Dostupni linkovi

Kreševska šestorka protiv parcijalnih promjena Ustava


Na današnjoj konferenciji za novinare saopćeno je kako se kreševska šestorka zalaže za zatvorene liste, ali i da izborni prag od tri posto ne treba dirati.
Na današnjoj konferenciji za novinare saopćeno je kako se kreševska šestorka zalaže za zatvorene liste, ali i da izborni prag od tri posto ne treba dirati.
U Mostaru je danas održan sastanak predsjednika stranaka potpisnica Kreševske deklaracije, čiji domaćin je bio predsjednik Hrvatske kršćanske demokratske unije BiH Ivan Musa.

Hrvati u BiH mogu podržati samo cjelovitu reformu Ustava, jedan je od zaključaka današnjeg sastanka stranaka sa hrvatskim predznakom i Narodne stranke Radom za boljitak, okupljenih u tzv. kreševsku šestorku - ili, kako je novinarima kazao Božo Ljubić, predsjednik HDZ 1990:

„Nećemo prihvatiti parcijalne promjene Ustava koje neće uključiti uklanjanje diskriminatornih odredbi Ustava i Izbornog zakona prema konstitutivnim narodima, a to onda znači da istrajemo na cjelovitoj, korjenitoj ustavnoj reformi na načelima iz Kreševske deklaracije. Mislim da je to, možda, najbitnija stvar o kojoj smo se dogovorili.“

Dragan Čović: Moja osobna procjena je da je mala vjerojatnoća da mi možemo u kratkom vremenu, s obzirom da su izbori u 10. mjesecu, bilo što dogovoriti oko ustavnih promjena. Foto: Midhat Poturović
O ustavnom uređenju BiH razgovaralo se danas na najvišem nivou. Da li je moguće postići jedinstven politički stav s obzirom na različite izjave o tri federalne jedinice, koje se mogu čuti u posljednje vrijeme iz dva HDZ-a? Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH, kaže kako cjelovito rješenje hrvatskoga pitanja mora biti na načelima Kreševske deklaracije. Također dodaje:

„Moja osobna procjena je da je mala vjerojatnoća da mi možemo u kratkom vremenu, s obzirom da su izbori u 10. mjesecu, bilo što dogovoriti oko ustavnih promjena.“


Na današnjem sastanku bilo je riječi i o izboru hrvatskog člana Predsjedništva BiH, za kojeg je Čović kazao da su bez izmjena Ustava manipulacije moguće:

„Danas su ponuđena mnoga rješenja od nas šest, ali da ne ulazimo u detalje tih rješenja.“

Kako doznajemo, neke stranke na današnjem sastanku zatražile su i bojkot izbora ukoliko ne dođe do promjene Izbornog zakona.

Uz to, na današnjoj konferenciji za novinare saopćeno je kako se kreševska šestorka zalaže za zatvorene liste, ali i da izborni prag od tri posto ne treba dirati.

Inače, kreševska šestorka zatražiće zajednički prijem kod predstavnika vlasti susjedne Republike Hrvatske kako bi se razgovaralo o položaju hrvatskog naroda, ali i Zakona o prebivalištu koji je podigao mnogo prašine u javnosti.
  • Slika 16x9

    Tina Jelin - Dizdar

    Novinarstvom se počela baviti 1996. godine. Od 1998. radi za Radio Slobodna Evropa. Bila je i stalni suradnik Studija 88,  Radija101, Reuters-a. Višestruko nagrađivana novinarka.

XS
SM
MD
LG