Dostupni linkovi

Srbima poručeno da ne izlaze na kosovske izbore


Boris Tadić
Boris Tadić

U istom danu u kojem je kosovskim Srbima iz Beograda dato zeleno svetlo da se vrate u Kosovsku policijsku, poručeno im je i da ne izlaze na predstojeće lokalne izbore. Predsednik Srbije Boris Tadić ocenio je da ne postoje uslovi da Srbija pozove svoje sunarodnike da izađu na opštinske izbore na Kosovu 15. novembra.

Srbi sa Kosova su, u poslednjih 10 godina, po pravilu pratili stav Beograda o izlasku na kosovske izbore.

Predstavnici kosovskih Srba različito gledaju na Tadićev stav da Srbi ne bi trebalo da učestvuju na kosovskim izborima. Pojedini očekuju takav stav i od Vlade Srbije, drugi pak smatraju da bi učešće na izborima moglo samo koristiti srpskoj zajednici na Kosovu.

Oliver Ivanović
Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović očekuje da će kabinet Mirka Cvetkovića takođe preporučiti da Srbi ne učestvuju na kosovskim lokalnim izborima:

"Stav predsednika je, nesumnjivo, veoma uticajan i ja nemam nimalo dileme da će to biti i stav Vlade, onoga trenutka kada Vlada bude zasedala. Nas limitiraju nekoliko stvari: prvo, ove izbore organizuje kosovska vlada, što znači vlada nezavisne države Kosovo; drugo, ona ih organizuje po Ahtisarijevom planu koji smo mi odbacili; treća stvar, mi smo imali izbore 11. maja prošle godine i teško da bilo ko može drugačije razmišljati nego da mi podržavamo izbore koje smo sami organizovali – ne možemo, u tom smislu, podržati učešće Srba na bilo kakvim drugim izborima."


Rada Trajković, Foto: Vesna Anđić
Kosovski Srbi, dakle, mogu u kosovsku policiju, ali ne mogu u opštinske organe vlasti. Kako razumeti ovakav polukorak ili raskorak Beograda, upitali smo Radu Trajković, predsednicu Srpskog nacionalnog veća centralnog Kosova:

"Gube, sigurno, Srbi sa Kosova i Metohije, jer mi smo prošlim neizlaskom na izbore izgubili uticaj i vlast u opštini Novo Brdo, a sada smo na putu, ukoliko ne izađemo, da izgubimo i Štrpce. Svakako, da potpuno izgubimo i decentralizaciju jer se ionako oseća da ne postoji spremnost ni albanskog institucionalnog liderstva, ali ni evropskog predstavnika gospodina Pitera Fejta, da je odrade na jedan odgovoran i pravi način. Mi našim radom u kontinuitetu, u stvari, aboliramo institucije u Prištini i međunarodnu zajednicu, i preuzimamo, na žalost, na sebe krivicu za ono što bismo sigurno, sa našim prihvatanjem, mogli da pokažemo svetu - da se suština krivice za neorganizaciju Srba nalazi u velikoj meri i u Prištini."


RSE: Neka Srbi uđu u policiju, ali nije u redu da Srbi uđu u opštine, gde je tu logika?

"Logika, u tome da Srbi uđu u policiju, a da ne uđu u opštine, apsolutno ne postoji. Šanse za život i organizacija života Srba na Kosovu – mislim da je to najveći zadatak. Najbolja politika biće ona politika koja iza sebe ostavi što više Srba na Kosovu i Metohiji. Svaka politika, i bilo koji cilj, nema opravdanja ukoliko njihova politika ne rezultira stvaranjem uslova za opstanak Srba."

Jovan Komšić
Kakve će konsekvence imati poruka predsednika Tadića da ne postoje uslovi da Beograd pozove kosovske Srbe da izađu na lokalne izbore na Kosovu – pitali smo i politikologa Jovana Komšića:

"Teško je danas opredeliti se za kategoričku ocenu da li je racionalno i da li je nešto pozitivno i kakve će konsekvence imati danas, sutra ili prekosutra. Ja to tumačim kao reakciju na odsustvo opšteprihvaćenog koncepta o statusu Kosova i Metohije na kome insistira i kabinet predsednika Republike i vladajuća koalicija u Srbiji. Naprosto, bilo bi neočekivano da oni danas pošalju zvaničnu sugestiju, istovremeno sa prećutnom dozvolom, da Srbi uđu u policijske strukture na Kosovu. Bilo bi previše očekivati, jer se ništa koncepcijski ne može napraviti iz razgovora sa silama, ili organizacijama, koje utiču na status Kosova, pre svega Amerikom, Britanijom, Francuskom, Evropskom unijom, Rusijom. Nije se ništa u međuvremenu novo desilo i bilo bi nerealno očekivati da usledi apel Srbima na Kosovu da izađu na lokalne izbore, bez obzira na posledice. Tako da sa tog stanovišta to je, po meni, jedino moguće rešenje u ovom momentu."

Prihvatanjem odluke da se srpski policajci vrate u kosovsku policijsku službu, uz istovremeno bojkotovanje lokalnih izbora na Kosovu, Beograd je zapao u svojevrstan raskorak koji nije lako logikom odbraniti, ocenjuje za naš program politikolog Dejan Vuk Stanković:

Dejan Vuk Stanković
"Čini mi se da te dve stvari dosta isključuju jedna drugu. Dakle, ili ćete ići u pravcu prihvatanja odluke da se prilagodite nekoj vrsti realnosti na Kosovu, kakva god da je, ili ćete ići ka oponiranju te realnosti, a onda, zapravo, pravo pitanje je šta će ti Srbi u policiji ukoliko nema srpskih predstavnika u organima vlasti."

Srpska vladajuća elita je, smatra Stanković, zbog velikih političkih pritisaka kod kuće, završila u ovakvom, gotovo šizoidnom, raskoraku:

"Ja mislim da je tu Tadić, na određeni način, obavezan i svojom politikom, i onom koju ima po pitanju Kosova, pritiskom koji ima od opozicionih stranaka i, uopšte, od najvećeg dela političke elite i društva. Tako da ne može do kraja da negira da se mora kako-tako sarađivati. Onda dolazite u ovakvu situaciju da čujete dve potpuno različite izjave. Ja se bojim da se ponovo dešava jedna vrsta konflikta između onoga što su potrebe srpskog stanovništva tamo i onoga što su neki deklarativni politički stavovi koje iznosi politička elita ovde. To je ono što nekako mora da bude prevaziđeno, a ne verujem da to može sam Boris Tadić i vladajuća koalicija. Mislim da je za tako nešto potrebna prilično ozbiljna i odgovorna politička debata u zemlji koja će, bez predrasuda, definisati neke ostvarive ciljeve koje Srbija i srpski narod na Kosovu može imati."
XS
SM
MD
LG