Dostupni linkovi

Kacin bez odgovora da li će biti sastanka u Sloveniji


Jelko Kacin u razgovoru sa predsednicom Skupštine, Slavicom Đukić Dejanović, 16. mart 2010. Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Jelko Kacin u razgovoru sa predsednicom Skupštine, Slavicom Đukić Dejanović, 16. mart 2010. Fotografije uz tekst: Vesna Anđić
Izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Jelko Kacin započeo je danas trodnevnu radnu posetu Beogradu tokom koje tokom koje razmatra napredak Srbije ka Evropskoj uniji.

Kacin je u Beogradu izjavio da ne može da kaže da li će eventualno i bez predstavnika zvaničnog Beograda biti održan samit na Brdu kod Kranja, ali je dodao da je prisustvo na tom sastanku u interesu Srbije.

On je rekao da pozdravlja učešće Srbije na svim međunarodnim skupovima i dodao da je napravljen veliki napor kako bi se svi lideri zemalja Zapadnog Balkana sastali na Brdu kod Kranja i poslali pozitivnu poruku o zajednickom napretku na putu evro-integracija:

"Ne možemo napredovati ako koračamo unazad. Treba odgovoriti na pitanje da li Srbija može da bude motor približavanja regiona, ili je to samo iluzija koju sanjamo beskonačno, a pomaka nema. Predsednik Srbije Boris Tadić zna o čemu se radi. Ako tamo bude videće ga svi, cela Evropa, a ako ga tamo ne bude niko ga neće videti."

Kacin je rekao da učesnici samita na Brdu kod Kranja neće biti predstavljeni zastavama država ili titulama, već imenom i prezimenom. Samit o evropskoj budućnosti Zapadnog Balkana planiran je za subotu, 20. mart, a svoje učešće do sada nije potvrdila jedino Srbija.

Srbija kao odlučuje o nečemu što ne postoji, ja mislim da ta dilema ne postoji. Srbija je predala aplikaciju za članstvo, želi u Evropsku uniju, a sada ministar govori ako bi i šta bi.
Odgovarajući na pitanja novinara posle sastanka sa predstavnicima Odbora Skupštine Srbije za evropske integracije, Kacin je izjavio da ni jedna evropska institucija Srbiji ne postavlja pitanje priznavanja Kosova radi ulaska u Evropsku uniju, ali je rekao da tim pitanjem Srbija okupira samu sebe:

"Izvinite, to su srpska posla, to nije stvar Evropske unije. Srbija kao odlučuje o nečemu što ne postoji, ja mislim da ta dilema ne postoji. Srbija je predala aplikaciju za članstvo, želi u Evropsku uniju, a sada ministar govori ako bi i šta bi. Dok je aplikacija tamo ja mislim da Srbija želi u EU. A ako me pitate za Kosovo, Kosovo je imalo tu dilemu i davno se između Srbije i Evropske unije odlučilo za EU. Kosovo te dileme nema."

Kacin je zaključio da je Srbija vidno napredovala u ispunjavanju obaveza koje joj predstoje u procesu pristupanja Evropskoj uniji, i posebno pohvalio napredak u pravosuđu i borbi protiv organizovanog kriminala.

Srbija sebi diktira tempo napretka

Jelko Kacin
U razgovoru za RSE Kacin je rekao da je svrha njegovog dolaska priprema izveštaja o napretku Srbije, kako bi bio spreman da, kada za to dođe vreme, odmah uđe u proceduru.

“Naime, Srbija je sada još zamrznuta. Proces ratifikacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju još stoji i blokiran je zbog nedovoljne saradnje sa Hagom. Bez razlike da li će Bramerc dati bolju, pozitivnu ocenu ili ne, ja uporno radim na tome da sve što je napredno bude u izveštaju pravovremeno. Ako se ta saradnja kojim slučajem sutra, prekosutra završi, ako bi se Mladić pojavio u Hagu, mi moramo biti spremni da odmah uđemo u proceduru s tim izveštajem”, objašnjava Kacin.

On je ujedno najavio da će u Beogradu saslušati stavove, kako je rekao, cele palete relevantnih struktura u Srbiji od vladinih i nevladinih organizacija do vladajućih, odnosno opozicionih stranaka.

“Ono što je napredno treba pohvaliti, ono što nije dobro treba reći. Ono što treba stvoriti, treba stvoriti i niko osim Srbije i državnih organa ne može to uraditi umesto Srbije. Ona sama sebi diktira tempo približavanja EU”, zaključio je Kacin.

Kacin će u sredu i četvrtak razgovarati sa predstavnicima Vlade Srbije, Parlamenta, guvernerom Narodne banke, predstavnicima pravosuđa i nevladinog sektora.

******
Pročitajte i ovo:
Ren: 2010. važna za integraciju Srbije i regiona u EU
XS
SM
MD
LG