Dostupni linkovi

Kosovsko društvo nije spremno za promene


Prolaznici u Prištini
I pored velikog socijalnog, ekonomskog i političkog nezadovoljstva koje vlada u zemlji, kosovsko društva izgleda da još nije spremno za adekvatan demokratski dijalog koji bi doneo promene, ističu sociolozi i antropolozi.

Kosovske vlasti su na udaru kritika zbog visokog stepena korupcije, političkog uticaja nad određenim organima pravde, te slabog ekonomskog razvoja, a nedostaje i nezavisno funkcionisanje institucija.

Sociolog Ismail Hasani je reakciju društva o određenim problemima nazvao jednokratnom, te dodao da se ne mogu očekivati bitne promene.

“Reakcija građana nedostaje zbog nedostatka obrazovanja, kada je u pitanju ljudska svest o problemima sa kojima se kosovsko društvo suočava – u prvom redu je to ono što se zove patološko stanje kosovskog društva, oko kojeg su i različiti međunarodni mehanizmi alarmirani”, kaže Hasani.
Ismail Hasani
Ismail Hasani

Tokom proteklih meseci desili su se protesti zbog novih zakona, slobode izražavanja, verskih pitanja ili oko političke i bezbednosne situacije.

Antropolog Nita Luci kaže da se ne može govoriti o nedostatku inicijativa za promene.

“I one iniciative koje su uspešne, a bazirane na profesionalizmu, umesto da se nagrade, one se kažnjavaju zbog uskih interesa", kazala je Luci i dodala:

"Mi znamo, primera radi, da je pitanje korupcije već deo debata – korupcija u vladi i šire, ali istovremeno znamo da smo ograničeni kada su u pitanju teme o kojima se može govoriti ili pristupiti tim problemima, i to utiče na mogućnost delovanja”.

Ona takođe izražava ubeđenje da su pojedine grupe stvorile i monopol nad informacijama i sredstvima koja su na raspolaganju kosovskom društvu radi promene trenutnog stanja u određenim oblastima.

Taj monopol, po rečima sociologa Hasanija, “barikadira” građane tako što ih primorava da preuzmu ulogu posmatrača.

“Civilno društvo na Kosovu se nalazi između, uslovno rečeno, militarizovanih političkih subjekata i društvo više igra ulogu posmatrača, i ne reaguju na građanski način kako bi izrazilo nezadovoljstvo putem različitih protesta kojima bi se pokazao glas savesti”, kaže on.
XS
SM
MD
LG