Dostupni linkovi

Kriza aluminijumske industrije u regiji i svijetu


Talco, Tadžikistan
Talco, Tadžikistan
Osim u Crnoj Gori, aluminijumska industrija prolazi kroz tešku krizu i u evropskim zemljama, ali i širom planete. Razlozi su dosta slični kao u domaćem slučaju – visoka cijena električne energije i niska cijena ovog metala na berzi.

Kakva je regionalna i globalna budućnost aluminijumske industrije?

Na svjetskom trežištu postoji višak aluminijuma zbog ekpanzije proizvodnje na istoku, visoke cijene energenata, slaba potražnja za aluminijumom i ekonomska situacija u svijetu, rezultiraju – da je na svjetskoj berzi cijena aluminijuma niska i iznosi nešto više od 1.800 dolara po toni. Prema riječima analitičara trežišta aluminijuma Gorana Đukanovića nema ohrabrujućih nagovještaja da će se tokom ove godine situacija promjeniti

„Glavni razlog za to je jedan ogroman rast proizvodnje u Kini. Kina u svojim sjeverozapadnim provincijama ima veliku ekspanziju aluminijumske proizvodnje. Samo u Kini će porast proizvodnje biti za gotovo tri miliona tona. Raste proizvodnja i u Indiji i na Bliskom Istoku i ove godine će tržište ostvariti višak od negdje milion tona. Zadnjih šest ili sedam godina je svake godine višak aluminijuma na tržištu što je još jedan dodatan razlog za nisku cijenu aluminijuma već neko duže vrijeme“.

Energija je glavni trošak prilikom proizvodnje aluminijuma, s tim što u Evropi taj trošak ide preko 40, dok u istočnim regionima svega 22 posto. Stoga se može zaključiti da proizvođači koji nemaju sopstveni izvor energije imaju problem sa proizvodnjom. Osim domaćeg Kombinata aluminijuma, isti problem ima i aluminijumska kompanija iz Mostara iz koje je najavljen prekid proizvodnje ukoliko ne dođe do određenih dogovora o cijeni struje. Darko Juka iz šef kancelarije za odnose s javnošću mostarske kompanije kaže da je cijena struje neizdrživa:

„Suočeni smo sa najvećom cijenom električne energije u povijesti našeg postojanja a u našemslučaju i rekordnih cijena na europskom kontinentu. Mi smo do 30. travnja ove godine plaćali prosječnu godišnju cijenu 57 eura po megavat satu dok je sada nešto niža ali i dalje eneromno visoka – 54 eura po megavat satu. Suočeni sa tim trpimo izuzetno nisku cjenu metala koja je sada negdje 1.800 dolara po toni. Sada jednostavno jurimo vrtoglavi minus koji će nas, ukoliko se nešto ne desi u glavnim parametrima, odvesti u nekontrolirani stečaj“

Najugroženiji kombinati u Južnoj Evropi

Direktori mostarske kompanije vode intenzivne razgovore sa dobavljačima, Vladama Federacije Bosne i Hercegovine i Hrvatske, kako bi došli do povoljnog dogovora i ugovora za nastavak poslovanja.

„Pozitivnih pomaka u razgovorima uistinu ima. Međutim, aluminij do ovog trenutka nema nikakav potpisani ili opečaćeni dokument koji bi potvrdio da se nešto promijenilo na bolje te je u ovom trenutku na snazi još uvijek naša odluka o gašenju. Mi tražimo izjednačavanje sa svim drugim velikim potrošačima u BiH jer je činjenica da smo jedini veliki potrošač na potrošačkom teritoriju EP Herceg Bosne dok oni veliki potrošači koje strujom opskrbljuje EP BiH imaju u prosjeku 20 posto nižu cjenu od nas. Kada govorimo o drugom enetitetu - Republici Srpskoj cjene su još niže“, pojašnjava Darko Juka.

Analitičar Goran Đukanović potvrđuje da su alminijumski kombinati u južnoj Evropi najugorženiji, dok su slične probleme zbog električne energije imale fabrike i u drugim djelovima svijeta.

„Najugroženiji u ovom trenutku su dobavljači u južnoj Evropi, uključujući Španiju i Grčku. Jedino su za sada bezbjedni proizvođači na Islandu i u Norveškoj i koji imaju jeftinu energiju i dugoročne ugovore za isporuku električne energije. Imali su problema i proizvođači u Južnoj Africi, na Novom Zelandu, u Australiji čak i u SAD zbog isticanja tih dugoročnih, povoljnih ugovora za isporuku električne energije“.

Cijena aluminijuma na svjetskoj berzi zavisi i od drugih faktora. Prema riječima Đukanovića okolnosti se mjenjaju iz mjesec pa postoji mogse na globalnoj sceni mogu očekivati i promjene koje bi mogle uticati na berzu metala

„Da li će veliki proizvođači inicirati smanjenje proizvodnje, kao što su uradili Glenkro i Rusal ? Koliko će to uticati na rast cijene aluminijuma? Da li će pozitivna ekonomska kretanja biti malo intezivnija u Kini i u Americi u drugom dijelu godine? Da li če sada mjere koje provode tamošnje vlade dati rezultate ili će se to prolongriati do naredne godine? To je sada jako teško ili nemoguće prognozirati“, zaključuje Đukanović
XS
SM
MD
LG