Dostupni linkovi

Napravljen nacrt dogovora za sever, za Prištinu neprihvatljiv


Erhard Biler i Borislav Stefanović
Erhard Biler i Borislav Stefanović
KFOR je saopštio da su komandant Erhard Biler i srpski zvaničnici Borislav Stefanović i Goran Bogdanović sačinili nacrt dogovora kako bi se rešili problemi na severu zemlje.

Vlada Republike Kosova ocenila je neprihvatljivim nacrt dogovora postignutim između Generala KFOR-a i srpskih zvaničnika i dodala da će u potpunosti poštovati recipročne mere sa Srbijom.

“Za Kosovo nema povratka na stanje od pre 25. jula”, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

“Vlada Republike Kosova, poštujući Ustav i zakone Kosova, suverene i nezavisne države, autonomne u donossenju odluka, obaveštava domaću i međunarodnu javnost da je ovaj nacrt sporazuma neprihvatljiv za Vladu Republike Kosova i neostvarljiv na teritoriji Republike Kosova”, piše u saopštenju.

Tokom sastanka u kampu “Noting Hil”, Biler i srpski zvaničnici su napravili nacrt dogovora koji predviđa da će “trenutni sistem kontrole na kapiji 1 i 31 biti nastavljen u istom obliku do sredine septembra i ukoliko bude potrebno ovaj period može biti produžen, dok će KFOR vršiti kontrolu i komandu na prelazima”, navodi se u saopštenju.


(Kosovo: Snage KFOR-a)

Nacrt takođe predviđa da automobili, kamioni do 3.5 tone težine i kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć, uključujući hranu, mogu da prođu nakon provere identiteta i pretresa u potrazi za oružjem.

Takođe je dogovoreno da će barikade biti uklonjene i sloboda kretanja ponovo uspostavljena.

Komandant KFOR-a je imao puno ovlašćenje svih odgovornih institucija da obavi razgovore.

Glavni pregovarač za Beograd Stefanović i ministar Goran Bogdanović će preneti dogovor predsedniku Republike Srbije i drugim vlastima uključenim sa srpske strane.

Dogovor, kako se navodi, može biti primenjen tokom narednih dana.
XS
SM
MD
LG