Dostupni linkovi

Otvoren put normalizaciji odnosa Kosova i Srbije


Kosovo, zgrada Vlade, april 2010, foto: Valona Teliqi
Kosovo, zgrada Vlade, april 2010, foto: Valona Teliqi
Zvanična Priština je pozdravila modifikaciju rezolucije ali je ponovila da u budućnosti neće biti razgovora sa Srbijom o statusu ili o unutrašnjim pitanjima Republike Kosova. Neki međunarodni zvaničnici smatraju da se još uvek treba raditi na tekstu rezolucije, dok kosovski analitičari veruju da je u ovom slučaju pobedila EU, što je dobro jer se time otvara prostor za normalizaciju odnosa između Kosova i Srbije.

Nakon što je postignut kompromis između Srbije i EU o Rezoluciji o Kosovu, Vlada Kosova pozdravila je novu rezoluciju koju su pripremile, kako se navodi u saopštenju, članice EU a podržale SAD.
Nacrt rezolucije uzima u obzir mišljenje Međunarodnog suda pravde, koji je jasno zaključio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom, smatra Vlada u Prištini.


“Novi nacrt rezolucije podržan od strane svih zemalja članica EU i SAD u potpunosti je u skladu sa novom realnošću na Kosovu i u regionu. Ovaj nacrt rezolucije uzima u obzir mišljenje Međunarodnog suda pravde, koji je jasno zaključio da je proglašenje nezavisnosti Kosova u skladu sa međunarodnim pravom”
, navodi se u saopštenju Vlade.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuci izjavio je u četvrtak da mu je drago što se ispoštovala volja naroda Kosova, te je ponovio da Kosovo u budućnosti neće razgovarati o statusu ili o svojim unutrašnjim pitanjima.

“Bili smo ubeđeni da ta rezolucija ne bi prošla na Generalnoj skupštini UN-a i da će se ispoštovati volja građana i mišljenje Međunarodnog suda pravde…Kosovo će sarađivati sa bilo kojom zemljom radi dobrog susedstva, regionalne saradnje i evropskih integracija, ali, neće se razgovarati o statusu i unutrašnjim pitanjima Republike Kosova”
, kazao je Kuqi.

Potrebno još raditi na rezoluciji


Ibrahim Gashi
iz opozicione Alijanse za novo Kosovo, smatra da rezolucija nije u potpunosti zadovoljila ni kosovsku
Opozicija tvrdi kako rezolucija nije u potpunosti zadovoljila ni kosovsku ni srpsku stranu, nego je bio u pitanju međunarodni pritisak kako bi se ona prihvatila.
ni srpsku stranu, već da je u pitanju bio međunarodni pritisak.

“Srbija ne može da nastavi da bude tvrdoglava protiv međunarodne zajednice koja je podržala nezavisnost Kosova, i znali smo da će se rezolucija modifikovati kako bi bila prihvaćena od strane međnaordne zajednice. Ne možemo reći da je rezolucija u potpunosti prihvatljiva a nije u potpunosti zadovoljila ni kosovsku ni srpsku stranu, već je postojao međunarodni pritisak kako bi se ona prihvatila”
, kazao je Gashi.

Da se još uvek treba raditi na tekstu rezolucije smatra Andy Sparks, bivši britanski ambasador na Kosovu i nov zamenik šefa EULEX-a.

“Dobro je što je postignuta saglasnost o tekstu rezolucije ali još uvek nismo postigli potpun dogovor kako bi se išlo napred. Potrebno je još posla”
, rekao je Sparks.

Ilir Deda, direktor Instituta za politička istraživanja KIPRED u Prištini, u razgovoru za program RSE kaže da usaglašena rezolucija predstavlja mogućnost da se i Srbija i Kosovo okrenu budućnosti i izgradnji normalnih međusobnih odnosa. On dodaje da je sada priča oko statusa Kosova završena, ali i to da neće biti lako da se dve strane dogovore o čemu će voditi razgovore.

“Mislim da neće biti lako da se sastavi dnevni red, jer obe strane imaju drugačija polazišta. Dok kosovske vlasti žele da razgovaraju o tim tehničkim pitanjima – telekomunikacije, energetika i tako dalje, Srbija želi razgovarati o novom statusu Srba, to jest o dvojnoj autonomiji što se tiče severa Kosova i srpskih naselja južno od Ibra i o jednom novom statusu za Srpsku pravoslavnu crkvu. Neće biti lako, ali se otvara jedan prostor da se vođstva i u Beogradu i u Prištini okrenu budućnosti bez, da tako kažem, zabadanja prsta u oči drugoj strani, već da se trezveno razmišlja kako mi možemo posle toliko decenija da se okrenemo budućnosti i istom cilju, a to je učlanjivanje u EU“
, navodi Deda.

*****
O reakcijama u Srbiji na odluku Vlade da revidira tekst rezolucije o Kosovu, ukoliko vas zanima, možete pročitati OVDJE, a možda bi vas mogli bi vas zanimati i ovi tekstovi:
Srpska rezolucija o Kosovu usporiće evrointegracije
Beograd rizikuje sukob sa EU oko rezolucije o Kosovu
Zašto je Beograd izgubio pravnu bitku sa Kosovom

Revidirani tekst Rezolucije o Kosovu

Redefinisani Predlog rezolucije o Kosovu koji je Srbija usaglasila sa Evropskom unijom (EU)

"Generalna skupština,
a) Svesna ciljeva i principa Ujedinjenih nacija;

b) Uzimajući u obzir njene funkcije i ovlašćenja na osnovu Povelje Ujedinjenih nacija;

c) Podsećajući na njenu Rezoluciju 63/3 od 8. oktobra 2008. kojom se traži od Međunarodnog suda pravde da da svoje savetodavno mišljenje u vezi sa sledećim pitanjem: ''Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave na Kosovu u skladu sa međunarodnim pravom?;

d) Primivši sa uvažavanjem savetodavno mišljenje Međunarodnog suda pravde od 22. jula 2010. o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo i nakon pažljivog razmatranja istog, uključujući i pitanja o kojima je dato mišljenje;

e) Prima k znanju sadržaj savetodavnog mišljenja Međunarodnog suda pravde o tome da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti u skladu sa međunarodnim pravom kada je u pitanju Kosovo, kao odgovor na zahev Generalne skupštine;

f) Pozdravlja spremnost Evropske unije da olakša proces dijaloga između strana. Proces dijaloga bi sam po sebi bio faktor mira, bezbednosti i stabilnosti u regionu. Ovaj dijalog bi imao za cilj da unapredi saradnju, ostvari napredak na putu ka Evropskoj uniji i poboljša živote ljudi".
XS
SM
MD
LG