Dostupni linkovi

Kakva će biti politika Nikolića prema Kosovu


Sastanak Tomislava Nikolića sa predstavnicima Srba sa severa Kosova, 7. juna 2012.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić poručio je u razgovoru sa predstavnicima Srba sa severa Kosova da vlada i sve državne institucije moraju učiniti sve da zaštite bezbednost i prava građana Srbije koji žive na Kosovu, a da se problemi moraju rešiti mirnim i demokratskim sredstvima. Njegovi sagovornici kažu da sada očekuju jasniju politiku iz Beograda šta da rade. Ova poseta otvorila je i pitanje kakva će biti Nikolićeva politika prema Kosovu.

Predstavnici Srba sa severa Kosova tražili su susret sa novim predsednikom Srbije, između ostalog, i da bi im saopštio šta se sa Prištinom dogovorio šef srpske delegacije Borislav Stefanović u Briselu. Tomislav Nikolić koji se u izbornoj kampanji nije libio da u Mitrovici poruči da njega neće obavezivati dogovori koje je napravio pregovarač Borisa Tadića, ako su na štetu Srbije kaže da Srbi sa Kosova moraju da znaju šta je dogovoreno.

“Oni moraju da znaju šta žive, koji život žive i šta im je država Srbija omogućila, a šta je od nadležnosti prepustila nekome ko upravlja Kosovom i Metohijom. O svakoj odluci koju Srbija u njihovo ime donese moraju da budu makar obavešteni, a zalagaću se da od sada učesvuju i u razgovorima”, poručio je Nikolić neposredno uoči susreta.

Srbi sa severa Kosova otvoreno su se protivili sporazumima koje je pregovarački tim Beograda postigao sa Prištinom, pre svega onom o slobodi kretanja. Iz Kabineta predsednika im je obećano da će uskoro dobiti dokumenta koje je Vlada Srbije dogovorila sa Prištinom. Prilikom posete Nikoliću oni su te papire videli, ali kažu nisu imali vremena da ih i čitaju. Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan ipak navodi da ima puno toga što je na papiru drugačije nego što se pričalo u javnosti.

“Evo samo jednog primera, gospodin Stefanović nama govori da kada su u pitanju tablice i sloboda kretanja to ne važi za sever Kosova. Ovo su nam jutros dali predstavnici EULEKS-a gde između ostalog piše da se moraju uzeti tablice sa KS i RKS oznakama, dakle one koje izdaje kosovska vlada. Ja moram da kažem da nismo dobijali sva dokumenta od Borka Stefanovića, neka smo dobijali od OEBS-a, UNMIK-a, i evo prilike da ćemo iz kabineta predsednika države to dobiti”, kaže Milović.

Janjić: Vođenje politike na Kosovu će se vratiti vladi

U prvom susretu nakon što je preuzeo dužnost predsednika Srbije Nikolić je pozvao Srbe na Kosovu da se uzdrže od nasilnih akcija prema pripadnicima međunarodnih civilnih i vojnih organizacija i najavio da će uskoro organizovati razgovore o postizanjju konsenzusa svih političkih činilaca o Kosovu. Upravo taj konsenzus je ono što njegovi sagovornici očekuju iz Beograda da bi znali šta da rade, kaže za RSE Dragiša Milović, predsednik opštine Zvečan.

“Očekujemo pre svega jasniju politiku, jasnije stavove iz Beograda šta i kako dalje”, rekao je on.
Tomislav Nikolić tokom predizborne kampanje, Mitrovica, april 2012.
Tomislav Nikolić tokom predizborne kampanje, Mitrovica, april 2012.

Tvrde da nisu razgovarali o blokadi puteva za misiju Euleks na severu Kosova, za čije su postavljanje zvanični Beograd i tadašnji predsednik države Boris Tadić imali razumevanja, da bi ih posle nekoliko meseci Tadić bezuspešno pozivao da te barikade uklone.

Dušan Janjić iz Foruma za međunarodne odnose primećuje da su Srbi koji dolaze sa severa Kosova u Beograd politički bliži Nikoliću nego što su bili prethodnom predsedniku Borisu Tadiću iako su često dolazili i kod njega.

“Vođenje politike ka Kosovu, koliko ja znam, Tomislav Nikolić će vratiti vladi jer to pripada vladi, a on kao predsednik može biti jedan od medijatora između vlade i kosovskh Srba. On je poslednje tri-četiri godine, dok je trajao tehnički dijalog i cela ona drama oko mišljenja Međunarodnog suda pravde, uspevao da ostane po strani, a istovremeno je preko stranke i povremenim posetama slao poruku ‘ja sam sa vama ko god da ste vi’. Tako da mislim da on trenutno ima dobar odnos sa liderima Srba sa severa Kosova i da nema potrebu za sada da se išta direktnije meša”, navodi Janjić.

Prethodna vlada, kao i doskorašnji predsednik države Boris Tadić, koji se smatra mnogo kooperativnijim sagovornikom u međunarodnoj zajednici od Nikolića, nisu bili spremni na sagledavanje kosovske realnosti na šta su ih pojedine stranke i deo javnosti u Srbiji pozivali. Dokle bi mogao da stigne Tomislav Nikolić koji je svojevremno Kosovo poredio sa starijim sinom.

Jelena Milić, direktorka Centra za evroatlantske studije kaže da bi volela da bude demantovana, ali da misli da će Nikolić sa mesta predsdnika države dosta uticati na promenu dosadašnje politike Srbije prema Kosovu.

“Bez obzira na sve kritike i preterana očekivanja međunarodne zajednice prethodna vlada, a pre svega predsednik Tadić, učinili su dosta u pomaku prepoznavanja nove situacije, pokazali su više razumevanja za realnost na Kosovu nego što ima Tomislav Nikolić za koga se plašim da će biti podložniji ruskom interesu i uticaju, pa i onim vezanim za Kosovo, nego što je to bila prethodna vlast”, kaže Milić.

Nakon razgovora sa predsednicima opština Mitrovica, Zubin Potok, Zvečan i Leposavić, koje je Beograd formirao, i sa načelnikom Kosovskomitrovačkog okruga Nikolić će narednih dana razgovarati i sa Srbima južno od Ibra.
  • 16x9 Image

    Ljudmila Cvetković

    Novinar sa diplomom Fakulteta političkih nauka u Beogradu. Radno iskustvo sticala u Asocijaciji nezavisnih elektronskih medija i Radiju B92. Na RSE radi kao novinar, uređuje i vodi dnevne informativne emisije.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG