Dostupni linkovi

Za početak dijalog na nivou eksperata


Boris Tadić i Ketrin Ešton u Briselu, septembar 2010
Boris Tadić i Ketrin Ešton u Briselu, septembar 2010
Posle sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića i šefice diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton izvesno je da će pregovore Beograda i Prištine započeti ekspertski timovi, da će se verovatno najpre razgovarati o otvorenim pitanjima koja mogu biti lako rešena i da će u te razgovore biti uključen i tim EU.

U prvim reakcijama na dogovor iz Njujorka, vlasti u Srbiji ističu spremnost za otpočinjanje razgovora, ali navode da je rešavanje svakog konkretnog problema na neki način vezano za status Kosova.

Ne otkrivajući detalje dogovora Ešton – Tadić, portparolka visoke predstavnice EU Maja Kocijančić izjavila je za naš program da se rad na usaglašavanju tačaka dijaloga nastavlja i izrazila zadovoljstvo brzinom kojom se obavljaju pripreme.

“Znate da nije naša, već odluka između Beograda i Prištine, a mi smo facilitator tako da se na tome sada radi. Rekli smo da se nadamo da će se madam Ešton uskoro sresti i sa premijerom Tačijem i sa predsednikom Tadićem da bi razgovarali. To se dogodilo stvarno brzo, i to je dobro. Sada radimo dalje i spremamo dalje”, kaže Kocijančić.

Ono što je i zvanično potvrđeno jeste da će dijalog voditi pregovarački timovi Beograda i Prištine ekspertskog profila. Po predlogu Srbije, najverovatnije će se razgovarati o pitanjima koja mogu biti lako rešena, a među prvim tačkama mogla bi se naći pitanja transporta, energetike, prometa robe preko administrativno-granične linije, regionalna saradnja i slično.

Predstavnici vlasti u Beogradu u prvim reakcijama na dogovor iz Njujorka ističu značaj brzog otpočinjanja razgovora i stvaranja poverenja i dobre atmosfere na samom početku. Ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić izjavio je za RSE da je Beograd spreman na pregovore o svim otvorenim pitanjima, ali i dodao da je rešavanje svakog problema važnog za život građana na neki način vezano za status Kosova.

"Sve što se tiče života građana na Kosovu ima veze sa pitanjem statusa jer kad razgovarate o tome kako se prelazi administrativna linija, o platama, zdravstvenim uslugama, struji, telekomunikacijama, svuda je u osnovi pitanje statusa", rekao je Dačić.

Doći će na red i teže teme

O datumu početka dijaloga biće reči kada se delegacija Srbije vrati iz Njujorka, a konačnu platformu za pregovore će, prema rečima ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića, doneti Vlada shodno državnim interesima i realnim okolnostima:

"Rano je za spekulisanje kakav će biti modalitet i agenda budućeg dijaloga. Sada je najvažniji posao definisanja procesa koji treba da reši istorijski konflikt između Srba i Albanaca", kaže Bogdanović.

Nakon tema oko kojih su se Beograd i EU lako usaglasile, doći će na red i one ‘teže’. Glasove iz Brisela da će početak dijaloga otvoriti vrata kasnijim razgovorima o temama koje sežu u suštinu položaja Kosova i odnosa Srbije i vlasti u Prištini, za naš program potvrđuje i urednik časopisa Izazovi evropskih integracija i jedan od koautora platforme za dijalog Beograda i Prištine, koju je predložio Centar za novu politiku, Nikola Jovanović:

“Razgovori će se pre ili kasnije, verovatno u drugoj fazi, ticati i unutrašnjeg statusa Kosova. Znači, teritorijane organizacije i teritorijalne i personalne autonomije Srba na Kosovu. U ovom momentu jako je teško reći koliko brzo će teći pregovori i čime će biti rezultirani, međutim, možemo da nazremo da će možda ključni delovi pregovora upravo biti oko unutrašnjeg uređenja, odnosno unutrašnjeg statusa na Kosovu”, kaže Jovanović.

Ketrin Ešton je tokom susreta sa Tadićem najavila intenzivan angažman članica EU na pitanju evrointegracija Srbije, a prema izvorima iz Brisela, pokretanje dijaloga sa Prištinom biće od nesumnjive koristi jer postoji „široko uverenje“ da je vreme da se zahtev Beograda za kandidaturu za članstvo prosledi Evropskoj komisiji. Ministri inostranih poslova EU razgovaraće o zahtevu Srbije za članstvo u Uniji 25. oktobra u Luksemburgu.

U međuvremenu, Tadić u Njujorku nastavlja diplomatsku misiju. Na tradicionalnom prijemu, koji svake godine priređuje američki predsednik, sastao se sa Barakom Obamom. O evropskim integracijama Srbije i predstojećem dijalogu Beograda i Prištine Tadić je razgovarao i sa šefom diplomatije Rusije, kao i s premijerom Grčke i ministrom spoljnih poslova Španije.

Na marginama Generalne skupštine UN sastao se i sa predsednikom Crne Gore Filipom Vujanovićem. Planirano je da se u subotu na zasedanju obrati liderima članica UN.
XS
SM
MD
LG