Dostupni linkovi

U Prištini skepticizam oko uspeha razgovora


Zastave Kosova i EU, ilustrativna fotografija, arhiv
Zastave Kosova i EU, ilustrativna fotografija, arhiv
Na Kosovu vlada neizvesnost oko toga koliko će predstojeći pregovori Prištine i Beograda biti uspešni. Teme još uvek nisu poznate, a ni EU ne izgleda da ima jasnu agendu o čemu će se razgovarati.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova, Bajram Rexhepi, izjavio je za RSE da veruje da razgovori neće biti laki.

“Ne zna se kada i kakvog formata će biti razgovori a ni oko kakvih tema će se razgovarati. Ne predviđam da će oni biti laki bez obzira kakvog su formata. Međutim, mi smo spremni da učestvujemo u njima i da razgovaramo o temama zajedničkog interesa za obe nezavisne i suverene države”, kazao je Rexhepi.

On je ponovio da će se razgovarati samo u tehničkim pitanjima, i ništa što bi bilo u vezi statusa ili u vezi unutrašnjih pitanja Kosova.

I kosovski analitičar Arben Qirezi skeptičan je da će razgovori Prištine i Beograda biti uspešni.

“Trenutno, okolnosti pod kojima se nalazimo su u suprotnosti jednog uspešnog procesa za razgovore. Najpre, još uvek ne postoje teme o kojima bi trebalo da se razgovara. Mediji prenose da Beograd traži razgovore o statusu ili o Ahtisarijevom planu, a zna se da Priština ima na umu druge teme. Sa druge strane, vidi se i zbunjenost unutar EU. Ni EU nije izašla sa predlogom o čemu bi dve strane trebale da razgovaraju. Dok i SAD trenutno izgledaju da su po strani ovog procesa, u iščekivanju daljih dešavanja”, navodi Qirezi.
Posle sastanka predsednika Srbije Borisa Tadića i šefice diplomatije Evropske unije Ketrin Ešton izvesno je da će pregovore Beograda i Prištine započeti ekspertski timovi.


Čeka se agenda Brisela

On dodaje da je ubeđen da konkretni razgovori Prištine i Beograda neće početi još dugo, te da će međunarodna zajednica preduzeti nekoliko koraka kako bi se ubrzao proces i stvorio utisak da su razgovori u toku, a to može biti u obliku organizacije sastanaka eksperata sa Kosova i iz Srbije. Međutim, navodi Qirezi, iz iskustva je poznato da su sastanci eksperata retko uspešni.

Ibrahim Gashi iz opozicione Alijanse za novo Kosovo, smatra da Kosovo nema potrebe da se žuri i odpočne pregovore sa Beogradom, pre nego što bude sigurno u to do koje mere je spremno da razgovara o određenim pitanjima.

“Kosovo apsolutno nema potrebe da se žuri, da preuzima odgovornost da razgovara, zato što sam siguran da će biti pritiska da se sedne za sto od međunarodne zajednice, i to na obe strane, i na Prištinu, i na Beograd. Ali, Kosovo ne treba da žuri, jer ionako na drugu stranu, Kosovo ima dosta toga da uradi kako bi ispunila uslove da bi se približila strukturama EU”, kaže Gashi.

Zvanična Priština zatražila je da i SAD budu deo razgovora sa Srbijom, međutim, američki ambasador na Kosovu izjasnio se da Sjedinjene Države još uvek nisu odlučile ništa po tom pitanju, i da se čeka agenda Brisela za razgovore.
XS
SM
MD
LG