Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tači: Kosovo nikada nije bilo bliže EU i NATO-u

update

Hašim Tači
Premijer Kosova Hašim Tači izjavio je da se dve godine posle nezavisnosti Kosovo nalazi u procesu jačanja državnih institucija, vladavine zakona i evropskih integracija. U intervjuu za RSE povodom dve godine od proglašenja nezavisnosti Tači je izrazio nadu da će mišljenje Međunarodnog suda pravde biti u saglasnosti sa realnom situacijom na Kosovu.

Razgovarala Arbana Vidishiqi (Priredila Anamari Repić)

"Za nama je period istorijskih odluka za našu zemlju, od proglašenja nezavisnosti, konsolidovanja države i zakonitosti do angažovanja na reforama i evropskoj perspektivi", izjavio je premijer Kosova.

Tači je među najveće uspehe naveo priznanje od 65 država, članstvo u Međunarodnom monetarnom fondu i Svetskoj banci, a očekuje se ulazak u Evropsku banku za obnovu i razvoj. Kosovo se, istakao je Tači, "nalazi na sigurnom putu integracija”.

“Pre dve godine Kosovo je proglasilo nezavisnost dobilo je status nezavisne, suverene i demokratske zemlje, i danas slobodno mogu reći da je Kosovo dobilo i evropsku perspektivu koja mu je ponuđena od Evropske komisije”
, rekao je Tači.


Nova priznanja i pre odluke Suda u Hagu


Kosovo je proglasilo nezavisnost 17. februara 2008. godine. Do danas Kosovo je priznalo 65 zemalja od 192 članice UN. Prema Tačijevim rečima, uspeh Kosova na međunarodnom planu se ne meri prema broju zemalja koje su ga priznale, već njihovom težinom odnosno značaju koje one imaju.

Priznanje Kosova od strane svetskih sila ojačalo je državu, rekao je kosovski premijer. On je rekao da priznanje nailazi na teškoće zbog procesu u Međunarodnom sudu pravde (MSP) koji je Srbija inicirala.

“Verujem da ćemo i pre odluke Međunarodnog suda pravde imati nova priznanja, što će se nastaviti i posle odluke. Želimo da veujemo da neće biti političkih namera, da neće sve biti crno i belo, već da će biti u skladu sa realnim stanjem na Kosov
u”, rekao je Tači, dodavši da Međunarodni sud pravde ne donosi odluke, već iznosi mišljenje o određenim pitanjima ali to nije obavezujuće.

Jedan od prioriteta na unutrašnjem planu je uspostavljanje vladavine zakona na celoj teritoriji, a posebno na severu. Premijer Kosova kaže da strategija koju su izradile Vlada Kosova i međunarodne institucije obuhvata 4 tačke – vladavinu zakona, formiranje nove opštine Severna Mitrovica, organizovanje lokalnih izbora u tri opštine na severu, kao i angažovanje za socio-ekonomski razvoj.


Kosovo je uspešna priča


“Odlučni smo u ovakvom angažovanju i pored svih prepreka sa kojima bismo se mogli suočiti u ovom veoma važnom procesu uspostavljanja zakona, normalnosti, stabilnosti i planova za ekonomski razvoj”, rekao je Tači i dodao da će u tom pravcu biti upotrebljeni svi ‘zakonski i demokratski mehanizmi’.

On nije mogao da govori o datumima ali je samo kazao da će što pre početi realizacija strategije.

Ključni cilj Kosova je evropska integracija i kako kaže Tači Kosovo je na dobrom putu, koji je jedinstven i razlikuje se od ostalih zemalja bivše Jugoslavije. On kaže da je za dve godine Kosovo puno postiglo ka evro-atlantskim integracijama.

“Kosovo je uspešna priča. Poslednja je zemlja u regionu koja je dobila slobodu. Kosovo je jedina zemlja koja se izborila da dobije nezavisnost. Mi smo u procesu izgradnje države, tako da se 18-godišnje angažovanje nekih zemalja regiona ne može uporediti sa dvogodišnjim reformama na Kosovu”
, rekao je Tači, dodavši da će Kosovo veoma brzo biti svom cilju.

“Kosovo nikada nije bilo bliže integraciji u NATO i EU. To je naša zakletva, vizija i cilj, koji će se brzo realizovati. Kosovo će veoma brzo biti deo NATO i EU”, rekao je Tači.

Pročitajte i ovo:
Globalna proslava nezavisnosti Kosova
Kosovo proglasilo nezavisnost
Završena rasprava o Kosovu pred MSP

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG