Dostupni linkovi

Teme o Srbima i Albancima potencijalno konfliktne


Pregovori timova Srbije i Kosova, Brisel, mart 2011
Pregovori timova Srbije i Kosova, Brisel, mart 2011
Iako je bilo rečeno da će dijalog Prištine i Beograda biti isključivo tehničkog karaktera, na samom početku procesa već su počele da pristižu opomene o primeni reciprociteta kada je u pitanju sever Kosova.

Iz Vlade Kosova kažu da je moguće da će kosovska strana tražiti za jug Srbije ono što Srbija traži za sever Kosova, u slučaju da se o tome razgovara tokom dijaloga.

Prethodno su predstavnici u Preševskoj dolini na jugu Srbije a istočno od Kosova, tražili da tema dijaloga Prištine i Beograda bude i pitanje tri opština - Preševa, Bujanovca i Medveđa, gde živi većinsko albansko stanovništvo.

Iako sad za sad sever Kosova nije tema agende kosovske strane, zamenik premijera Kosova, Hajredin Kuci, kaže da će u tom slučaju kosovska strana insistirati na primeni reciprociteta.

“Mi nismo diskutovali o ovom pitanju, ali logično je da ukoliko neko postigne dobrosusedske odnose, onda mora da funkcioniše i logika reciprociteta između dve zemlje, ali ovo nije tema naše agende. Ukoliko neko misli da se o tome razgovara, imaćemo odgovor na to”, kazao je Kuci.

On je, međutim, dodao da je teško da će doći do razgovora o severu Kosova, barem ne sada u ovoj fazi, ali je dodao da je važno da se svi podjednako tretiraju, kako na Kosovu, tako i van zemlje.

“Mogu reći da smo zainteresovani da naši građani srpske nacionalnosti na Kosovu imaju podjednaka prava i da se jednako tretiraju kao ostali, ali isto tako tražimo da se i Albanci ili druge etničke zajednice u Srbiji ili bilo gde drugo podjednako tretiraju”
, kazao je on.

Izgo
vori

Slično razmišljaju i predstavnici Albanaca na jugu Srbije.

Predsednik opštine Preševa, Ragmi Mustafa očekuje da obećanja koja budu dobili Srbi na severu Kosova, isto trebaju da dobiju i Albanci na jugu Srbije.

“Ako Srbija ima pravo da postavlja uslove za dobrobit Srba na Kosovu, zašto ne bi mogli to da učine i Albanci Republike Kosova za Albance u Preševskoj dolini? Od koga treba da očekujemo da će se neko angažovati za jedan bolji život Albanaca u ovom kraju? To se isto odnosi na Ustav Kosova, ali i na onaj u Albaniji gde su definisana pitanja u odbrani interesa i unapređenja života Albanaca van njihovih teritorija”, kaže Mustafa.

Sa druge strane, Oliver Ivanović, državni sekretar u minitarstvu za Kosovo u Vladi Srbije smatra da ova tema na samom početku dijaloga može dovesti dve strane u konflikt, ali i dodaje da, pre svega, Kosovu ne pripada da predstavlja interese Albanaca na jugu Srbije.

“To su besmilice. Prvo ko legitimiše kosovsku stranu da se ona zauzima za stavove i interese Albanaca u Srbiji. Zar to ne bi pre i prirodnije moglo da bude Albanija, koja je od nas, od države Srbije i međunarodne zajednice apsolutno priznata. Sa druge strane, što potezati temu koja može da nas dovede u konflikt, sada na samom početku. Meni se čini da to znači da je druga strana nespramna za konstruktivan razgovor. Prosto traže izgovor da iz tih razgovora izađe. Ali ja se samo nadam da će međunarodna zajednica pažljivo to pratiti, pre svega EU i UN, i da će znati ko je krivac za stvaranje ovakve atmosfere”
, navodi Ivanović.

Priština i Beograd su pod pokroviteljstvom EU ove nedelje otpočeli dijalog, a tokom prve runde razgovora bilo je reči o pitanjima koja imaju direktan uticaj na svakodnevni život ljudi, kao i o regionalnoj trgovini i slobodi kretanja dobara.
XS
SM
MD
LG