Dostupni linkovi

'Kralj kriptovaluta' saopštio da nije finansirao kampanje u Crnoj Gori


Do Kwon, prilikom privođenja u Osnovni sud u Podgorici, 16. jun 2023.
Do Kwon, prilikom privođenja u Osnovni sud u Podgorici, 16. jun 2023.

Uhapšeni "kralj kriptovaluta" Južnokorejac Hyeong Do Kwon je negirao, tokom saslušanja pred crnogorskim Specijalnim tužiocem, da je finansirao bilo koju političku kampanju u Crnoj Gori.

Više zemalja traži Do Kwona

Do Kvona, čije izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države (SAD) zbog prevare teške desetine milijardi dolara na tržištu kriptovaluta, crnogorska policija je uhapsila 23. marta ove godine na podgoričkom aerodromu zbog posjedovanja falsifikovanih isprava.

Njegovo izručenje traže Južna Koreja i Sjedinjene Američke Države, zbog čega mu je određen i ekstradicioni pritvor. U međuvremenu, u Osnovnom sudu u Podgorici je okončano suđenje zbog posjedovanja falsifikovanog pasoša, a presuda se očekuje u ponedjeljak 19. juna.

Do Kwon i njegov saputnik su pokušali da napuste Crnu Goru privatnim letom za Dubai, koristeći neregularan pasoš Kostarike. Prilikom pretresa pronađeni su i pasoši Belgije i Južne Koreje.

Advokat Goran Rodić je saopštio novinarima nakon saslušanja, da tek treba da se upozna sa dokumentima koji se odnose izručenje njegovog klijenta Do Kwona zemljama koje ga potražuju – Južnoj Koreji i Sjedinjenim Državama.

Do Kwon i njegov poslovni partner Hon Chang Joon, kojima se sudi u Crnoj Gori zbog falsifikovanja isprava, saslušavani su više sati pred Specijalnim tužiocem.

"Do Kvon je pred tužiocem decidno negirao da je imao bilo kakvu novčanu transakciju izvršenu prema Milojku Spajiću (lideru Pokreta Evropa sad), te da je na bilo koji način učestvovao u nezakonitom finansiranju njegove političke kampanje, kako se to spekulisalo prethodnih deset dana u medijima", saopšteno je iz Rodićeve kancelarije kasno sinoć 16. juna.

Politički sukob Abazović – Spajić preko Do Kwona

Specijalni tužilac je saslušao Do Kwona povodom pisma koje je iz pritvora poslao premijeru Dritanu Abazoviću, ministru pravde i Specijalnom tužiocu.

Advokat Rodić je naveo da je Južnokoreanac saslušan u svojstvu građanina, pri čemu je dao obavještenja o svom boravku u Crnoj Gori i odgovarao na pitanja o eventualnim nezakonitim transakcijama.

"Od toga nema ništa. U smislu finansiranja neke kampanje, ili Milojka Spajića kao političara… To je decidno negirano i to nije istina", rekao je Rodić.

Aferu o mogućem sumnjivom finansiranju, plasirao je premijer Abazović koji je rekao, ne dajući javnosti na uvid u sadržaj pisma, da postoji sumnja da je kriptozajednica plaćala, odnosno pomagala, određene političke subjekte targetirajući lidera Pokreta Evropa sad Milojka Spajića.

Abazovićev partijski kolega i ministar unutrašnjih poslova Filip Adžić rekao je, nakon sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, da "postoje dokazi o finansiranju kampanje i dokazi o zajedničkom poslovanju Spajića i Do Kvona".

Sve se događalo pet dana pred parlamentarne izbore koji su održani 11. juna.

Spajić i njegov Pokret su oštro negirali finansijsku povezanost sa Do Kwonom, a naročito finansiranje kampanje.

Oni su ocijenili da Abazović zloupotrebljava institucije i sprovodi progon nad Pokretom Evropa sad.

Ovaj Pokret je osvojio najviše glasova i poslaničkih mandata na parlamentarnim izborima, a Milojko Spajić slovi za mandatara za sastav buduće Vlade.

Zbog ove afere, Spajić je rekao da neće ulaziti u savez sa Građanskim pokretom Ura Dritana Abazovića.

XS
SM
MD
LG