Dostupni linkovi

Nova faza reigonalne saradnje


Pieter Faith
Pieter Faith
Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu, Pieter Faith, čija kancelarija nadgleda implementaciju Ahtisarijevog plana, kazao je u sredu da će nova kosovska vlada putem iskrenog dijaloga između Srbije i Kosova, a u svojstvu dveju nezavisnih i suverenih država, imati mogućnosti da identifikuje i reši praktična pitanja koja će biti u korist naroda obe zemlje.

“Mislim da je jasno da ovi razgovori neće biti razgovori o statusu, i teritorijalni integritet Kosova nije i neće biti tema diskusije. Moguća pitanja o kojima će se razgovarati uključuje putna dokumenta, telekomunikacije, električna energija i pitanje nestalih osoba”, kazao je on.

Faith je pred studentima američkog unvierziteta u Prištini ocenio da prihvatanje posredničke uloge EU od obe strane, i dogovor da se fokusira na pitanja koja će pomoći život ljudi, predstavlja novu fazu regionalne saradnje.

“Ukoliko dijalog bude konstruktivan, i Priština i Beograd će podjednako imati koristi od toga kada je u pitanju evropska perspektiva”
, kazao je on.

On je dodao da to znači da će se Kosovo unaprediti i približiti Evropskoj uniji, a pet država EU koje nisu priznale Kosovo, razmotriće i prihvatit će da će Kosovo biti od koristi za brojne programe Evropske komisije.

“Najvažnija je vizna liberalizacija, što nije samo na Komisiji da odluči već i na državama koje su zabrinute kada se radi slobodi kretanja ljudi, azilu i slično. To može potrajati. Ali trgovinske mere i uključenje Kosova u programe jeste moguće, i siguran sam da će se Eshtonova i njen tim pobrinuti da se Kosovo nagradi i dobije obećane beneficije”
, naveo je Faith.

Međunarodni civilni predstavnik na Kosovu kazao je da se nova Vlada Kosova mora iskreno angažovati i da bude tehnički i profesionalno spremna za ovaj dijalog, kao i da ima jedinstvene politike sa svojim koalicionim partnerima.

On je istakao i da nova Vlada Kosova mora da radi na prevazilaženju izazova koji mogu uticati na ugled zemlje u Evropi, a to posebno zahteva punu posvećenost u poboljšanju vladavine prava, u saradnji sa EULEX-om.
XS
SM
MD
LG