Dostupni linkovi

Hoće li Vlada spriječiti energetsku blokadu Crne Gore


Zbog krađe struje koju je podgorički Kombinat mjesecima, sa blagoslovom Vlade, nezakonito uzimao iz međunarodne mreže, Crnoj Gori prijeti energetska blokada.

Evropa traži da se protivzakonoito uzeta električna energija pod hitno vrati, a u Crnoj Gori, čini se, da bi svi da "operu ruke" od ovog problema koji pored ozbiljnih finansijskih izdataka može prouzrokovati i velike tehničke probleme i zasigurno medjunarodnu kompromitaciju države.

Ako proces vraćanja ukradene struje ne počne u ponedjeljak, Crna Gora će biti isključena iz međunarodnog sistema, a zbog toga bi svi potrošači u zemlji mogli ostati bez električne energije.

Pošto u Crnoj Gori malo ko vjeruje da će se KAP koji je do sada, na ime potrošene struje, nagomilao skoro 70 miliona eura duga, sada "baciti u trošak" da bi vratio što je ukrao, postavlja se pitanje - ko će vratiti ukradenu električnu energiju.

"Mi smo vidjeli kako Elektroprivreda reaguje kada neki potrošač, građanin ili firma korsti neovlašćeno struju. Tu su takve kazne, krivične prijave, ali ovdje se radi o tome da oni sami sebe ne mogu da sankcionišu a institucije sistema, odnosno tužilaštvo, ovdje ne postoji", naglašava funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Milutin Đukanović.

Iz Vlade je, skoro filozofski, poručeno da "elektroenergetski subjekti i Kombinat aluminijuma treba da dogovore način vraćanja novousaglašenog kompenzacionog programa po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije iz interkonekcije".

Koliko se Vlada distancira od problema koji je tolerisanjem nezakonitog ponašanja sama prouzrokovala, govori i činjenica da se na sjednici Vlade u četvrtak nije govorilo o ovom pitanju, o čemu je javnost izvjestio ministar finansija Radoje Žugić.

"To nije bila tema iako je naša javnost sa tim pitanjem upoznata. Jesmo sa nekim smjernicama definisali potencijalni uticaj na ono što znači projekcije ekonomskog rasta, fiskalnih i makroekonomskih parametara u tim dijelu, pa onda garancija koje su date KAP-u u prethodnom periodu. I taj elelmenat je uključen u projektovanju makroekonomskih I fiskalnih parametara", navodi Žugić.

Vlada sama prouzrokovala problem

Kakva je reakcija Ministarstva ekonomije, pod čijim okriljem je i oblast energetike, na prijetnju energetskog izopštavanja Crne Gore, pitanje je na koje nam je odgovoreno da je za to nadležna institucija - Regulatorna agencija za energetiku u kojoj je u petak telefon uzalud zvonio.

"Javnosti je već poznato da su državni organi već reagovali blagovremeno u slučaju KAP-a, mislim na nadležne državne organe a to su Agencija za energetiku, crnogorski elektroprenosni sistem, Elektroprivreda Crne Gore i crnogorski operator tržišta električnom energijom. Vlada Crne Gore ima zeleno svijetlo od parlamenta da uđe u rješavanje dijela problema koji se odnosi na snabdijevanje električnom energijom i to je ono na čemu mi sada radimo, definišemo model za dugoročno snabdijevanje KAP-a električnom energijom", kaže portparol Ministarstva ekonomije, Draženka Bećirović.

Tezu da je Vlada sama prouzrokovala problem potvrđuje podatak da je premijer Milo Đukanović krajem februara, podsjetivši da ugovor o isporuci struje KAP-u još nije potpisan, nonšalantno rekao da potpisan ugovor ne postoji, ali da se "život odvija i mimo ugovora".

"Ekonomisti kažu da nema neplaćenog ručka, nema neplaćene struje... Ona je potrošena i mora biti plaćena. Tako da će i ova koja se troši danas, morati da bude plaćena“, rekao je tada Đukanović, koji je konstatujući da će struja morati da se plati, propustio da kaže - ko će na kraju izmiriti račun, a to izaziva bojazan da će novac opet biti uzet gradjanima.

Iz vladajuće Demokratske partije socijalista se odašilju umirujuće poruke. Funkcioner DPS-a Zoran Jelić tvrdi da građani neće platiti struju koju je nezakonito potrošio KAP.

"Struju koju je potrošio KAP mora i da plati KAP. To su špekulacije koje se čuju ovih dana da se procedura povećanja cijene električne energije koju radi Regulatorna agencija za energetiku vezuj za ovaj problem sa strujom u KAP. To nema dodirnih tačaka sa Kombinatom aluminijuma", navodi Jelić.

Funkcioner opozicionog Demokratskog fronta Milutin Đukanović kaže da strahuje da će račun na kraju platiti upravo građani.

"Ja se toga plašim jer oni generalno sve prebacuju na teret građana. Kao što poskupljuju struju pod nekim drugim izgovorima i oni će i ovo po starom dobrom običaju da prebace na teret građana jer mislim da niko nema kapaciteta da vrati toliko novca. Mi smo odavno govorili da to nelegalno korišćenje struje ne može da se događa bez znjanja i doborenja najvažnijih ljudi u Crnoj Gori", zaključuje Đukanović.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG