Dostupni linkovi

Kosovo proglasilo nezavisnost


Skupština Kosova usvojila je danas Deklaraciju o nezavisnosti. Zvaničnici Kosova ocenili su da ovim činom Kosovo otvara novu stranicu istorije i menja političku kartu Evrope.

«Proglašavamo Kosovo nezavisnom i demokratskom državom», navodi se u deklaraciji koju je Skupština Kosova usvojila.
Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu izjavio je kako današnji dan deli istoriju Kosova na period pre i posle nezavisnosti.
«Objava nezavisnosti je želja naroda. Ovo je istorijski trenutak. Ovo je i kraj dugog procesa destrukcije i raspada», naglasio je Sejdiu.
On je rekao najavio da će nacionalni priortiet biti primena plana specijalnog izaslanika UN Martija Ahtisarija za Kosovo i da će biti primenjen nacrta ustava Kosova, kakav je predložio Ahtisari.
«Preuzimamo odgovornost koja se od nas traži. Kosovo očekuje da će imati podršku međunarodne zajednice za provedbu plana Martija Ahtisarija. Bez ikakvog straha objavljujemo nezavisnost. Očekujemo dobrosusedske odnose sa Srbijom. UN će odigrati veliku ulogu na Kosovu dok Rezolucija 12 44 bude i dalje na snazi. Ona će osigurati demokratski razvoj Kosova i učešće u svetskim institucijama.», rekao je Sejdiu.
Predsednik Kosova na srpskom jeziku je pozvao predstavnike srpskog naroda na Kosovu da prihvate Kosovo kao njihovu kuću i domovinu i obećao da će kosovske institucije potpuno da zaštite njihovo kulturno i religiozno nasleđe.
Premijer Kosova Hašim Tači (Hashim Taqi) podsjetio je da se na dan nezavisnosti dugo čekalo.
«Ovaj dan je konačno došao i nakon dugo čekanja Kosovo je suvereno, slobodno i nezavisno.», rekao je Tači i naglasio da narod Kosova nikad nije bio ujedinjeniji, a da Kosovo nikad nije imalo veću podršku međunarodne zajednice.
«Dajem riječ da ćemo poštovati i braniti prava zajednica na Kosovu, očekujem da ćemo formirati strategiju za razvoj Kosova. Kosovo je država svih njenih građana i nema mogućnosti za diskriminaciju i neravnopravan tretman. Diskriminacija će biti zabranjena kroz institucije Kosova i naše društvo samo treba da se izbori protiv diskriminacije.», naglasio je kosovski premijer.
Skupština Kosova će, naveo je Tači, ubrzanim procesom usvojiti sve potrebne zakone koji će biti u skladu sa Ahtisarijevim planom.
I Tači se kratko obratio na srpskom i rekao uz ostalo:
«Neka ovo bude dan novog početka za sve građane države Kosovo.»
XS
SM
MD
LG