Dostupni linkovi

Smanjenje snaga KFOR-a izraz poverenja


Arhivski snimak: Trupe KFOR-a blizu kampa Belvedere
Arhivski snimak: Trupe KFOR-a blizu kampa Belvedere

Predstavnici institucija Kosova i analitičari bezbednosnih prilika ocenjuju da je jučerašnja odluka ministra odbrane zemalja članica NATO-a izraz poverenja u stabilnost bezbednosne situacije na Kosovu.

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu je ocenio da je smanjenje broja pripadnika KFOR-a rezultat normalizacije stanja na Kosovu.

„Za nas je to dobar znak da je stabilnost na Kosovu održiva. To je znak da je NATO na Kosovu nezavisno od broja njegovih pripadnika. Važno je da će se politike razvijati u okviru alijanse “, rekao je predsednik Sejdiu.

Premijer Kosova Hashim Thaci je ocenio da je odluka o smanjenju pripadnika KFOR dokaz da institucije Kosova jačaju.
Hashim Thaci i Fatmir Sejdiu

Prisustvo NATO-a za Kosovo je bilo od životnog značaja za mir i stabilnost i nastaviće da i dalje tako bude. Redukcija broja pripadnika NATO-a je jasna poruka da jačaju institucije države Kosovo, kako institiucije bezbednosti tako i institucije odbrane.
„Prisustvo NATO-a za Kosovo je bilo od životnog značaja za mir i stabilnost i nastaviće da i dalje tako bude. Redukcija broja pripadnika NATO-a je jasna poruka da jačaju institucije države Kosovo, kako institiucije bezbednosti tako i institucije odbrane“, rekao je premijer Thaci.

Predsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova, Ramuš Haradinaj je izjavio da smanjenje broja pripadnika KFOR-a ne treba da bude uznemiravajuće za građane pošto će Kosovo istovremeno podići svoje kapcitete.

„Kalkulacije o broju potrebnih snaga NATO sigurno zasniva na bezbednosnom stanju na Kosovu i regionu i mi smo zainteresovani da osposobimo sami sebe da preuzmemo odgovornosti u oblasti bezbednosti i za učlanjenje u NATO“,
kaže Haradinaj.

Do smanjenja broja mirovnih snaga dolazi kao rezultat činjenice da Kosovo nije izloženi spoljnoj opasnosti, kaže stručnjak za bezbednosna pitanje Nuredin Ibiši.
Odluka dolazi kao posledica realnih ocena da nema potencijalne spoljne opasnosti za Kosovo.

„Odluka dolazi kao posledica realnih ocena da nema potencijalne spoljne opasnosti za Kosovo. Mislim da kapaciteti koji su određeni nakon smanjenja snaga dovoljni jer i u nekim drugim zemljama NATO ima svoje baze, dok istovremeno države koje imaju svoje kontigente na Kosovu imaju mobilne jedinice za brzo reagovanje koje mogu da intervenišu u slučaju opasnosti“, kaže Ibiši.

On ističe da nezavisno od činjenice što je situacija na Kosovu stabilna domaće institucije treba da se više angažuju na podizanju kapaciteta iz oblasti reda i mira.

Predstavnici NATO-a su izjavili da je smanjenje broja pripadnika KFOR-a na Kosovu, koji će se u fazama ostvariti do kraja ove godine u skladu sa političkim i vojnim okolnostima na Kosovu.

* * * * *

Reakcije iz Srbije o najavi smanjenja broja vojnika KFOR-a pročitajte OVDE.
XS
SM
MD
LG