Dostupni linkovi

Razgovori sa Beogradom nakon izbora


Zgrada Vlade Kosova, avgust 2010
Zgrada Vlade Kosova, avgust 2010
Do skoro veoma aktuleni razgovori između Prištine i Beograda izgleda da više ne predstavljaju prioritet za kosovske zvaničnike u ovoj, kako oni nazivaju, novonastaloj situaciji od kako je Fatmir Sejdiu dao ostavku sa mesta predsednika Kosova.

Rukovodioci kosovskih institucija kažu da je Kosovo bilo spremno da otpočne razgovore tehničkog karaktera sa Srbijom, kao što je to bio slučaj sa ostalim zemljama u regionu. Međutim, oni sada smatraju da bi bilo bolje da razgovori počnu nakon što se budu izabrali novi predstavnici vlasti na narednim izborima.

Jakup Krasniqi, vršioc dužnosti predsednika Kosova, mišljenja je da bi razgovori sa Beogradom trebali da počnu nakon kosovskih izbora.

“Bilo bi u interesu politike i onih koji će nadgledati ove razgovore, da se oni dese onda kada Kosovo ima konsolidovane institucije koje će proizaći iz novih i slobodnih izbora”, kazao je Krasniqi.

Kosovski analitičar Ramuš Tahiri ne očekuje da razgovori počnu uskoro, te poručuje da Kosovo ne treba da se žuri u vezi sa tim.

„Nema ni jednog razloga da se Kosovo žuri i otpočne razgovore samo zato što to želi EU ili što je to na agendi Srbije za Evropu. Na Kosovu je sada pristuna kriza vlade, i prema tome Kosovo želi da ima jedno legitimno rukovođstvo koje će proizaći iz ovih izbora“
, kaže Tahiri.

On dodaje da je za Kosovo je sada važna poseta američke sekretarke Hilary Clinton, te da je učešće SAD u razgovorima veoma bitno za Kosovo.

„Iskustvo je pokazalo da bez angažovanja SAD na Balkanu, naročito na Kosovo, neće biti ni jedne povoljne opcije za Kosovo. Mislim da je Kosovo spremno da razgovara ali mora da obezbedi prisutnost SAD u ovim razgovorima. Bez njihovog prisustva, Kosovo nema razloga da razgovara“
, navodi Tahiri.

Na Kosovu su inače u toku konsultacije oko datuma prevremenih parlamentarnih izbora, koji će se desiti početkom sledeće godine. Rečeno je da će datum možda biti saopšten već sledeće nedelje.
XS
SM
MD
LG