Dostupni linkovi

U Federaciji BiH slavi se Dan državnosti BiH, u Republici Srpskoj radni dan


Brojne delegacije položile su cvijeće ispred Vječne vatre u centru Sarajeva povodom Dana državnosti BiH (25. novembar 2021.)
Brojne delegacije položile su cvijeće ispred Vječne vatre u centru Sarajeva povodom Dana državnosti BiH (25. novembar 2021.)

Podizanjem zastave Bosne i Hercegovine na brdu Hum kod Sarajeva i intoniranjem himne počelo obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine (BiH).

Nakon toga, brojne delegacije sa svih nivoa vlasti su položile cvijeće na više lokacija u Sarajevu, te na spomen-obilježju "Vječna vatra" u Sarajevu, koje je posvećeno antifašističkim borcima iz Drugog svjetskog rata.

Između ostalih, cvijeće su položili predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željko Komšić , član Predsjedništva Šefik Džaferović i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH, Bakir Izetbegović.

Brojne delegacije su položile cvijeće ispred Vječne vatre u Sarajevu povodom Dana državnosti BiH, Sarajevo, 25. novembar 2021.
Brojne delegacije su položile cvijeće ispred Vječne vatre u Sarajevu povodom Dana državnosti BiH, Sarajevo, 25. novembar 2021.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hecegovine Željko Komšić rekao je kako BiH u budućnosti vidi u društvu demoratskih, naprednih zemalja.

"Bosne i Hercegovine će biti, dok mi vjerujemo u nju. Ako mi odustanemo od Bosne i Hercegovine, onda joj nema spasa. Niko BiH ne može ništa, sve dok ima dovoljno ljudi koji vjeruju u ovu državu, koji su spremni da kažu, pokažu ako to bude potrebno, da će učiniti sve da sačuvaju domovinu”, rekao je novinarima Komšić.

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović rekao je kako je jedini put kojim treba da ide BiH zapravo 'ravnopravnost svih građana na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine'. Poručio je 'retrogradnim snagama', koje bi da skreću sa tog puta, jeste da konačno odustanu od tih svojih politika.

"Nikada sa tim politikama neće uspjeti, Bosna i Herecegovina je jača od svih tih retrogradnih snaga koje na nju nasrću. Uvijek je to tako bilo u istoriji, neka nešto nauče iz prošlosti. Svi koji su atakovali na BiH, završavali su na smatljištu istorije, Haškom tribunalu....", rekao je on.

U bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH se obilježava Dan državnosti.

Tog dana 1943. godine u Mrkonjić-Gradu počelo je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH) na kojem je obnovljena državnost BiH.

Odlukom na ovom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

U Rezoluciji koja je usvojena ističe se da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, poručio je građanima Bosne i Hercegovine da je državnost Bosne i Hercegovine obnovljena "u uslovima fašističke okupacije i terora domaćih kvislinga koji su se zanosili velikodržavnim i nacionalističkim idejama i programima".

"Oni, nažalost, još nisu poraženi, te i danas nastavljaju sa svojom politikom sijanja mržnje i politikom uništenja države Bosne i Hercegovine. Povodom Dana državnosti, uvjeren sam, ne samo da od države nećemo dići ruke, nego da ćemo nju i njene institucije braniti svim demokratskim sredstvima. Sudbina naše države nije u rukama onih koje prečesto znamo da molimo za pomoć, nego u rukama nas koji ovdje živimo i koji ćemo uz nju ostati šta god da se dogodi. Biti uz svoju državu, bezrezervno i bez kalkulacije stvar je vlastitog dostojanstva i to je ono što nam nikada ne može i neće biti oduzeto", poručio je Komšić.

Dan državnosti BiH se ne slavi u drugom entitetu Republika Srpska (RS).

No, potpredsjednik Socijaldemokratske partije BiH (SDPBiH) Vojin Mijatović najavio je da će i u Banjoj Luci ipak biti održana svečana akademija povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Predstavnici vlasti u tom entitetu smatraju da BiH nije nastala 25. novembra 1943. godine, već 21. novembra 1995. godine, na dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma. U Republici Srpskoj se taj dan obilježava kao praznik.

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Bosna i Hercegovina nema Zakon o praznicima na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG