Dostupni linkovi

Policija sprečila sukob Srba i Albanaca zbog izbora u organizaciji Srbije


Kosovska policija spriječila sukob
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:37 0:00
Kosovska policija sprečila je u nedelju sukob između Srba i Albanaca na glavnom Ibarskom mostu u Kosovskoj Mitrovici.

U podne u južnoj Mitrovici kosovski Albanci održali su protest zbog održavanja lokalnih izbora koje je Srbija organizovala u severnom delu Kosovske Mitrovice i u Novom Brdu, a koji se ne priznaju od strane domaćih i međunarodnih institucija na Kosovu.

Tokom protesta kosovskih Albanaca kod glavnog Ibarskog mosta okupilo se i nekoliko stotina kosovskih Srba.

Situacija je trenutno mirna, ali napeta. Portparol kosovske policije za region Mitrovice Besim Hoti za RSE kaže da policija ima kontrolu nad okupljenim građanima i da osim tenzija nikakvih kontakata i incidenata između Srba i Albanac nije bilo.

“Imali smo situaciju danas (nedelja) i reagovali smo uz pomoć žandarmerije kako bismo situaciju stavili pod kontrolu. Sa južne i severne strane su se okupili Srbi i Albanci, kontakta među njima niti incidenata nije bilo. Protest na jugu je završen mada i dalje ima malih grupa ljudi oko mosta. U svakom slučaju, situaciju držimo pod kontrolom”, kazao je Hoti.

Oliver Ivanović
Građanska inicijativa Srbija, demokratija i pravda čiji je nosilac državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo u Vladi Srbije Oliver Ivanović koja je učestvovala na lokalnim izborima u severnoj Kosovskoj Mitrovici organizovanim od strane Srbije, kaže:

"Ovi izbori su prekretnica, iako su samo lokalni izbori ali i sami vidite da je ogromno interesovanje svih političkih lidera. Od ovih izbora ništa više neće biti isto. Dolazi nam odluka međunarodnog suda pravde i onda ćemo nakon toga morati malo i da promenimo politiku. Politiku u smislu da tražimo rešenja. Do sada smo jasno znali šta nećemo a sada bismo morali da znamo šta hoćemo da kao konstruktivna vlada kažemo jasno dokle možemo da idemo oko rešenja budućeg statusa Kosova i Metohije.”

Jedan od lidera kosovskih Srba Marko Jakšić, član Demokratske stranke Srbije (DSS), kaže da je glavni cilj ove stranke očuvanje Kosova u sastavu države Srbije i jačanje njenih institucija na severu Kosova:

“Ovi izbori treba da pokažu pobedu takozvanih opozicionih snaga u Srbiji, imajući u vidu da bi u slučaju naše pobede došlo bolje vreme za Srbe na prostoru Kosova i Metohije. Jer, vidimo da se u ove dve godine Kosovo nije branilo na pravi način ali verujem da će se Kosovo u budućnosti mnogo bolje braniti, tačnije država Srbija”,
kazao je Jakšić.

Marko Jakšić, Foto: Valona Teliqi
Žitelj Mitrovice Vladan Obradović kaže da se nakon ovih izbora nada promenama na bolje:

“Nikako nisam zadovoljan situacijom u samom gradu u poslednjih jedanaest godina. Mislim i na slobodu kretanja i najviše na to što ja posao ne mogu da nađem. Nama mladima ovde treba posao i poboljšanje životnog standarda, jer ja ovde u severnoj Mitrovici znam oko 2.500 nezaposlenih mladih ljudi”,
kaže on.

Međutim, u nedelju je u Kosovskoj Mitrovici bilo dosta građana koji su se požalili na neregularnosti prilikom glasanja:

“Ja sam Dragana Marković i živim u Kosovskoj Mitrovici 43 godine ali me nigde nema na spisku. Radim kao pedijatar sa decom i želela sam da glasam za svetliju i bolju budućnost naše dece. Razočarana sam i očajna zato što mi je to pravo uskraćeno.”

“Nema me na spisku. Zašto? Zato što nekome odgovara da nas izbaci sa spiska kako bi neki dobili vlast. Sve je to neko ‘odozgo’ dirigovao.”


Srbija je poslednje izbore na severu Kosovske Mitrovice organizovala u maju 2008, samo tri meseca posle proglašenja nezavisnosti Kosova. Srpska vlast koja je tada izabrana proglašena je nelegalnom i nelegitimnom od strane kosovskih institucija i od međunarodne zajednice na Kosovu.

Kosovske vlasti su najavile da će izbore u ovom gradu organizovati na jesen ove ili proleće sledeće godine.

U Novom Brdu lokalni izbori u organizaciji kosovskih vlasti održani su 15. novembra 2009. U njima su učestvovali i neki srpski političari.

Inače, lokalne kosovske izbore održane 15. novembra 2009. Srbi su u celosti bojkotovali u tri opštine na severu Kosova, gde oni čine većinu stanovništva.

Pročitajte i ovo:

Međunarodne institucije kritikuju posetu Koštunice

Fejt: Ne smemo ostaviti sever Kosova kao zamrznuti sukob
XS
SM
MD
LG