Dostupni linkovi

Razgovori sa Srbijom u nezgodno vreme za Kosovo


Parlament Kosova
Parlament Kosova
U vreme kada se očekuje početak dijaloga Prištine i Beograda, kosovska opozicija stavlja legitimnost novih institucija pod sumnju, te su neki najavili i da će se obratiti Ustavnom sudu kako bi se razmotrilo da li je izbor predsednika Kosova prekršio Ustav Kosova time što je odobrena pauza tokom tajnog glasanja poslanika u Skupštini Kosova.

Kosovski analitičari smatraju da zategnuti odnosi vlasti i opozicije ne bi trebalo da predstavljaju problem tokom predstojećeg dijaloga. Međutim, ono što je zabrinjavajuće jeste koliko se malo zna o samom procesu.

Krenar Gashi
iz Instituta za politička istraživanja u Prištini, navodi da razgovori sa Srbijom počinju u veoma nezgodno vreme za Kosovo. Najpre, zato što Kosovo prolazi kroz seriju institucionalnih kriza, a kao drugo, sama ideja za početak ovih razgovora nije potekla sa Kosova, već je to plan EU i Srbije.

On smatra da će tokom dijaloga, bez obzira na trenutne odnose pozicije i opozicije, pristup prema svima pitanjima sa Srbijom biti isti.

“Smatram da će većina političara i političke partije na Kosovu govoriti u istom glasu kada su u pitanju sva pitanja u vezi sa Srbijom. Znamo da postoje političke snage, kao što je pokret Samoopedeljenje, koji ima program protiv ovih pregovora. Ali ne mislim da opozicija može predstavljati problem zato što je pritisak međunarodne zajednice, naročito EU, veoma velik da ovi razgovori započnu”
, kaže Gashi.

Srbija najspremnija


On, međutim, dodaje da je teško predvideti koliko će kosovska delegacija biti legitimna da razgovara sa Srbijom, s obzirom da nije mnogo toga poznato u vezi ovih razgovora. Prema tome, stiče se utisak da za ove pregovore niko nije u potpunosti spreman.

“Mi ulazimo u proces o kome ne znamo na kojem će nivou biti organizovan, kao ni o čemu je tačno reč. Tako da, ne samo da Kosovo nije spremno, već nisu ni Srbija ni EU. Pored svih njih, možda je Srbija najspremnija, jer joj je jasno da tokom ovih razgovora želi da podigne pitanje nezavisnosti i suvereniteta Kosova, ili pitanje teritorijalnog integriteta”, kaže Gashi.

Publicista Halil Matoshi veruje da će se razgovori odvijati iz dva dela, tako što će prvi biti pretežno tehničkog karatera, a drugi i političkog.

“Prva faza će biti tehničkog karaktera, o pitanjima koja odgovaraju i Beogradu i Prištini. Tako da će prvi deo pregovora tokom prvih 6 meseci teći bez problema i neće biti suprostavljanja u Skupštini ni od strane opozicije. Dok u drugom delu, tokom kojeg će biti i političkih tema, verovatno će se situacija otežati, eventualno ukoliko Beograd bude insistirao na pitanju celovitosti Kosova i teritorijalnog integriteta”
, navodi Matoshi, dodajući, da u tom slučaju samo intervencija EU može da pomogne da Srbija omekša svoje stavove, što će onda pomoći da se do kraja godine stvori jedan modus vivendi između dve zemlje.

Kosovo je, imenujući Editu Tahiri za šefa delegacije u razgovorima, počelo prve pripreme za ove pregovore.

A premijer Hashim Thaci u petak je sa Robertom Kuperom, visokim zvaničnikom Catherine Eshton, razgovarao o samom dijalogu, koji će se fokusirati, kako je saopšteno, na praktična pitanja koja će olakšati život građana.
XS
SM
MD
LG