Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Kritike Tadićeve poruke kosovskim Srbima


Boris Tadić

Izjava predsednika Srbije Borisa Tadića da nema uslova da kosovski Srbi učestvuju na lokalnim izborima zakazanim za 15. novembar ove godine institucije Kosova ocenjuju kao nastavak stare srpske politike prema Kosovu i slična je takvim izjavama bivšeg predsednika Srbije Slobodana Miloševića.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči izjavu predsednika Tadića ocenjuje nastavkom stare politike Srbije prema Kosovu, koja nije u sgalasnosti sa stremljenjima za poboljšanjem odnosa između dve zemlje. On poziva kosovske Srbe da učestvuju na izborima.

„To je nastavak politike koju je ranije vodio Milošević i koju nastavlja i sadašnja vlada u Beogradu. Takođe je to nastavak stvaranja iluzija i prepreka da se srpska manjina integriše u institucije i politički život na Kosovu i, naravno, to utiče na međudržavne i regionalne odnose“
, rekao je Kuči.
To je nastavak politike koju je ranije vodio Milošević i koju nastavlja i sadašnja vlada u Beogradu.


On je rekao da veruje da će se kosovski Srbi ubediti u novu realnost da je njihovo učešće u poliitčkom i institucionalnom životu atraktivno, prihvatljivije i bolje od izjava koje su slične stilu Miloševića i koje dolaze iz Beograda.

Istovremeno, portparol predsednika Kosova, Džavit Bećiri kaže da izjave Tadića i drugih srpskih zvaničnika ne stoje, pošto su na Kosvu stvoreni svi preduslovi za slobodne, pravične i demorkatske izbore. Imajući u vidu sastanke koje je kosovski predsednik Fatmir Sejdiu imao sa političkim partijama, uključujući i srpske, Bećiri izražava nadu da će i politčki subjekti, ali i Srbi građani Kosova, učestvovati na lokalnim izborima.

„Domaće institucije u koordinaciji sa međunarodnim prisustvom na Kosovu obavezuju se da će postojati sve potrebne okolnosti za pravične, korektne i slobodne izbore na Kosovu. Stoga mi ponovo pozivamo Srbe građane Kosova, političke subjekte, da se priključe opštem procesu jačanja demokratije u zemlji i da ostvare njihovo pravo da izaberu svoje predstavnike u opštinskoj vlasti“
, kaže Bećiri

Zamenik premijera Kuči kaže da su sledeći izbori prvi korak ka reformi lokalne uprave – decentralizaciji i stvaranju opština sa srpskom većinom, kako je predvideno u planu Martija Ahtisarija.
To što predsednik Tadić kaže da nema uslova da se izađe na izbore ne znači da Srbi ne treba da izađu na izbore.


Istovremeno, jedan od predstavnika kosovskih Srba, predsednik SPO na Kosovu Ranđel Nojkić kaže da ocena predsednika Srbije Borisa Tadića da ne postoje uslovi za izlazak Srba na lokalne izbore ne znači da Srbi ne treba izađu na njih.

„To što predsednik Tadić kaže da nema uslova da se izađe na izbore ne znači da Srbi ne treba da izađu na izbore. To jeste verovatno državna politika i ja razumem tu politiku, ali isto tako smatram da treba da se u potpunosti razmeju i drugi razlozi koji su bitni da bi Srbi izišli na ove izbore“
, kaže Nojkić.

Nojkić kaže da ima mnogo razloga zbog čega Srbi treba da izađu na ove izbore, među njima sigurno je da je na prvom mestu decentralizacija lokalne uprave na Kosovu. Izbegavanje učešća na izborima može po Srbe imati najmanje dve negativne posledice, smatra Nojkić:

„Jedan efekat je takav da nećemo imati predstavnike koji će braniti interese srpse zajednice, sa jedne strane i sa druge strane ima ćemo predstavnike koji će zastupati svoje lične interese ili interese druge interese strane interesima srpske zajednice. U jednom ili drugom slučaju naneće se velika šteta.“

Predsednik Srbije Boris Tadić je juče izjavio da ne postoje uslovi da kosovski Srbi učestvuju na lokalnim izborima koji su zakazani za 15. novembra ove godine. Njegovom pozivu da Srbi ne učestvuju na izborima do sada su podršku dali Srbi sa severa Kosova.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG