Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Malo vremena i puno obaveza za BiH


Sada je zaista potrebno da se Ustav BiH i određeno zakonodavstvo usklade sa donesenom odlukom Suda za ljudska prava u Starzburu - Dimitris Korkulas
Šef Delegacije EK u BiH Dimitris Korkulas poručio je bosanskohercegovačkim političarima da je nesprovođenje odluke za ljudska prava i neusklađivanje Ustava sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima kršenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

„Sada je zaista potrebno da se Ustav BiH i određeno zakonodavstvo usklade sa donesenom odlukom Suda za ljudska prava u Starzburu. Ovo je veoma važno zato što su ugovorne obaveze EU i BiH zasnovane na poštivanju ljudskih prava. Ako se one ne poštuju, onda se dovodi u pitanje Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju. Bilo bi vrlo pozitivno da dođe do brze primjene ove odluke“, rekao je Korkulas.

Evropski sud za ljudska prava u decembru prošle godine osudio je BiH zbog diskriminacije pripadnika manjina. Prema odluci ovog suda, sadašnjim ustavom, odnosno Dejtonskim sporazumom grubo se krše prava građana koji ne pripadaju jednom od tri konstitutivna naroda jer nemaju mogućnost da se kandiduju za visoke funkcije, u prvom redu za državno Predsjedništvo i Dom naroda Parlamenta BiH.

SVE ZA JEFTINE POLITIČKE POENE

Predsjednik Narodne skupštine RS i visoki funkcioner SNSD-a Igor Radojičić sumnja u mogućnost da bi se to moglo uraditi prije ovogodišnjih opštih izbora. „Sada je gotovo nemoguće sakupiti dvije trećine glasova u Parlamentu BiH za promjenu Ustava BiH koja bi uskladila Ustav sa odlukom Suda u Strazburu“, tvrdi Radojičić.

Predsjednik SDS-a Mladen Bosić problem vidi u strankama iz FBiH. „Problem je u tome što ostali faktori, posebno iz Federacije, žele kroz tu odluku suda da dođu do promjena Ustava mnogo šireg opsega“, objašnjava Bosić.

Usklađivanje Ustava sa odlukama Suda u Strazburu ne bi bio težak posao kada ne bi bilo zahtjeva stranaka iz FBiH da se državni ustav mijenja i u drugim dijelovima, kaže potpredsjednik PDP-a Branislav Borenović.

„Izborna je godina i vjerovatno će pojedine političke stranke pokušati to ponovo iskorisiti za postizanje jeftinih političkih poena, za dizanje nacionalnih tenzija, tako da će to biti veoma teško uraditi“, objašnjava Borenović.

Odluku Suda za ljudska prava u Strazburu moguće je provesti i prije izbora, međutim, to nije dovoljno da se diskriminacija u BiH potpuno ukine, smatra predsjednik HDZ-a 1990 Božo Ljubić i dodaje:

„Pored toga što su u našem ustavu i našem izbornom zakonu diskriminirani pripadnici manjina i ostalih, u našem ustavu u ovoj strukturi su diskriminirani pripadnici konstitutivnih naroda - Hrvati na čitavoj teritoriji BiH, pripadnici druga dva konstitutivna naroda u jednom ili drugom entitetu. Prema tome, mislim da treba provesti promjene Ustava koje će otkloniti sve te diskriminatorske mehanizme.“

MALO VREMENE ZA USTAVNE PROMJENE

Funkcioner Stranke za BiH Remzija Kadrić rekao je da su tri amandmana na Ustav koja se odnose na izbor članova Predsjedništva BiH i delegata Doma naroda državnog Parlamenta već upućeni u parlamentarnu proceduru.

„Prvi amandman se odnosi na to da u Domu naroda predlažemo broj delegata bude povećan sa sadašnjih 15 na 18, znači da se doda na ovih 15 delegata - iz svakog naroda po tri - još tri delegeta iz reda ostalih. Predložili smo da budu četiri kandidata za Predsjedništvo - dakle, pored kandidata iz reda konstitutivnih naroda, predložili smo da bude na listi i kandidat iz reda ostalih“, kaže Kadrić.

Član Glavnog odbora SDA Husein Nanić kaže da, s obzirom na upozorenja koja stižu iz EU, mora se naći i vremena i načina da se Ustav uskladi. „Imamo takvu situaciju u kojoj moramo brzo reagirati“, smatra on.

Međutim, Nanić kaže da bi bolji način bio da se promjene Ustava izvrše usaglašavanjem u Parlamentu BiH, a ne kroz pojedinačno predlaganje. „Jer ako svaka stranka sada ponudi svoje rješnje, mislim da na taj način dolazimo do blokiranja procesa donošenja izmjene Ustava.“

Vremena za promjene Ustava ima malo, jer one bi trebale biti završene najkasnije do kraja februara kako bi se oktobarski izbori mogli održati po njima. Da li će EU imati razumijevanja za nećkanje bosanskohercegovačkih političara da provedu odluku Suda u Strazburu tek će se vidjeti, ali ukoliko dođe do suspenzije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, za BiH stao bi napredak ka kandidatskom statusu, a do daljnjega bi bili zatvoreni i svi evropski fondovi.
  • 16x9 Image

    Erduan Katana

    Novinarstvom se bavi od 1996. godine, kada radi u magazinu "Novi prelom" u Banjaluci koji je u to vrijeme bio jedna od rijetkih opozicionih novina u Republici Srpskoj. Od 2000. dopisnik Radija Slobodna Evropa iz Banjaluke. Obrađuje političke i društvene teme.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG