Dostupni linkovi

Kosovo: Finaliziranje uslova za kraj nadgledanja nezavisnosti


Sa jedne od sednica Skupštine Kosova
Sa jedne od sednica Skupštine Kosova
Okončanje faze međunarodnog nadgledanja Kosova i rafitikacija sporazuma o mandatu misije EU za vladavinu prava su dva glavna pitanja koja će Skupština razmatrati predstojećih dana.

Dok se priprema prenos ovlašćenja Međunarodne civilne kancelarije na kosovske institucije, Vlada Kosova je ugovorila sporazum sa EU kojeg je potpisala predsednica Kosova, Atifete Jahjaga i šefica evropske diplomatije, Kethrin Eshton.

Sporazum se tiče uloge i funkcije EULEX-a nakon 10. septembra, kada će se zvanično okončati nadgledanje kosovske nezavisnosti.

Zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuçi navodi da je Vlada podnela Skupštini nacrt zakona o ratifikaciji sporazuma koji u budućnosti definiše misiju EU za vladavinu prava na Kosovu kao EULEX-Kosovo.

„Najpre, u pitanju je produžetak mandata EULEX-a u oblastima predviđenim u sporazumu do 15. juna 2014. godine. Zatim, deligiranje autoriteta za predlog i imenovanje međunarodnih sudija i tužioca u skladu sa Ustavom naše zemlje. Član 20 obavezuje vladu da izgradi i sistem za registracije posedovanja oružja za osoblje EULEX-a, te garantuje imunitet osoblju i kancelariji EULEX-a, a za predstavnika EU garantuje status, imunitet i diplomatske privilegije“, razjasnio je Kuçi nacrt zakona.

Poslanici Skupštine Kosova glasaće u petak za ovaj nacrt, kao i za ustavne promene u vezi prenosa ovlašćenja sa MCK, koja je od proglašenja nezavisnosti nadgledala sprovođenje Ahtisariejvog plana, na državne institucije

Očekuje se da će Nacrt zakona o mandatu EULEX-a podržati i opozicione partije, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, odnosno da će se prikupiti neophodnih 80 glasova.

Šef parlamentarne grupe alijanse Ardian Gjini kazao je da će poslanici ove partije podržati produžetak mandata EULEX-u.

„Alijansa za budućnost Kosova smatra da Kosovo ima potrebe za podršku u oblasti za ojačavanje reda i zakona i u tom pravcu mi podržavamo produžetak mandata EULEX-u za jedno određeno vreme“, kazao je Gjini.

Jedina partija koja se ne slaže stim je pokret Samoopredeljenje.

Poslanik iz ovog pokreta Liburn Aliu kazao je danas u Skupštini Kosova da se na ovaj način ne okončava međunarodno nadgledanje nezavisnosti, već se uspostavlja međunarodna vladavina na Kosovu.

„Zatvara se MCK i to nazivaju okončanjem nadgledanja. Zašto se okončava, koji je motiv? Činjenica da se tako nešto dešava u vreme kada se vrše pripreme za politički dijalog sa Srbijom o severu Kosova govori da ne dolazi do okončanja nadgledanja da bi se ojačala nezavisnost zemlji već da bi se odcepala teritorija naše zemlje. Kompromisi koji slede su više od Ahtisarijevog plana“, kazao je Aliu.

Određivanje mandata EULEX-u do 15. juna 2014., međutim, nije konačna odluka obzirom da se ostavlja mogućnost za produžetak mandata i posle 2014, ukoliko se utvrdi da Kosovo ni tada nije postiglo dovoljno kapaciteta u oblasti vladavine reda i zakona.
XS
SM
MD
LG