Dostupni linkovi

Fejt: Ne smemo ostaviti sever Kosova kao zamrznuti sukob


Piter Fejt
Piter Fejt
Autori: Richard Solash (Vašington) i Dragan Štavljanin (Prag)

Kosovo je od proglašenja nezavisnosti ostvarilo impozantne rezultate, izjavio je na tribini u vašingtonskom Institutu za mir Piter Fejt (Pieter Feith), šef misije EU na Kosovu (Euleks). Međutim, Vlada Kosova treba da uloži dodatne napore u približavanju Srbima pre svega na severu Kosova, kao i vladavini prava.

On je istakao da je podela Kosova moguća samo teoretski, postavljajući pitanje šta bi Srbija time dobila, jer bi veći deo kosovskih Srba ostalo izvan nje.

Fejt je istakao da su vlasti Kosova uz pomoć međunarodne zajednice uradile mnogo toga u gradnji institucija i reformama, ali da treba još mnogo toga da se učini.

"U toku je usvajanje novih zakona o sudovima, izbor sudija, uključujući i u severnoj Mitrovici."


Fejt kazao da treba nastaviti započeti proces decentralizacije.

"Potreban je dodatni napor Vlade Kosova u približavanju srpskoj zajednici, uključujući i na severu. Novoosnovanim opštinama je potrebna pomoć kako bi se građanima obezbedio efikasan državni servis. Od ključne važnosti je i zaštita srpskih kulturnih i verskih zdanja kako bi se očuvali dobri međuetnički odnosi i podsticao razvoj multietničkog društva."


Ja sam identikifovao tri crvene linije kada je reč o severu Kosova. Prva, izbegavanje i sprečavanje bilo kakvog nasilja. Drugo, da nema podele Kosova. Treće, ne smemo ostaviti severni deo Kosova kao zamrznuti sukob.

Fejt je istakao da zabrinjava situacija na severu Kosova zbog postojanja paralelnih struktura.

"Ja sam identikifovao tri crvene linije kada je reč o severu Kosova. Prva, izbegavanje i sprečavanje bilo kakvog nasilja. Drugo, da nema podele Kosova. Treće, ne smemo ostaviti severni deo Kosova kao zamrznuti sukob."


Šanse za podelu minimalne


Na pitanje da li u potpunosti isključuje mogućnost podele Kosova, Fejt je kazao:

"Ja pripadam školi mišljenja ’nikad ne reci nikad’. Teoretski je moguće da ishod bude i podela. Ne bih to isključio ali svakako ne bih favorizovao tu opciju. Ipak, mislim da su minimalne šanse da se to ostvari. Postoji snažan konsenzus ne samo na Kosovu i među evropskim zemljama, već i kod onih članica EU koje ga nisu priznale – a koje smatraju da nije poželjna podela iz različitih razloga, i zbog stvaranja presedana. Takođe, nije mi najjasnije šta bi podela donela Srbiji. Da, dobila bi možda severni deo. Ali, šta sa područjem južno od Ibra gde se nalaze srpske enklave i njihove znamenitosti. Stoga se nadam da nas priča o podeli neće dugo držati zarobljenima i da ćemo se okrenuti konstruktivnijim rešenjima kako bi smo izbegli prekrajanje granica. Dakle, ključ je kako integrisati zajednice, a ne traganje za monoetničkim rešenjima."


Fejt nije isključio mogućnost funkcionalinih odnosa između Srbije i kosovskih Srba, pre svega u obrazovanju, zdravstvu, zaštiti kulturnih i verskih zdanja.

Šef Euleksa smatra da savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde neće promeniti stav zemalja koje su priznale Kosovo.

„Nezavisnost Kosova je nepovratna činjenica. Međutim, stav Međunarodnog suda može ohrabriti Srbiju i Kosovo da razgovaraju o tehničkim pitanjima koja se tiču njihovih susedskih odnosa“.
XS
SM
MD
LG