Dostupni linkovi

Kosovo napravilo prvi korak ka dijalogu sa Beogradom


Albanac prolazi pored grafita: Ne pregovori - samoopredeljenje, Priština, 2007
Albanac prolazi pored grafita: Ne pregovori - samoopredeljenje, Priština, 2007
Evropske integracije Kosova i dijalog sa Beogradom biće glavni fokus nove kosovske Vlade, najavio je premijer Hashim Thaçi u četvrtak. A u Prištini su počele i prve pripreme za predstojeći, dugo najvljivan, dijalog Prištine i Beograda.

Premijer Thaçi u četvrtak je imenovao svoju zamenicu, Editu Tahiri, za šefa kosovske delgacije, saopšteno je iz Ureda premijera.

Tahiri, nekada bliski saradnik pokojnog Ibrahim Rugove, bila je i član kosovske delegacije tokom razgovora u Rambujeu.

Imenovanje Tahiri za šefa kosovske delegacije u dijalogu Prištine i Beograda pozdravio je i Pieter Feith, specijalni predstav
Tahiri će biti posvećena i efikasna predstavnica Kosova, ocenio je Pieter Feith.
nik EU na Kosovu, navodeći da je ona “odličan izbor imajući vidu njeno iskustvo, sposobnosti i lični integritet".

"Očekujem da će Tahiri biti efikasna predstavnica Kosova koje će nadam se koristiti ovu važnu priliku za rešavanje pitanja od zajedničkog interesa i poboljšanje svakodnevnog života svih građana na Kosovu“, kaže se u saopštenju.

Portparol kosovske vlade, Memli Krasniqi, izjavio je za naš program, da imenovanje šefa delegacije predstavlja prvi korak Republike Kosova u pravcu predstojećeg dijaloga.

„Verujem da će dijalog početi u bliskoj budućnosti. Imenovanje šefa delegacije predstavlja prvi korak, ali sigurno je da će biti i drugih ličnosti iz određenih oblasti koje će biti deo ekipe tokom razgovora“
, kazao je Krasniqi.

U saopštenju iz kosovske vlade navodi se da “dijalog nezavisnih i suverenih država sa svim susednim zemljama, uključujući i Srbiju, kao i rešavanje praktičnih problema koji su u interesu svih građana regiona, predstavlja evropske vrednosti i standarde”.

Nestali jedna od glavnih tema


Generalna skupština UN-a je u septembru prošle godine, usvajanjem rezolucije Srbije i EU o Kosovu, pozvala Beograd i Prištinu na dijalog Srbije i Kosova koji će biti faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu.

Ovaj dijalog je trebao da počne ranije, ali zbog političkih okolnosti koje su zahvatile Kosovo do toga nije došlo. Sada, nakon što su nove kosovske institucije konstituisane, početak dijaloga se očekuje uskoro.

Vlada Kosova
A portparol vlade, Krasniqi, podseća da će teme razgovora tokom dijaloga biti isključivo tehničkog karaktera.

„O svim pitanjima koja su tehničkog karaktera i od važnosti, mora se diskutovati. Sudbina nestalih lica tokom rata na Kosovu biće jedna od glavnih tema, pošto se na tome već i ranije radilo i pošto je bilo konkretnih rezultata. Svakako, u saradnji sa međunarodnim partnerima odredićemo i ostale teme tehničkog karaktera“
, kazao je Krasniqi.

Analitičari na Kosovu međutim smatraju da okolnosti pod kojima se Kosovo nalazi, ne daju znake da će ovaj dijalog biti uspešan po Kosovo.

Behlul Beqaj kaže za naš program da je pozicija albanske strane “uzdrmana” činjenicama, kao što su optužbe opozicije za zloupotrebu izbora, ali i otežavajućim okolnostima koje proizilaze iz izveštaja Dika Martija.

“Pozicija albanske strane je uzdrmana i oni mogu započeti dijalog, ali ukoliko izveštaj Dika Martija ne dobije jedan pravni dodatak, mislim da će to negativno uticati na dalji tok i na krajnji rezultat dijaloga sa Srbijom”
, kaže Beqaj.

Beqaj dodaje da, tokom dijaloga, nije realno očekivati da će se rešavati samo tehnička pitanja, te da je svako tehničko pitanje povezano sa političkim sistemom.

“Ovaj dijalog nezavisno od toga koliko će rešavati elementarna, egsitencijalna i tehnička pitanja, on je, hteli mi to priznat ili ne, zapravo uokviren u sistemu političkih i pravnih okolnosti, i u tome se vidi težina i složenost ovog pitanja i zbog čega se upotrebljava ova mogućnost tih otvorenih pitanja”
, navodi Beqaj.
XS
SM
MD
LG