Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Godišnjica Ustava sa Ahtisarijem na Kosovu


Fatmir Sejdiu potpisuje Ustav Kosova, 15. jun 2008.

Bivši posrednik za status Kosova Marti Ahtisari boravi danas na Kosovu. On će povodom obeležavanja prve godišnjice stupanja na snagu Ustava Kosova, govoriti na svečanoj sednici Skupštine Kosova.

U ponedeljak 15. juna na Kosovu se obeležava godišnjica od stupanja na snagu Ustava Republike Kosova. Tim povodom na Kosovu će boraviti bivši posrednik za status Kosova Marti Ahtisari, koji će se prema najavama Međunarodne civilne kancelarije (ICO) obratiti poslanicima Skupštine Kosova te učestovati na sastanku Međunarodne upravljačke grupe za Kosovo.

Kako je najavljeno biće održana svečana sednica Skupštine Kosova na kojoj će se obeležiti godišnjica stupanja na snagu Ustava. Na toj manifestaciji će, pored predstavnika diplomatskog kora u Prištini, učestvovati i dobitnik Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari, zatim njegov zamenik u pregovorima Albert Roan, te izaslanik SAD u pregovorima o statusu Kosova Frenk Vizner i predstavnik Evropske unije Volfgang Išinger.
Marti Ahtisari


Ustav Kosova je usvojen 9. aprila a stupio na snagu 15. juna prošle godine. Godinu dana posle, Kosovo je priznalo 60 zemljama od 192 članice UN.
Pregovarački proces koji je vodio Ahtisari rezultirao je izradom Sveobuhvatnog Plana o nadgledanoj nezavisnosti Kosova. Posle neuspeha da se Plan odobri u Savetu bezbednosti UN, zbog protivljenja Rusije, Skupština Kosova je proglasila nezavisnost 17. februara 2008. godine.

Na osnovu Ahtisarijevog Plana izrađen je Ustav i zakoni Kosova, koji obuhvataju i mehanizme zaštite prava manjinskih zajednica. Albanski lideri ocenjuju da je ova godišnjica jedan od najznačajnijih trenutaka u jačanju i funkcionalizaciji nezavisne države. Uoči dolaska u Prištinu Albert Roan je za Radio Kosovo rekao da je kosovski Ustav moderan i u skladu sa evropskim standardima.

Inače Međunarodna civilna kancelarija u ponedeljak organizuje svečanu sednicu Međunarodne upravljačke grupe, kojoj će prisustvovati politički direktori za Balkan 25 zemljama članica te grupe, te predsednik Sejdiu i premijer Tači.

Pored toga, predsednik Kosova Fatmir Sejdiu odlikovaće bivšeg posrednika za status Kosova Ahtisarija na svečanosti povodom obeležavanja prve godišnjice stupanja na snagu Ustava Kosova. Tim povodom predviđen je i koncert Filharmonije Kosova, dok će Sejdiu za strane goste organizovati svečanu večeru.

Ustav Kosova je usvojen 9. aprila a stupio na snagu 15. juna prošle godine. Godinu dana posle, Kosovo je priznalo 60 zemljama od 192 članice UN.

* * * * *
Više o godišnjici završetka konflikta na Kosovu pročitajte OVDE.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG