Dostupni linkovi

Lideri Zapadnog Balkana se obavezali na bolju saradnju, Špiriću pohvale organizatora


Učesnici Konferencije
Učesnici Konferencije
Konferencija o Zapadnom Balkanu, održana u subotu na Brdu kod Kranja, završena je 45 minuta ranije nego je planirano, na skup zbog dolaska kosovskih zvaničnika nije došao srbijanski predsjednik Boris Tadić, a konferenciji je od zvaničnika EU prisustvovao samo komesar za proširenje Štefan File.

Organizatori, premijeri Slovenije i Hrvatske Borut Pahor i Jadranka Kosor, skup su ipak ocijenili uspješnim, te kazali kako je naglašeno da neriješena bilateralna pitanja ne smiju uticati na evropski put zemalja Zapadnog Balkana.

Učesnici regionalne konferencije prihvatili su zajedničku izjavu u kojoj su istakli svoju privrženost unapređenju dobrosusjedskih odnosa i jačanju regionalne saradnje, te Evropsku uniju pozvali da i dalje čini korake ohrabrenja kako bi države na putu prema EU-u nastavile s reformskim procesima.

Lideri sedam država naveli su u izjavi i da su privrženi nastavku jačanja dobrosusjedskih odnosa i regionalne saradnje, te rješavanju međusobnih otvorenih pitanja "u evropskom duhu".

Lideri očekuju kako će ovaj skup dati novi zamah realizaciji evropske perspektive zemalja u regiji jer su uvjereni da je "budućnost zapadnog Balkana u Evropskoj uniji".

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je na konferenciji za novinare kako skupovi kao današnji mogu biti način da se u neformalnim razgovorima počnu rješavati ključni problemi:

„Mislim da je na konferenciji bilo rečeno da svi trebamo sve, ali smo došli i do dijagnoze ključnog problema regije – svi se moramo među sobom priznavati.“

Mada je predsjedavajući Vijeća ministara BiH Nikola Špirić tokom izlaganja kosovskog premijera Hašima Tačija napustio salu u kojoj se održavala konferencija, slovenački premijer posebno je zahvalio Špiriću što je uopšte i prisustvovao konferenciji:

„Mislim da je bio pod velikim pritiskom da ne ostane na konferenciji jer njegova zemlja formalno nije priznala Kosovo. Ipak je ostao i kao političar preuzeo odgovornost da da prednost dijalogu“
, kazao je Pahor.

Premijer Hrvatske Jadranka Kosor kazala je kako je na konferenciji razgovarano i o ekonomskoj saradnji, te kao posebno izdvojila primjer danas dogovorenog sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Nikolom Špirićem:

„Na marginama konferencije smo se kolega Špirić i ja dogovorili i oko održavanja zajedničke sjednice vlada Hrvatske i BiH. U prošlosti smo imali takvu praksu, u prošlosti je bila održana sjednica vlada Hrvatske i Slovenije. To su uvijek dobre prilike da se riješe i neka konkretna pitanja, da se učini za korak dalje u suradnji.“

Pahor i Kosor nisu pojasnili zbog čega je jedini učesnik ovog skupa iz struktura EU, komesar za proširenje Štefan File napustio plenarnu sjednicu nakon samo sat vremena.

Današnja konferencija prvi je u nizu sastanaka na koje su se učesnici današnjeg skupa obavezali u cilju unapređenja regionalne saradnje, a koju su nazvani "Brdo proces".

Počeo važan proces

Publicista i antropolog iz Srbije Svetlana Slapšak za RSE ocenjuje kako je sasvim sigurno počeo
Počeo proces koji je vredan pažnje zato što je vrlo sličan sličan dugim mirovnim procesima koji se odvijaju na nekoliko traumatičnih tačaka u svetu
proces koji će biti veoma mučan i težak:

„Ne znam da li će slovenački premijer uspeti da celu tu stvar izvuče, ali je sasvim sigurno počeo proces koji je vredan pažnje zato što je vrlo sličan sličan dugim mirovnim procesima koji se odvijaju na nekoliko traumatičnih tačaka u svetu, a Balkan je, na žalost, još uvek takva jedna tačka.“

Slapšak kaže kako je krajnji trenutak da vlasti u Srbiji shvate da „moraju da poslušaju ćuteću veću polovinu stanovništva kojoj je dosta Kosova i ucenjivanja sa Kosovom“.

Nedolazak čelnih ljudi EU na skup i napuštanje skupa od strane evropskog komesara za proširenje, ocjenjuje Slapšak, pokazuje evropsku „nadutost“ prema krajevima koji se smatraju manje važnim za Evropu, koji su u polukolonijalnom statusu:

„Reč bezobrazluk ne bi bila besmislena, jer bi visoki evropski administratori morali biti prisutni bilo gde kad zatreba.“

Iako se slovenski premijer do zadnjeg trenutka trudio osigurati učešće Borisa Tadića, dan prije konferencije postalo je jasno da srbijanski predsjednik ostaje odlučan da neće prisustvovati međunarodnim skupovima na kojima nastupaju predstavnici Kosova.

Slovenački ministar vanjskih poslova Samuel Žbogar rekao je da je odluka o nedolasku na konferenciju i za Srbiju bila teška, ali je naglasio da je riječ o procesu jačanja saradnje i ponovnog povezivanja zemalja u regiji kojem će se i Srbija prije ili kasnije pridružiti.

Slovenački mediji u subotu su objavili kako su Pahorova nastojanja da konferenciji osigura širu evropsku dimenziju donekle propala nakon što je postalo jasno da na konferenciju ne dolaze ni predsjednik Evropskog vijeća Herman Van Rompuy, ni šef španske diplomatije Miguel Angel Moratinos, čija zemlja kao predsjedavajuća EU-om za nekoliko mjeseci i sama organizuje sličan skup u Sarajevu, ali na nivou ministara vanjskih poslova zemalja u regiji.

Konferencija je održana iza zatvorenih vrata. Prisustvovali su premijeri BiH, Crne Gore, Makedonije, Albanije, domaćini, premijeri Slovenije i Kosova i šef Unmika, Lamberto Zanijer.

Pogledajte video zapis sa konferencije za novinare Boruta Pahora i Jadranke Kosor:



Pročitajte i ovo:
Konferencija će biti održana sa ili bez Tadića

Još se ne zna da li će Tadić doći u Kranj
Ptuj: Traženje formule za sastanak lidera Srbije i Kosova
Kacin bez odgovora da li će biti sastanka u Sloveniji

Hrvatska predala Crnoj Gori prevod evropskih zakona

Hrvatska predala Crnoj Gori prevod evropskih zakona

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor predala je danas crnogorskom kolegi Milu Đukanoviću hrvatski prevod evropskih zakona (Acquis communautaire).

Kosor je na konferenciji o Zapadnom Blakanu na Brdu kod Kranja u Sloveniji, kako su prenijeli podgorički elektronski mediji, rekla da je predaja prevoda "znak prijateljstva" Hrvatske prema Crnoj Gori.

Hrvatska je ranije prevela oko 100.000 stranica evropskih propisa, što košta više od osam miliona eura.
XS
SM
MD
LG