Dostupni linkovi

Kosovski Srbi i Tadić insistiraju na rezoluciji UN


Snage KFOR-a blizu sela Rudare, avgust 2011.
Snage KFOR-a blizu sela Rudare, avgust 2011.
Na sastanku predstavnika Srba sa severa Kosova i predsednika Srbije Borisa Tadića u nedelju uveče je u Beogradu dogovoren nastavak saradnje sa predstavnicima međunarodne zajednice, ali uz poštovanje rezolucije UN 1244, prenose agencije.

Predstavnici Srba i srpski predsednik su konstatovali da su severu Kosova najneophodniji mir i jedinstvo i složili se da međunarodne institucije na Kosovu (Kfor i Euleks) moraju ostati statusno neutralne, saopšteno je iz Tadićevog kabineta.

"Dogovoreno je da svi zajedno sačuvamo mir, jedinstvo i stabilnost na tom delu Kosova, da nastavimo saradnju sa predstavnicima međunarodne zajednice i da u svim tim kontaktima od predstavnika međunarodne zajednice zahtevamo da striktno poštuju rezoluciju 1244", rekao je jedan od lidera Srba Radenko Nedeljković novinarima ispred zgrade Predsedništva Srbije u kojoj je održan sastanak.

Nedeljković je izjavio da je dogovorena puna saradnja sa institucijama Srbije i dodao da su predstavnici Srba Tadića upoznali sa situacijom na severu Kosova.

"Dogovoreno je da imamo punu saradnju sa institucijama Srbije. Dobili smo punu podršku i dogovorili se da lokalni predstavnici sa državnim vrhom Srbije zajednički rešavaju sve probleme na tom prostoru", rekao je Nedeljković.

FOTOGALERIJA - Kosovo: Snage KFOR-a

Upitan da li su predstavnici Srba prihvatili sporazum, rekao je da misli da "niko ne traži da taj sporazum bude prihvaćen ili ne, sporazum je postignut".

"Sporazum je postignut između naše države Srbije sa jedne strane i sa komandantom Kfora (Erhardom Bilerom) s druge strane, tako da ćemo mi nakon povratka održati zajedničku sednicu, gde ćemo preduzeti mere da ispunimo naše obaveze iz tog sporazuma", poručio je Nedeljković.

Na sastanku su takođe učestvovali i šef tima za pregovore s Prištinom Borislav Stefanović i ministar za Kosovo u Vladi Srbije Goran Bogdanović, koji su u ime Beograda i sklopili sporazum sa Kforom.

Sporazumom je predviđeno, između ostalog, i uklanjanje barikada koje su postavili Srbi na severu Kosova, pošto su kosovske vlasti pokušale da preuzmu kontrolu nad graničnim prelazima Brnjak i Jarinje.

Bogdanović je rekao da se nada da će Srbi sa severa Kosova ukloniti barikade, jer su njihovi predstavnici na sastanku izjavili da su uz državu koja je postigla sporazum sa Kforom.
XS
SM
MD
LG