Dostupni linkovi

Srbi sa severa optužuju Beograd za izdaju


Pogled na severni deo Kosovske Mitrovice i Crkvu Sv. Dimitrija, arhiv, foto: Ricki Green
Pogled na severni deo Kosovske Mitrovice i Crkvu Sv. Dimitrija, arhiv, foto: Ricki Green
Predstavnici zvanične Prištine kažu da se usvajanjem rezolucije Srbije stvorila osnova za pozitivni pristup razgovorima između Prištine i Beograda, te navode da će se vreme razgovora i ostala pitanja diskutovati unutar kosovski institucija, kao i sa SAD-om i EU.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuqi sastao se u petak sa šefom delegacije za Jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Eduardom Kukanom i tom prilikom izjavio da Vlada Kosova pozdravlja usvajanje rezolucije na Generalnoj skupštini UN-a te da to predstavlja političku legitimnost mišljenja MSP. On je takođe pozdravio i angažovanje SAD i EU oko rezolucije.

“Smatram da Rezolucija odražava potpunu spremnost za poštovanje MSP, što znači, da je stvorila potpunu osnovu za pozitivni pristup razgovorima, a to podrazumeva razgovor između dve suverene države i razgovor sa međundržavnim karakterom. Mislim da ćemo u ovom pravcu biti jasni, dok vreme razgovora i ostala pitanja diskutovaćemo unutar kosovskih institucija a posebno
"Važnost ove rezolucije je da sada oba partnera imaju osnovu i mogućnost da se angažuju za razgovore, koji će u dugoročnom planu stvoriti normalnu situaciju u ovom regionu", ocenio je šef delegacije za Jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Eduard Kukan.
sa našim partnerima, SAD i EU”
, kazao je Kuqi.

Šef delegacije za Jugoistočnu Evropu u Evropskom parlamentu Eduard Kukan rekao je nakon sastanka sa zamenikom premijera Kosova da sada i Kosovo i Srbija imaju osnovu za pokretanje razgovora, što će normalizovati situaciju na terenu.

“Pričamo o dijalogu između Beograda i Prištine, o pitanjima koja bi pomogla da se stvore uslovi, koji bi bili profitabilni za obe države i što bi stvorilo atmosferu za veću stabilnost i pozitivna dešavanja na Balkanu. Važnost ove rezolucije je da sada oba partnera imaju osnovu i mogućnost da se angažuju za razgovore, koji će u dugoročnom planu stvoriti normalnu situaciju u ovom regionu”
, kazao je Kukan.

Budući da na Kosovu naglašavaju da će se sa Srbijom razgovarati u svojstvu dveju nezavisnih država, a Beograd ponavlja da neće priznati Kosovo, kosovski analitičar Arben Qirezi smatra da je najbolje da je za pripremu razgovora između Beograda i Srbije zadužena Evropska unija.

“Sam sadržaj rezolucije govori o procesu koji ima za cilj izgradnju saradnje između dve zemlje, uz posredovanje EU, kako bi se situacija u ovom delu Evrope stabilizovala i kako bi se region pripremio za jedan ozbiljniji proces evropskih integracija”, kaže Qirezi.

On poručuje da Priština u međuvremenu treba da odredi agendu za razgovore i da je imponuje Briselu, ali i da nastavi sa naporima da poveća broj priznanja nezavisnosti Kosova.

Poraz režima u Srbiji

Reakcije kosovskih Srba povodom usvajanje modifikovane rezolucije o Kosovu razlikuju se južno i severno od Ibra, što se i očekivalo.

Milan Ivanović
, jedan od lidera Srba na severu Kosova, smatra da usvajanje modifikovane rezolucije Srbije o Kosovu predstavlja još jedan poraz aktuelne vlade što pogoršava položaj Srba na Kosovu.

“Ova rezolucija znači jedan novi poraz politike aktuelnog režima po pitanju Kosova i Metohije, i to je već kontinuitet tih poraza. Nama je to jasno već u dužem periodu, jer postojeća vlast već dve i po godine ne preduzima korake da bi sprovela nekada jedinstvenu, utvrđenu politiku prema Kosovu. Ovo je veliki neuspeh, težak poraz i drastično pogoršava položaj Srba na Kosovu i Metohiji. Razgovori o statusu Kosova prelaze na razgovore o statusu Srba”
, kazao je Ivanović.

Milan Ivanović, arhiv
Momir Kasalović, predsednik Izvršnog odbora Srpskog nacionalnog veća kaže da usvojena rezolucija Srbije o Kosovu klasičan čin izdaje aktuelne vlasti te najavljuje da će pomoć potražiti kod ruskog ambasadora tako što će zatražiti od njega da se u severnom delu Mitrovice otvori ruski konzulat.

“Ovakav poraz Srbiji ne bi dopustila država koja je u pravom smislu te reči suverena. Ovo nije bila reakcija suverene države. Ovakvu izdaju zaista nismo očekivali. Hoću da istaknem da ćemo otići do ambasadora Ruske federacije i od njega zatražiti da se u severnom delu Kosovske Mitrovici otvori konzulat koji će biti u okviru Ambasade Ruske federacije u Beogradu”
, rekao je Kasalović.

Negativno mišljenje o aktuelnoj vladi u Srbiji imaju i pojedini građani severnog dela Mitrovice. Radivoje Negojević kaže da se oseća razočarano prema Beogradu što je dozvolio da mu države Kvinta i SAD kroje spoljašnu politiku.

“Osećam se postiđeno, posramljeno ali bez malodušnosti. Istovremeno sam i razočaran količinom snishodljivosti vlasti u Beogradu koja je dozvolila da joj Kvinta i SAD kroje spoljnu politiku i koja je dozvolila da je zaista iskreni saveznici kao što su Kina, Rusija i Indija i druge velike sile koje su pružale punu podršku Rezoluciji 1244, te su države obrukane. Srbija je izdala te države”
, kaže Negojević.

Za Tatjanu Vujisić, usvajanje rezolucije neće promeniti puno toga na terenu.

“Ovo ništa neće promeniti u životu ni Srba ni Albanaca na Kosovu. Kosovo će i dalje kao region, za
"Ovo sada je obaveza Beograda da napravi balansirani stav i odnos prema svim Srbima na prostorima Kosova i Metohije. Srbi na Kosovu će iz ovoga izvući i te kakve povoljnosti, odnosno poboljšanje svoje situacije na ovim prostorima", smatra jedan od lidera Srba sa centralnog Kosova Ranđel Nojkić.
mene nije država, imati najveću stopu nezaposlenosti, i dalje će mladi ljudi biti bez posla, tako da sve ovo što se dešava ne vidim da je poraz Srbije. Moj lični stav je da je Priština ovoliko dobro prihvatila ovu rezoluciju zbog svoje javnosti, iz prostog razloga što će EU od Prištine u narednim mesecima tražiti da srpskoj zajednici na Kosovu da mnogo veća prava nego što je do sad dala”
, smatra Vujisić.

A sa druge strane, jedan od lidera Srba iz centralnog Kosova, Ranđel Nojkić, smatra da je Beograd napokon napravio jedan pravi potez, s obzirom da se usaglasio sa zemljama članicama EU i sobzirom da je na taj način otvoren put za dalji dijalog i za rešavanje mnogih problema koji se tiču Srba na Kosovu.

Nojkić smatra da se Beograd nikako ne bi trebao smatrati gubitnikom jer je na ovaj način ipak dobio saglasnost svih zemalja.

“Smatram da oni koji danas govore iz Beograda ili iz severnog dela Kosova da je Srbija gubitnik, oni imaju svoj stav takav pre svega što smatraju sebe gubitnicima, jer su u ovakvoj situaciji bili u povlašćenoj poziciji na štetu Srba sa južne strane Ibra, a ovo sada je obaveza Beograda da napravi balansirani stav i odnos prema svim Srbima na prostorima Kosova i Metohije. Srbi na Kosovu će iz ovoga izvući i te kakve povoljnosti, odnosno poboljšanje svoje situacije na ovim prostorima”, kaže Nojkić.

Revidirani tekst Rezolucije o Kosovu

Redefinisani Predlog rezolucije o Kosovu koji je Srbija usaglasila sa Evropskom unijom (EU)

"Generalna skupština,
a) Svesna ciljeva i principa Ujedinjenih nacija;

b) Uzimajući u obzir njene funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija;

c) Podsećajući na njenu Rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008. kojom se traži od Međunarodnog suda pravde da da svoje savetodavno mišljenje u vezi sa sledećim pitanjem: ''Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?;

d) Primivši sa uvažavanjem savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo i nakon pažljivog razmatranja istog, uključujući i pitanja o kojima je dato mišljenje;

e) Prima k znanju sadržaj savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo, kao odgovor na zahev Generalne skupštine;

f) Pozdravlja spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između strana. Proces dijaloga bi sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi".
XS
SM
MD
LG