Dostupni linkovi

Kraj nadgledanja nezavisnosti Kosova


Doček za Marrtija Ahtisaarija, 10. septembar 2012.
Doček za Marrtija Ahtisaarija, 10. septembar 2012.
Skupština Kosova pozdravila je odluku Međunarodne upravljačke grupe za okončanje međunarodnog nadgledanja kosovske nezavisnosti. Tokom svečane sednice na kojoj je prisustvovao arhitekta statusa Kosova, bivši predsednik Finske, Marti Ahtisari, te međunarodni posrednici u procesu rešavanja statusa, Frenk Visner i predstavnici brojnih država u svetu, rečeno je da je nadgledanje nezavisnosti okončano, ali ne i međunarodna podrška Kosovu.

Predsednik Ahtisari je u svom obraćanju rekao da je došao dan za proslavu sprovođenje njegovog plana.

“Kada sam predložio plan, znao sam da predstoji težak i dugi put”, kazao je Ahtisari, dodajući da je njegov plan o statusu Kosova pre pet godina izgledao kao utopija, dok danas, on predstavlja realnost koja je sprovedena, naročito za dobrobit manjina koje žive u novonastale opštine na bazi ovog plana.

U ime MUG-a, austrijski ministar spoljnim poslova, Mihael Shpindeleger, kazao je da okončanjem nadgledanja nezavisnosti počinje proces koji vodi na putu ka EU.

Ambasador Frenk Visner, američki izaslanik tokom procesa pregovora u Beču, istakao je da je Kosovo izuzetna država koja je zaključila raspad Jugoslavije. Dok su joj sada, podvukao je on, potrebna nova priznanja i integracija u evroatlantske strukture.

Predsednica Kosova Atifete Jahjaga ovom prilikom je izjavila da je okončanje nadgledanja nezavisnosti prirodni tok kretanja zemlje i pravedno rešenje pitanja, ideala za slobodu, nezavisnost i demokratiju.

„Naša vizija kao naroda i kao zemlje jeste Evropa gde pripadamo kao kultura i civilizacija, da budemo dostojanstven i ravnopravan deo, stremljenje svih nas jeste članstvo u NATO i Evropsku zajednicu. Mi kao država i društvo ćemo ispuniti sve preduslove, standarde i potrebne reforme da bismo ovu našu viziju što brže pretvorili u realnost“, poručila je Jahjaga.
Martti Ahtisaari na prištinskom aerodromu
Martti Ahtisaari na prištinskom aerodromu

Kosovski premijer Hashim Thaçi istakao je da se potpuna nezavisnost Kosova razlikuje od njenog proglašenja 2008, s obzirom da je ona danas potpuna kojoj su za cilj evroatlantske integracije. Thaçi je međutim istakao da razvoj države još uvek ne ispunjava snove građana.

“Iako je zabeležen veliki napredak - Kosovo 2012. još uvek nije Kosovo naših snova. Nije ono Kosovo koje želimo ostaviti u nasledstvo našoj deci. Sloboda i nezavisnost su uslov za razvoj, ali samo ono nije dovoljno. Obećavamo da ćemo zajednički raditi kako bi ostvarili naše ciljeve, učlanili se u NATO i integrisali u EU”, naglasio je Thaci.

Tokom sednice kosovski zvaničnici su pomenuli i goruće političke teme koje dalje ostaju izazov i posle okončanja nadgledanja nezavisnosti.

Predsednik Skupštine, Jakup Krasniqi kazao je da okončanje nadgledanja označava zrelost kosovskih institucija, ali je kritikovao pristup i angažovanje međunarodne prisutnosti, naročito na severu Kosova, ne samo nakon proglašenja nezavisnosti već i od 1999. godine.

“Mi smo ispunili naše obaveze iz Ahtisarijevog plana, ali međunarodna prisutnost na Kosovu nije uspela da ispuni svoje obaveze na severu zemlje. UNMIK je 10 godina tolerisao mešanje Beograda i stvaranje kriminalnih, ilegalnih struktura čiji su i danas talac građanska prava i države Kosova. Na mostu u Mitrovici je podignuta barikada kao simbol podele i izolacije i mržnje”, kazao je Krasniqi.

Obama: Predstoji mnogo posla

Međunarodna upravljačka grupe za Kosovo na svom 16 i posljednjem sastanku u Prištini potvrdila je da je okončano nadgledanje nezavisnosti Kosova, te da Ustav Republike Kosovo predstavlja jedini osnov za pravni okvir zemlje.

„Nakon svoje odluke od 2. jula 2012. da je Sveobuhvatni predlog za rešenje statusa Kosova (SPRS) sproveden u značajnoj meri i konstatujući da su kosovske institucije, shodno svojim obavezama, usvojile paket amandmana na Ustav i primarno zakonodavstvo, koji na zadovoljavajući način pokrivaju preostale elemente SPRS unutar Ustava Kosova i pravnog okvira, Međunarodna upravljačka grupa danas proglašava kraj nadgledane nezavisnosti Kosova i mandata Međunarodnog civilnog predstavnika“, kaže se u saopštenju.
Philip Reeker i Hashim Thaci u Prištini, 10. septembar 2012.
Philip Reeker i Hashim Thaci u Prištini, 10. septembar 2012.

Ovim se okončava i mandat Međunarodne civilne kancelarije koja je do sada pratila sprovođenje Ahtisarijevog plana, a na osnovu kog je Kosovo proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. Na Kosovu će, međutim, i dalje biti prisutnost NATO snaga, KFOR-a, a svoj rad će nastaviti i misija EU za vladavinu prava, EULEX.

Američki predsednik Barack Obama pozdravio je odluku o okončanju nadgledanja nezavisnosti Kosova.

“S optimizmom, energijom i odlučnošću svojih građana, Kosovo je ostvarilo značajan napredak u učvršćivanju nezavisnosti i izgradnji moderne, multietničke i demokratske države. No, još ima mnogo posla, i Kosovo mora konstruktivno da sarađuje sa svojim susedima kako bi se rešila važna pitanja, posebno u odnosima sa Srbijom", kaže se između ostalog u saopštenju iz Bele kuće.

Na taj način će Kosovo dodatno osnažiti svoju nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet, te će nastaviti da promoviše stabilnost od čega zavisi evroatlantska budućnost ove zemlje, istakao je Obama.

Odluka o okončanju nadledanja nezavisnosti Kosova je preneta javnosti i na konferenciji za novinare koju su održali kosovski premijer Hashim Thaci i međunarodni civilni predstavnik Peter Feith.

Na Kosovu je boravio i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Philip Ricker. On je ranije tokom dana čestitao Kosovu rekavši da okončanje nezavisnosti potvrđuje napredak Kosova.

"Kraj nadgledane nezavisnosti može značiti kraj izvršne vlasti koju ima međunarodna zajednica pod Ahtisarijevim planom, ali ne znači kraj snažnog međunarodnog angažovanja i pomoći, uključujući i ono SAD-a. Međunarodni fokus na Kosovo će samo biti jači od danas”, kazao je Riker.

On je dodao da će Kosovo morati da radi i na teškim ali neophodnim reformama, te obećao podršku Sjedinjenih Država u razvoju ekonomije, privlačenju investicija u privatnom sektoru i slično.

Riker je kao važnu stavku izdvojio normalizaciju odnosa Kosova i Srbije, ocenjujući da je dijalog od suštinskog značaja.
XS
SM
MD
LG