Dostupni linkovi

Kraljica Elizabeta II čestitala Dan državnosti BiH


Kraljica Elizabeta čestitala Dan državnosti BiH (ilustrativna fotografija)
Kraljica Elizabeta čestitala Dan državnosti BiH (ilustrativna fotografija)

Kraljica Elizabeta II uputila je čestitku povodom Dana državnosti, poželjevši građanima Bosne I Hercegovine (BiH) najljepše želje.

U čestitki, koja je naslovljena na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, uz lijepe želje, naglasila je d ase nadu da će ‘nakon teške godine iza nas, radovati završetku globalnog zdravstvenog izazova i novim, boljim vremenima’.

Čestitku je na svom Twitter profilu podijelio ambasador Velike Britanije Matt Field.

"Topla poruka i čestitka iz Ujedinjenog Kraljevstva i Njenog veličanstva Kraljice povodom Dana državnosti BiH", napisao je ambasador.

I Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini čestitala je Dan državnosti BiH na zvaničnom Twitter nalogu ambasade.

"Sretan Dan državnosti! Kao što je Joe Biden napisao u svojoj poruci Predsjedništvu BiH: Na ovaj dan znajte da SAD stoji uz vas kao podrška demokratskim reformama, vladavini prava, ali i bh. suverenitetu i teritorijalnom integritetu", navedeno je u čestitki.


Dan državnosti BiH obilježeva se samo u Federacija BiH, jednom od dva bosanskohercegovačka entiteta.

Prije 78 godina u Mrkonjić-Gradu počelo je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH) na kojem je obnovljena državnost BiH.

Odlukom na ovom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

U Rezoluciji koja je usvojena ističe se da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska.


Dan državnosti BiH se ne slavi u drugom entitetu Republika Srpska (RS).

Predstavnici vlasti u tom entitetu smatraju da BiH nije nastala 25. novembra 1943. godine, već 21. novembra 1995. godine, na dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U Republici Srpskoj se taj dan obilježava kao praznik.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Bosna i Hercegovina nema Zakon o praznicima na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG