Dostupni linkovi

Kovačevski novi predsednik Socijaldemokratskog saveza S. Makedonije


Dimitar Kovačevski je peti predsednik SDSM-a

Aktuelni zamenik ministra za finansije Dimitar Kovačevski je novi predsednik vladajućeg Socijaldemokratskog saveza Severne Makedonije (SDSM), pošto je na unutar partijskim izborima u nedelju dobio više od 37 hiljada glasova, od ukupno oko 44 hiljade onih koji su se izjasnili.

Kovačevski se smatrao izborom dosadašnjeg lidera partije Zorana Zaeva, koji je podneo ostavku nakon poraza stranke na lokalnim izborima 31. oktobra.

On je najavio da se njegov program rada bazira na tri stuba- socijaldemokratska vizija, ekonomski rast i pravični sistem u kome najbolji dobijaju odgovornost.

U biografiji Kovačevskog piše da je magistrirao na ekonomskim naukama na Univerzitetu u Skoplju, a da je doktorirao na Univerzitetu u Podgorici.

Njegovi protivkandidati na izborima, na kojima su se izjašnjavali samo članovi ove partije, bili su Jovan Despotovski i Frosina Remenski.

Glasanje je organizovano na 194 biračka mesta u opštinskim organizacijama SDSM-a, a pravo glasa je imalo više od 50 hiljada partijaca.

Novi lider Kovačevski je peti predsednik stranke i preuzeće funkciju nakon osmogodišnjeg upravljanja Zaeva.

Prethodno je u toku dana i opoziciona VMRO DPMNE održala 17. kongres, na kome je za lidera ponovo izabran aktuelni predsednik Hristijan Mickoski, koji je bio jedini kandidat. Za njega je glasalo 489 od prisutnih 493 delegata na kongresu.

On je ponovio zahtev za prevremenim parlamentarnim izborima, jer, kako je naglasio, vlast više nema legitimitet.

XS
SM
MD
LG