Dostupni linkovi

Kosovo užurbano radi na zahtevima Brisela


Zgrada Vlade Kosova - ilustracija
Zgrada Vlade Kosova - ilustracija
Institucionalna kriza i formiranje novih institucija nakon izbora koštalo je Kosovo rada na predviđenim izazovima iz prošlogodišnjeg Izveštaja o napretku Evropske komisije. Kosovske institucije trenutno žure da ispune zakonsku agendu koju je tražio Brisel time što odlaže i godišnje odmore.

Ministarka evropskih integracija, Vlora Ćitaku, kaže za RSE da će se izgubljeno vreme početkom ove godine reflektovati na rad mnogih zahteva iz Izveštaja o napretku, očekujući da će neki od tih izazova ostati i za narednu godinu.

Ćitaku: Kosovo je ove godine imalo malo vremena da radi na svim pitanjima iz Izveštaja o napretku. Ali, od aprila intezivno i dinamično radimo.

„Kosovo je ove godine imalo malo vremena da radi na svim pitanjima iz Izveštaja o napretku. Ali, od aprila intezivno i dinamično radimo, tako da su do sada, u Skupštini obrađena 54 zakona, koji su uglavnom direktno povezani sa izazovima koji su identifikovani u izveštaju. Verujem da će napredak biti prepoznat, ali mnogi izazovi će ostati i sledeće godine“, kazala je ona.

Prošlogodišnji Izveštaj o napretku zateklo je kosovsku Vladu u ostavci, a u njemu je stajalo da je sposobnost javne uprave slaba kao i da pravosuđe ne radi delotvorno.

Prema nalazu EK, na Kosovu je vladavina zakona i dalje bila “ozbiljan predmet brige” isto kao i suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala.

Usvajanje zakona nije dovoljno

I predsednik parlamentarne komisije za evropske integracije, Lutfi Haziri, navodi da je Kosovo imalo jako malo vremena da se bavi sa ispunjenjem zahteva iz izveštaja EK. On dodaje da pitanje vladavine prava i dalje ostaje glavni izazov za Kosovo.
Lutfi Haziri

“Vladavina prava je jedan od najvećih izazova sa kojim se Kosovo suočava, kao i sprovođenje ili poštovanje zakona. Veliki broj zakona je usvojen, ali svi oni se ne sprovode ili postoje ozbiljne poteškoće u tome. Na primer, dobili smo pismo od Ombudsmena koji sam kaže da je Institucija narodnog advokata veoma narušena. Ako imamo takvo ocenjivanje unutar zemlje, onda možemo da zamislimo šta će Brisel reći”, kazao je Haziri.

I ministarka Ćitaku naglašava da sprovođenje usvojenih zakona ostaje veliki izazov, ali dodaje da je ponovno uspostavljanje stand-by aranžmana sa MMF-om važnije. MMF je inače u nekoliko slučajeva kritikovao Vladu Kosova da usvaja zakone u kojima nisu dobro isplanirane finansije.

“Usvajanje zakona nije dovoljno pošto se onda traži i njihova implementacija. Neki zakoni predviđaju i finansijske troškove koji se ne mogu priuštiti, i priznala bih da za EK ponovno uspostavljanje stand-by aranžmana sa MMF-om je mnogo važnije nego implementacija nekog posebnog zakona”, kaže Ćitaku.
XS
SM
MD
LG