Dostupni linkovi

Kleveta i uvreda uvrštene u Krivični zakon Republike Srpske


Zgrada Vlade Republike Srpske, ilustrativna fotografija
Zgrada Vlade Republike Srpske, ilustrativna fotografija

Kleveta i uvreda su uvrštene u novi Nacrt zakona Krivičnog zakona Republike Srpske, rečeno je nakon sjednice Vlade Republike Srpske (RS) 2. marta u Banjaluci.

"Ko uvrijedi drugoga kazniće se novčanom kaznom od 5.000 do 20.000 maraka. Ako je djelo učinjeno putem štampe, radija, televizije ili drugih sredstava javnog informiranja, na javnom skupu ili na drugi način, kazniće se novčanom kaznom od 10.000 do 50.000 konvertibilnih maraka", izjavio je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske, nakon sjednice Vlade RS.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je 2.marta kako "najviše galame dižu neki faktori i neke ličnosti koji su koristili neistine na svoj način i nastup na javoj sceni".

"Oni koji su objektivni, morali bi da podrže tako nešto, jer se radi o tome da se jedan javni prostor zaštiti od neistina i onoga što nije dostojno ni moralu, ni odnosu među ljudima. I da u tom pogledu mi ne želimo ništa drugo da uradimo osim da zajedno sa čitavom javnošću u Repubici Srpskoj dođemo do najkvalitetnijih rješenja", kazao je Dodik i dodao da će se obaviti rasprava.

"Ali, kao osnova, za donošenje tog akta biće najbolje rješenje koje imamo u EU. Neke zemlje to imaju i mi smo uzeli njihove prakse i to ćemo naravno i primjenjivti. Ovo nije upereno ni protiv jedne djelatnosti, ni protiv novinara, ni protiv bilo koga. Ovo je upereno protiv ovih koji javni prostor i savremeni informativni prostor zloupotrebljavaju putem anonimnih i bilo kojih drugih stvari i mi ćemo pokušati da zato postoji odgovornost", rekao je Dodik.

Sadašnji zakon, iz 2001, predviđa parnični postupak i naknadu štete, dok bi uvođenje klevete u Krivični zakonik značilo mogućnost zatvorske kazne.

Novinari su ranije saopštili kako bi uvođenje klevete i uvrede ugrozio rad medija i podiglo nivo autocenzure u ovom bh. entitetu.

Prijedlog za donošenje zakona je krajem prošle godine najavio Milorad Dodik, predsjednik RS i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Kleveta podrazumijeva iznošenje zlonamjernih ili neistinitih tvrdnji prema nekom licu.

Prema zakonodavnom postupku u RS, zakon prvo u formi nacrta razmatraju poslanici u Narodnoj skupštini RS, zatim se održava javna ili stručna rasprava (ukoliko skupština tako odluči), te se zakon u formi prijedloga vraća pred poslanike.

Ako ga oni izglasaju, ide na potvrdu u Vijeće naroda (drugi dom), a važećim ga proglašava entitetski predsjednik.

Misija OEBS u BiH podsjeća da je BiH prva zemlja Jugoistočne Evrope koja je još prije oko 20 godina prestala tretirati klevetu kao krivično djelo, te poziva nadležne organe da odustanu od ove ideje, jer se radi o krupnom koraku unazad.

Prema njihovim analizama, nosioci javnih funkcija često pokreću sudske parnice zbog klevete, protiv novinara i medijskih kuća.

Iz američke ambasade u Bosni i Hercegovini ranije je ocijenjeno da bi kriminalizacija klevete ugrozila slobodu izražavanja kao osnovnog ljudskog prava.

XS
SM
MD
LG