Dostupni linkovi

Čestitka američkog predsjednika BiH: Znajte da SAD stoji uz vas


Američki predsjednik Joe Biden (12. novembar 2021.)
Američki predsjednik Joe Biden (12. novembar 2021.)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Bosni i Hercegovini čestitala je Dan državnosti Bosne i Hercegovine na zvaničnom Twitter nalogu ambasade.

"Sretan Dan državnosti! Kao što je Joe Biden napisao u svojoj poruci Predsjedništvu BiH: Na ovaj dan znajte da SAD stoji uz vas kao podrška demokratskim reformama, vladavini prava, ali i bh. suverenitetu i teritorijalnom integritetu."

U bosanskohercegovačkom entitetu Federacija BiH se obilježava Dan državnosti.

Tog dana 1943. godine u Mrkonjić-Gradu počelo je Prvo zasjedanje ZAVNOBiH-a (Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH) na kojem je obnovljena državnost BiH.

Odlukom na ovom zasjedanju Bosna i Hercegovina je definisana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava.

U Rezoluciji koja je usvojena ističe se da BiH nije ni srpska, ni muslimanska, ni hrvatska, nego i srpska i muslimanska i hrvatska.

Dan državnosti BiH se ne slavi u drugom entitetu Republika Srpska (RS).

Predstavnici vlasti u tom entitetu smatraju da BiH nije nastala 25. novembra 1943. godine, već 21. novembra 1995. godine, na dan parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U Republici Srpskoj se taj dan obilježava kao praznik.

Kratki vodič: Rat u BiH i Dejtonski mirovni sporazum
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

Opšti okvirni sporazum za mir u BiH ili Dejtonski sporazum nastao je tokom konferencije koja je održana od 1. do 21. novembra 1995. godine u američkoj zračnoj bazi Wright-Patterson u blizini grada Dayton.

Bosna i Hercegovina nema Zakon o praznicima na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG