Dostupni linkovi

Kraljica Elizabeta II čestitala Dan državnosti BiH


Kraljica Elizabeta čestitala Dan državnosti BiH (ilustrativna fotografija)

Kraljica Elizabeta II uputila je čestitku povodom Dana državnosti, poželjevši građanima Bosne I Hercegovine (BiH) najljepše želje.

U čestitki, koja je naslovljena na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića, uz lijepe želje, naglasila je d ase nadu da će ‘nakon teške godine iza nas, radovati završetku globalnog zdravstvenog izazova i novim, boljim vremenima’.

Čestitku je na svom Twitter profilu podijelio ambasador Velike Britanije Matt Field.

"Topla poruka i čestitka iz Ujedinjenog Kraljevstva i Njenog veličanstva Kraljice povodom Dana državnosti BiH", napisao je ambasador.

I Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini čestitala je Dan državnosti BiH na zvaničnom Twitter nalogu ambasade.

"Sretan Dan državnosti! Kao što je Joe Biden napisao u svojoj poruci Predsjedništvu BiH: Na ovaj dan znajte da SAD stoji uz vas kao podrška demokratskim reformama, vladavini prava, ali i bh. suverenitetu i teritorijalnom integritetu", navedeno je u čestitki.


Dan državnosti BiH obilježeva se samo u Federacija BiH, jednom od dva bosanskohercegovačka entiteta.

Prije 78 godina u Mrkonjić-Gradu počelo je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH) na kojem je obnovljena državnost BiH.

Odlukom na ovom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

U Rezoluciji koja je usvojena ističe se da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska.


Dan državnosti BiH se ne slavi u drugom entitetu Republika Srpska (RS).

Predstavnici vlasti u tom entitetu smatraju da BiH nije nastala 25. novembra 1943. godine, već 21. novembra 1995. godine, na dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U Republici Srpskoj se taj dan obilježava kao praznik.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Bosna i Hercegovina nema Zakon o praznicima na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG