Dostupni linkovi

Sprovođenje Ustava vodi u evroatlantske strukture


Kosovski premijer Hašim Tači i predsednik Fatmir Sejdiu drže kopije kosovskog ustava prilikom svečanog potpisivanja u prištini pre dve godine
Dve godine od usvajanja Ustava Kosova, njegovo sprovođenje i dalje nailazi na prepreke, naročito u severnom delu Kosova gde ga stanovništvo srpske zajednice ne priznaje.

Predsednik Skupštine Kosova Jakup Krasniqi izjavio je da je od stupanja na snagu Ustava, Skupština Kosova obavila sve dužnosti koje su bile u vezi sa ustavom. Ali, jedini problem je raspostranjenost vladavine ustava na celoj teritoriji Kosova. On dodaje:

“Ceo proces nezavisnosti, kao i Ustav, je postignut uz saglasnost sa međunarodnom zajednicom, tako da i sprovođenje traži koordinaciju sa međunarodnim faktorom.”Ni na jednoj tački teritorije Kosova nije ispoštovan suverenitet, što predstavlja osnovni uslov funkcionisanja jedne zemlje.
Nexhat Daci
, predsednik Demokratskog saveza Dardanije i član Predsedništva Skupštine Kosova, pak, kaže da tokom sednice Predsedništva Skupštine nije bilo ikakvih reči o Ustavu, te da to možda iskazuje realnost da je počelo da se zaboravlja da ustav uopšte i postoji. Daci naglašava:

“Ni na jednoj tački teritorije Kosova nije ispoštovan suverenitet, što predstavlja osnovni uslov funkcionisanja jedne zemlje.”


Ibrahim Gashi iz Alijanse Novo Kosovo, i takođe član Predsedništva skupštine kaže da se Ustav Kosova ne krši samo na severu, već da se to dešava i po srpskim enklavama unutar Kosova gde još uvek postoje paralelne institucije.

“Možda je bilo i nemarnosti od strane kosovskih institucija za spovođenje Ustava. Ustav predviđa da institucije potpuno funkcionišu, nisku stopu korupcije, ekonomski razvoj, a sve su to zastoji koji se mogu povezati sa nesprovođenjem ustava”,
navodi Gashi.

Ibrahim Gashi
Potpredsednica komisije za izradu Ustava Nekibe Kelmendi naglasila je potrebu za većim radom u pravcu prostiranja uticaja Ustava i na severu.

“Izazovi ovog Ustava su da se on poštuje od svih, u svim delovima Kosova obuhvatajući i sever, i da se svi pridržavamo njega, da zakoni budu izrađeni u skladu sa Ustavom i ostalo”
, rekla je Kelmendi.

Sprovesti i na terenu

Međunarodna civilna kancelarija u saradnji sa Vladom Kosova izradila je strategiju za integraciju severa. Portparol ove kancelarije, Andy McGuffie kaže da se pažljivo raditi na tome da se stanovništvo severa ubedi da prihvati Ustav Kosova.

“Moramo biti pažljivi da ovo ne bude u negativnom smislu. Naravno da ima još puno toga da se uradi, neće biti lako, ali cilj sprovođenja Ustava za sve na Kosovu je jedan bolji život, i život koji vodi ka eventualnom učlanjenju u euroatlantske strukture”,
rekao je McGuffie.

Andy McGuffie
On još navodi da su kosovske institucije postigle progres u konsolidaciji državnih institucija, u decentralizaciji kao i u ostalim oblastima. Ali, po njemu, najveći izazov u budućnosti ostaje sprovođenje ustavnih odredbi koje se tiču prava zajednica.

“Naravno da postoji širok spektar stvari u ustavu koje se trebaju postići. Ovo je jedan kontinuiran projekat za Kosovo. Mi u MCK naglašavaćemo odredbe u vezi prava zajednica, jedan veliki deo koji postoji u zakonu, a koji se mora sprovesti i na terenu”,
kaže McGuffie.

Predstavnica Srba sa Kosova Rada Trajković navodi da je Ustav Kosova napredan i dobar normativni akt, koji je blizu razvijenim zemljama u Evropi. Međutim, glavni problem je taj što on nije ispoštovan, pre svega ni od onih koji su ga izglasali a to su albanski poslanici. Što se tiče srpske zajednice na Kosovu, Trajkovićeva smatra da je potrebno da srpska zajednica doprinese u radu institucija kako bi se poboljšao život Srba. Međutim, ona navodi da ipak postoje pomaci za bolji života Srba na Kosovu.

“Ono čega smo svi svesni i što jeste realnost je to da veća sloboda kretanja na Kosovu, demilitarizacija ljudi, opredeljenje komšija i Albanaca jeste da više Arbe ne vide kao problem za zajednički život – to jesu neka dostignuća koja su realnost i na kojima trebamo zajedno da radimo da bi se ti odnosi unapređivali”, kaže Trajkovićeva.

Ustav Kosova je usvojen 9. aprila a stupio je na snagu 15. juna 2008. godine sa 41 osnovnim zakonom države koji proizilaze iz Ahtisarijevog paketa, harmonizovanim sa Međunarodnom civilnom kancelarijom u Prištini, koja nadgleda nezavisnost Kosova i implementaciju Ahtisarijevog paketa.

*****
Pročitajte i ovo:
Meta: Verujemo da će Srbija promeniti stav prema Kosovu
Nezavisnost Kosova je nepovratna
Ustavna rešenja dobra, ali neprihvatljiva
Usvojen Ustav Kosova
Ustav Kosova ne tiče se Srba

Pogledajte komentare (14)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG