Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Skupština Kosova je u srijedu na vanrednoj sednici glasovima 103 poslanika koji su prisustvovali sednici usvojila novi Ustav Kosova. Kosovo je, prema Ustavu, parlamentarna republika sa većim ovlašćenjima predsednika.

Predlažući novi Ustav, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je rekao da Ustav otvara nove horizonte za suočavanje sa mnogobrojnim izazovima koji će, kao i do sada potvrditi postojanost institucija Kosova:

„Današnji dan znači još jedan trenutak zaokruživanja državnosti Kosova“, rekao je predsednik Sejdiu, dodajući da Ustav ima dve značajne dimenzije koje sadrže „najznačajnije principe savremenih ustava, u njemu je posebno mesto dato položaju pojedinca i građana Republike Kosovo po najvišim međunarodnim standardima“.


Sejdiu je rekao da je u Ustavu uspešno izvršeno uključivanje osnovnih obaveza koje su institucije Kosova preuzele prihvatanjem plana međunarodnog posrednika Martija Ahtisarija:

„Garancije koje smo dali za položaj manjinskih zajednica takođe izražavaju jasan stav institucija Kosova za njihovo ostvarivanje i deo su dokaza i opredelenja većinskog stanovnistva ali i institucija za izgradnju Kosova kao nezavisne i suverene države, kao otadžbine svih njenih građana bez obzira na etničku pripandost.“


Premijer Kosova Hašim Tači je rekao da je Ustav dogovor koji se čini za sve građane Kosova:

„Na putu za slobodu, pravdu i demokratiju nismo bili usamljeni. Uvek smo uz sebe imali i imaćemo međunarodne predstavnike koji snažno podržavaju našu želju i opredelenje da unapredimo zajedničke vrednosti čovečanstva.“


Ustav Kosova sadrži 40 poglavlja i ima 160 člana. Kosovo je, prema Ustavu, parlamentarna republika sa većim ovlašćenjima predsednika Kosova. Prema Ustavu, albanski i srpski su zvanični jezici na Kosovu. Predlog ustava je prošle nedelje, kako je predivđeno planom specijalnog izaslanika UN za Kosovo Martija Ahtisairja, odobrio međunarodni civilni predstavnik na Kosovu Piter Fejt.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG