Dostupni linkovi

Što pre početi dijalog Prištine i Beograda


Ketrin Ešton i Hašim Tači prilikom prethodnog susreta u Prištini, 19. februara 2010
Ketrin Ešton i Hašim Tači prilikom prethodnog susreta u Prištini, 19. februara 2010
Visoka predstavnica EU Ketrin Ešton sastala se u ponedeljak uveče sa kosovskim premijerom Hašimom Tačijem u Njujorku i tom prilikom visoko ocenila spremnost Vlade Kosova da sarađuje sa Srbijom, saopštio je kabinet kosovskog predsednika Vlade.

Kako prenosi Tačijev kabinet, Ketrin Ešton je pozitivno ocenila spremnost Vlade Kosova da pregovara sa Vladom Srbije o pitanjima međudržavne saradnje, jer je taj pristup u interesu svih i otvara razne mogućnosti u regionu.

Nakon izražene spremnosti Vlade Kosova da sarađuje sa Srbijom, koju je visokoj predstavnici Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton u Njujorku preneo kosovski premijer Hašim Tači, šefica evropske diplomatije trebalo bi u četvrtak da razgovara i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem.

Njujroški sastanak Borisa Tadića sa Ketrin Ešton bio bi, prema tvrdnjama zvaničnog Beograda, prvi susret sa visokom predstavnicom EU, u okviru kojeg bi bilo pomenuto i pitanje razgovora sa vlastima u Prištini. Pri tom se naglašava, da je neophodno definisati format tog dijaloga, uz istovremenu napomenu, da je rano za razgovor o modalitetima.

Da li to znači da je i Beograd spreman da prihvati sugestije evropskih diplomata o neophodnosti dijaloga o kosovskim pitanjima, te da li bi evenutalni susret Tadića i Tačija u Njujorku, simbilično, mogao da označi njegov početak?

Ovo pitanje postavili smo Vensanu Dežeru, šefu delegacije Evropske unije u Srbiji.

“Ne znam šta će lideri koje ste pomenuli učiniti. Međutim, veoma je jasno ono što je gospođa Ešton rekla – da će se sastati sa obe strane, kako bi videla na koji način bi proces pregovora moga da otpočne, jer dijalog – kao što je ona već istakla – mora otpočeti što pre. Pre svega, veoma je važno da procenimo kada će obe strane biti spremne da pristupe ovom procesu”
, kaže Dežer.

Da li susreti Ketrin Ešton sa premijerom Kosova i predsednikom Srbije ipak nagoveštavaju početak tog procesa?

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović kaže da se to ne bi moglo nazvati početkom, međutim, napominje da bi se tu neke osnovne stvari mogle dogovoriti.

„Tu će se možda razgovarati o nekakvim okvirima, odnosno o formatu: ko će biti prisutan, na koji način će se odvijati razgovori... Mislim, ipak, da je rano, treba sačekati da vidimo šta će se dogoditi na razgovorima koje će naš predsednik imati s Ketrin Ešton i sa kakvim predlozima će ona izaći, jer mi ne znamo šta je Ešton pripremila za te sastanke"
, kaže Ivanović.

Kosovo kao kamen u cipeli


Ivanović smtra da je mnogo realnije da do dijaloga dođe u trenutku kada on bude detaljno pripremljen. Upitan, da li je moguć susret Tadića i Tačija u Njujorku – kaže:

"Mislim da tog rukovanja i simboličkog susreta neće biti. Taj susret može biti samo spontan, ako se nađu u istoj prostoriji. Sumnjam da će onda pobeći jedan od drugoga. Radi se samo da taj susret ne bi mogao da ima karakter zvaničnog, službenog kontakta, već više spontani razgovor dve osobe koje se nađu u istoj prostoriji."

Šta kažu građani Beograda o tome da li je došlo vreme za dijalog sa Prištinom?



Kao mogući početak dijaloga Beograda i Prištine pojedini mediji navode 26. oktobar. Državni sekretar u Munistarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović tvrdi, međutim, da je taj datum izmišljen.

“Ali iskreno priželjkujem da dijalog krene što je pre moguće, jer ima mnogo nagomilanih tema, a objektivno rečeno, svako odlaganje za iduću godinu bi moglo da dovede u opasnost početak razgovora. Prema tome, ja mislim da je trenutak sada i nemam ništa protiv da to bude i 26. oktobar, ali nisam siguran da je to baš taj datum”
, kaže Ivanović.

Francuski ambasador u Beogradu Žan-Fransoa Teral primećuje da su obe strane jasno shvatile da je za ulazak u EU prethodno potrebno rešiti probleme koji se tome suprostavljaju i koji stoje među njima, napominjući da ta dva procesa, ipak, nisu u direktnoj vezi.

"Te dve teme nisu u mehaničkoj, direktnoj vezi. Mislim da je sasvim jasno da je prihvatanje ove zajedničke rezolucije stvorilo veoma povoljnu klimu i to je način na koji zemlje EU vide ovu situaciju. Tako da imamo sve razloge da verujemo da će taj dosije, koji je bio blokran od juna, što nije baš daleko i što nije dugo, biti deblokiran”, kaže Teral.

Ambasador iznosi i svoje sopstveno zapažanje:

“Rekao bih da je pitanje Kosova za Srbiju kao kad imate kamen u cipeli. To vam smeta da hodate, a posebno da hodate brzo.”
XS
SM
MD
LG