Dostupni linkovi

Počela dvodnevna konferencija o izgradnji TE Novo Kosovo


Termoelektrana "Kosovo A" u Obiliću
Termoelektrana "Kosovo A" u Obiliću
U Prištini je danas započela dvodnevna međunarodna konferencija o mogućim investitorima za izgradnju Termoelektrane „Novo Kosovo“ na kojoj učestvuje oko 50 domaćih i međunarodnih kompanija.

Pozivajući potencijalne investitore da investiraju u izgradnju TE Novo Kosovo, zvaničnici Kosova ističu da je Kosovo sigurna i mirna sredina veoma povoljna za sttrane investicije.

Premijer Kosova Hashim Thaqi je rekao da će ceo proces izgradnje ove termoelektrane biti jasan, transparentan, na zakonu zasnovan i otvoren.

“Naš je cilj da da u potpunosti snabdevamo, kako u količini takođe i kvalitetu potrošače i privredu Kosova električnom energijom. Mi ćemo privatnom investitoru ponuditi da on prozivodi i za izvoz“, rekaoje kosovski premijer.

Thaqi je rekao da će se u potrebnom vremenu doneti adekvatni svavovi i odluke, uvek uz konsultacije sa investitorom koji dobije pravo da gradi TE „Novo Kosovo“.

Tokom prethodne dve godine učinjeno je mnogo da se što je bolje moguće obezbedi pravni okvir i garancije za investicije i uspešno ostvarivanje projekta TE Novo Kosovo, kazala je ministarka energije i rudarstva Kosova Justina Pulja Široka.

“Poslednje što smo učinili je da smo uradili rekonfigurisani paket projekta, kako u sadržaju takođe i u veličini. Ovaj projekat sa kapacitetom od 1.100 megavatata obezbeđuje period do 2030. godine. uz kombinaciju novih i rehabilitovanih kapaciteta“
, rekla je ministarka Pulja.

PODRŠKA SVETSKE BANKE, USAID-a i EU

Konferenciju su podržale i međunarodne financijske institucije koje deluju na Kosovu.

Ranjit Nayak iz Svetske banke je rekao da je glavna komponenta ovog projekata povećanje proizvodnje električne energije, povećanje efikasnosti i obezbeđivanje održivog financiranja sektora energetike.

“Mi zajedno sa MIGA - Multilateralnu agenciju za garanciju investicija obezbeđujemo delimične garancije rizika za uspešne ponuđače za novu TE. Mi takođe možemo da obezbedimo garanciju za politčki rizik kako bi smo obezbedili investitore“
, rekao je Nayak, ističući da će ove garancije minimizirati eventualne dileme o navodnim velikim rizicima potencijalnih investitora.

Patricia Rader iz USAID-a je rekla da je uspeh ovog projekta usko vezan sa uspehom privatizacije mreže distribucije energije.

“Važno je reći da sem prirodnih resursa Kosovo ima održivu makroekonomsku sredinu, stabilan bankarski sistem, koristi evro kao sredstvo plaćanja, ima zakon o stranim investicijama koji investitorima pruža ravnopravan tretman, najmanje poreze i fleksibilan carinski režim“
, rekla je Rader.

Rukovodilac kancelarije za veze Evropske komisije na Kosovu Renco Davidi je rekao da je Kosovo kao potpisnica Sporazuma o energiji opredeljeno za tri najvažnija pitanja – da ima sigurno snabdevanje, da unapredi pitanje životne sredine i da razvija tržišnu konkurenciju:

“Do 2017. godine potpisnici su dužnio da ostvare određene standarde životne sredine – da onemoguće zagađenje životne sredine, da kontrolišu emisiju gasova i da otklone ostatke iz starih termoelektrana.“


On je rekao da je to jedan od razloga zašto je Evropska komisija pozdravila odluku Vlade za zatvaranje objekata TE „Kosovo A“ 2014 ili 2015 godine.

Projekat TE Novo Kosovo treba za započne da se gradi 2011 godine. Njegova je vrednost, prema zvaničnicima, između 700 miliona i milijarde evra. Za početak je predviđeno da TE ima 500 megavata, sa mogućnošću povećanja za još toliko.
XS
SM
MD
LG