razvoj Kosova.

„Kosovo će se suočiti sa usporenim ekonomskim razvojem, uzimajući u obzir da su većina projekata u vakuumu, u iščekivanju formiranja novih institucija i nastavka rada. Ne nedostaje nam samo izvršna vlast, već se radi o totalnoj blokadi svih državnih institucija, agencija, većini nedostaju i članovi izvršnih saveta, direktori a koji se biraju u Skupštini. Imamo totalnu blokadu u svim ekonomskim državnim sektorima“, objašnjava Gashi.

I Ibrahim Rexhepi navodi da sva ova situacija negativno se odražava na ekonomske procese.

„Primera radi, autoput Priština – Elezov Han je prolongiran zbog nedostatka ministarstva sa punim ovlašćenjima, odložena je koncesija turističkog kompleksa Brezovica, pomeren je i rok za predaju ponuda za Termocentralnu Novo Kosovo, a odložen je i proces reorganizacije Trepče“, ističe Rexhepi.

On dodaje da stagnacija ovih projekata su samo neki elementi koji ukazuju na to da ova situacija neće samo uticati na stopu privrednog rasta, već i uopšte i na projekte a na koje se oslanja budućnost Kosova.

Prošle godine na Kosovu je zabeležen ekonomski rast blizu 4 posto, a ove godine, stručnjaci kažu, nemoguće je da bude više od dva ipo. Vlada je predvidela 5 posto.

XS
SM
MD
LG